Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez themadablues Zobacz posta
    Zamiast tej 50 1.8 rozejrzyj się za samyangiem 50 1.4.
    Nie małem Sony 50 f/1.8, mam Samyanga FE 50 f/1.4 i jest rewelacyjnym obiektywem, acz dość ciężkim (blisko dwukrotnie cięższy od A7 w pierwszej wersji). Warto o tym pamiętać
    Lubię robić zdjęcia Na razie pstrykam

Domyślnie

Jakie są bardziej wymagające? Sport, dzika przyroda (zwierzęta, ptaki). Nie wiem, czy ślub to szybkie repo, ale ja nie jestem za bardzo doświadczony w temacie. :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Jakie są bardziej wymagające? Sport, dzika przyroda (zwierzęta, ptaki). Nie wiem, czy ślub to szybkie repo, ale ja nie jestem za bardzo doświadczony w temacie. :P
    Każde warunki wymuszające pracę aparatu, obiektywu, czy lampy na granicach możliwości są wymagające. Nie ma tu znaczenia o czym dokładnie piszemy, czy jest to sport, przyroda, czy wesele. Jedynie w studiu można sobie coś planować i powtarzać do upadłego. W każdej innej dziedzinie warunki mogą być wymagające, czy to dla AFu, czy dla czułości, czy ostrości, stabilizacji, czasu ładowania błysku, itp.

Domyślnie

Pomyśl o d600 używka.
    Za jakiś czas jak stwierdzisz ze fx to jest to czego szukasz zmienisz body na d750 lub nowsze .
    Do tego komplet świetnych i przystępnych cenowo 28,50 i 85G
    Body ok 2,5kzl
    Szkiełka używki ok 3,6kzl lub nowe 5,5kzl
    Generalnie za 6kzl możesz mieć świetny zestaw fx o jakości obrazka , która do dzisiaj jest topowa.

Miałem osobiście właśnie d600 i d750 z 28 i 50 G
    Mam mnóstwo świetnych zdjęć z tego zestawu.
    R | 35 | 50 | 135

Domyślnie

Dzięki za pomoc. Zamówiłem a7ii z 28/2 i 85/1.8 + dodatkową baterię i ładowarkę zewnętrzną.
    Użytkuję sprzętu kilka dni, a to moje pierwsze spostrzeżenia:
    - Bateria, dużo gorzej niż się spodziewałem, ale może dlatego że oprócz zdjęć dużo grzebię w menu i testuje ustawienia.
    - Menu... Podczas pierwszej godziny płakałem. Nic nie rozumiem, dobrze że @koesh w innym wątku udostępnił instrukcję.
    - Przyciski i ich rozkład, jakoś palce ich jeszcze szukają.
    - ISO w porównaniu z d7200 rozczarowujące, różnicy na 800-1600 nie widzę, a na to najbardziej liczyłem, chyba że to wina darktable.
    - Mała GO jest tak mała że muszę się przyzwyczaić.
    - Auto ISO z limitami bardzo mi się podoba, ustawiłem 100-3200 i zapomniałem o ISO.
    - AF w centrum OK, poza jakoś dziwnie "wibruje" na złapanym punkcie.
    - Nawet przyjemnie się trzyma aparat, chodź mały palec nie ma gdzie się zahaczyć.
    - EVF, bajer, na początku trochę dziwnie ale teraz bomba. Nie wiem czemu przekłamuje z WB, tzn w ekranie widzę w miarę zbliżone kolory do rzeczywistości a później zdjęcie wygląda inaczej.
    - Zakresy obiektywów dobrałem chyba idealnie jak na moje potrzeby. Może 50 w przyszłości i czekam na tamrona 70-200 f2.8

Postaram się dopisać za jakiś czas coś jeszcze, dla potomnych.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Białobiel

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez garnus Zobacz posta
    Dzięki za pomoc. Zamówiłem a7ii z 28/2 i 85/1.8 + dodatkową baterię i ładowarkę zewnętrzną.
    - ISO w porównaniu z d7200 rozczarowujące, różnicy na 800-1600 nie widzę, a na to najbardziej liczyłem, chyba że to wina darktable.
    Spróbuj czegoś przeznaczonego pod Sony, np. https://www.phaseone.com/en/Capture-...-One-Sony.aspx , może będzie lepiej

ksh
    Gość

Domyślnie

Bateryjka na początkowym etapie poznawania sprzętu ledwo starczała na 80-100 zdjęć, dziwi mnie to ISO bo według mnie jest podobnie do D600 czyli jest to 1EV lepiej od D7200, małe GO to raczej zaleta, a jak musisz przymykac to rekompensuje ci lepsze użyteczne ISO, af boczne to tylko kontrast ( włącz sobie ramkę pokazującą punkty fazowe ), EVF można włączyć na wyższą jakość, przekłamanie WB jest ponieważ to dwa różne ekrany i sony nie pofatygowało się żeby je skalibrować ale wizjer daje bardziej realny podgląd.

Domyślnie

Na moje oko (dpreviev) A7II wychodzi pomiędzy D7200 a D610. Niestety bliżej D7200...
    GFX 50SII, X-T5, X-T30II, S1RM2, S5II, G9II, G9
    Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Domyślnie

W praktyce jednak nie. Wg przewaga a7ii nad d7200 jest jednak duża, nie licząc oczywiście ergonomii. Mam d7200, kolega z biurka a7ii, oba z 85mm 1.8 (ja G, On Fe) i jednak obrazek z Sony ładniejszy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beduin17 Zobacz posta
    W praktyce jednak nie. Wg przewaga a7ii nad d7200 jest jednak duża, nie licząc oczywiście ergonomii. Mam d7200, kolega z biurka a7ii, oba z 85mm 1.8 (ja G, On Fe) i jednak obrazek z Sony ładniejszy
    Dopisz moim zdaniem

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni