Szukaj
Każde warunki wymuszające pracę aparatu, obiektywu, czy lampy na granicach możliwości są wymagające. Nie ma tu znaczenia o czym dokładnie piszemy, czy jest to sport, przyroda, czy wesele. Jedynie w studiu można sobie coś planować i powtarzać do upadłego. W każdej innej dziedzinie warunki mogą być wymagające, czy to dla AFu, czy dla czułości, czy ostrości, stabilizacji, czasu ładowania błysku, itp.
Pomyśl o d600 używka.
Za jakiś czas jak stwierdzisz ze fx to jest to czego szukasz zmienisz body na d750 lub nowsze .
Do tego komplet świetnych i przystępnych cenowo 28,50 i 85G
Body ok 2,5kzl
Szkiełka używki ok 3,6kzl lub nowe 5,5kzl
Generalnie za 6kzl możesz mieć świetny zestaw fx o jakości obrazka , która do dzisiaj jest topowa.
Miałem osobiście właśnie d600 i d750 z 28 i 50 G
Mam mnóstwo świetnych zdjęć z tego zestawu.
R | 35 | 50 | 135
Dzięki za pomoc. Zamówiłem a7ii z 28/2 i 85/1.8 + dodatkową baterię i ładowarkę zewnętrzną.
Użytkuję sprzętu kilka dni, a to moje pierwsze spostrzeżenia:
- Bateria, dużo gorzej niż się spodziewałem, ale może dlatego że oprócz zdjęć dużo grzebię w menu i testuje ustawienia.
- Menu... Podczas pierwszej godziny płakałem. Nic nie rozumiem, dobrze że @koesh w innym wątku udostępnił instrukcję.
- Przyciski i ich rozkład, jakoś palce ich jeszcze szukają.
- ISO w porównaniu z d7200 rozczarowujące, różnicy na 800-1600 nie widzę, a na to najbardziej liczyłem, chyba że to wina darktable.
- Mała GO jest tak mała że muszę się przyzwyczaić.
- Auto ISO z limitami bardzo mi się podoba, ustawiłem 100-3200 i zapomniałem o ISO.
- AF w centrum OK, poza jakoś dziwnie "wibruje" na złapanym punkcie.
- Nawet przyjemnie się trzyma aparat, chodź mały palec nie ma gdzie się zahaczyć.
- EVF, bajer, na początku trochę dziwnie ale teraz bomba. Nie wiem czemu przekłamuje z WB, tzn w ekranie widzę w miarę zbliżone kolory do rzeczywistości a później zdjęcie wygląda inaczej.
- Zakresy obiektywów dobrałem chyba idealnie jak na moje potrzeby. Może 50 w przyszłości i czekam na tamrona 70-200 f2.8
Postaram się dopisać za jakiś czas coś jeszcze, dla potomnych.
Spróbuj czegoś przeznaczonego pod Sony, np. https://www.phaseone.com/en/Capture-...-One-Sony.aspx , może będzie lepiej
Bateryjka na początkowym etapie poznawania sprzętu ledwo starczała na 80-100 zdjęć, dziwi mnie to ISO bo według mnie jest podobnie do D600 czyli jest to 1EV lepiej od D7200, małe GO to raczej zaleta, a jak musisz przymykac to rekompensuje ci lepsze użyteczne ISO, af boczne to tylko kontrast ( włącz sobie ramkę pokazującą punkty fazowe ), EVF można włączyć na wyższą jakość, przekłamanie WB jest ponieważ to dwa różne ekrany i sony nie pofatygowało się żeby je skalibrować ale wizjer daje bardziej realny podgląd.
Na moje oko (dpreviev) A7II wychodzi pomiędzy D7200 a D610. Niestety bliżej D7200...
GFX 50SII, X-T5, X-T30II, S1RM2, S5II, G9II, G9
Time is meaningless, and yet it is all that exists.
W praktyce jednak nie. Wg przewaga a7ii nad d7200 jest jednak duża, nie licząc oczywiście ergonomii. Mam d7200, kolega z biurka a7ii, oba z 85mm 1.8 (ja G, On Fe) i jednak obrazek z Sony ładniejszy
Skontaktuj się z nami