Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Jaki Nikon?

Domyślnie Jaki Nikon?

Witam.

Fotografią zajmuję się od 3 lat. Zaczęło się od wygrzebania Zenita EM. Potem zmieniłem na "stabilną" Prakticę L2. Mam do tego 3 obiektywy (28mm, 50mm i 200mm) i kilka innych akcesoriów. Niestety aparacik zaczyna się coraz częściej psuć.
    Wobec tego chyba nadszedł czas na kolejny krok i zmianę sprzętu. Myślę o Nikonie. Wiele czytałem o F80. Natomiast chciałbym mieć możliwość stosowania manualnych obiektywów i najlepiej gdyby istniała możliwość korzystania z obiektywów M42 za pomocą przejściówki.
    I tu mam pytanie, czy istnieje możliwość wykorzystania tych szkieł? Na czym polega problem braku współpracy F80 z manualami? Co wybrać? Może jednak naprawiać Prakticę? Najbardziej przerażają mnie ceny teleobiektywów do Nikona. Szeroki kąt i standard mają ceny możliwe do zaakceptowania, przynajmniej szkła z niższej półki (50mm - 500 zł).

Dziękuję i pozdrawiam.

Domyślnie

Z tego co wiem w F80 nie będzie działać pomiar światła zatem zdjęcia musiałbyś robić na czuja.

[ Dodano: Wto 27 Wrz, 2005 ]
    Poza tym spróbuj poczytać tu http://forum.nikon.org.pl/viewtopic....alne+obiektywy
    A zresztą co się będę chwalił...

Domyślnie

Jezeli decydujesz sie na nowy aparat, to polecam Nikona FM 3A. Za taka sama cene kupisz uzywanego F100 lub starszego Nikona full manual. F80 to swietny aparat, ale przy obecnym szale wyprzedazy sprzetu analogowego warto chyba zastanowic sie nad czym lepszym z drugiej reki. Nikony manualne daja Ci dodatkowo szanse na dokupienie, za w miare rozsadna cene, starszych typow obiektywow Nikona. Ich takze ludzie pozbywaja sie na potege. Glupota ludzka nie zna granic, ale na szczescie na tej glupocie mozna skorzystac.

Domyślnie

Zapomniałem napisać, że F80 miał być używany. Nie chciałbym wydać na sam korpus więcej niż 1100 zł. I bardzo zależy mi na możliwości stosowania obiektywów manualnych, a jeszcze lepiej byłoby znaleźć przejściówkę z M42. Ale z tego, co wiem, jest problem z ostrzeniem nieskończoności, chyba że przejściówka ma soczewkę. Tylko wtedy jakość się zmniejsza.
    Czy do F80 można zamocować obiektyw manualny? Nie zależy mi na pomiarze światła. Aby tylko zrobił zdjęcie z takim szkłem.
    Potrzebuję aparatu niezawodnego. Do tej pory takim aparatem była Praktica.
    Czasami też pojawiam się na różnych wydarzeniach jako dziennikarz. Wydaje mi się, że tacy ludzie nieco śmieją się z posiadaczy manuali typu FM3.

Domyślnie

Czasami też pojawiam się na różnych wydarzeniach jako dziennikarz. Wydaje mi się, że tacy ludzie nieco śmieją się z posiadaczy manuali typu FM3.
    FM3 zrobisz swietne zdjecia, czasami 100 razy lepsze niz z aparatow kilkukrotnie drozszych. Jak ci zalezy na tym, zeby zaszpanowac, to wez kredyt i kup cyfre z wyzszej polki. Jak chcesz robic dobre zdjecia, kup to, co ci najlepiej odpowiada. Potem innych bedzie trafiac, ze to ty zrobiles to jedno, jedyne dobre zdjecie na danej imprezie, a nie oni.
    Swoja droga kwota 1100 zlotych jest wg mnie troche za mala, uwzgledniajac to, ze zmieniasz system. Ja liczylbym sie raczej z wydatkami rzedu 2000 zlotych.

Domyślnie

Nikon z M42 nie ostrzy na nieskonczonosc bez dodatkowej soczewki a to kupa jest Jesli juz to proponuje Pentax (jest jeszcze jedna firma ale z przyczyn "uczulenia" nie polecam).. Swietne korpusy AF (i niech ktos powie, ze ku nie wystarcza!) dostaniesz za 500-800zl (MZ5N, MZ3, Z1 a ciut drozej Z1P) a wspolpracuje z M42 swietnie...

jesli jednak Nikon to moze taniej cos manualnego i jakies szkla?? Sam wlasnie sprzedaje F-301 jak nowy a i Pentaxa MESuper takze... I oba ponizej 400zl... Reszte w szkla ulokuj

Pzdr
    Spinner
    Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
    SPINNERSTRAPS

Domyślnie

A podobno nowa technologia jest taka dobra. Jeszcze się okaże, że naprawię Prakticę. Za 1100 zł chciałbym kupić sam korpus.
    Czy Nikon F90x współpracuje z manualami?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez filozof
    Tak. Szkło musi być w wykonanu co najmniej "Ai". Nie ma tylko pomiaru matrycowego, tylko CW i Spoot.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Kurde Filozof - może byś tak przeczytał info z linka, który Ci przesłałem a nie pytał po 100 razy?

http://forum.nikon.org.pl/viewtopic....alne+obiektywy
    A zresztą co się będę chwalił...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

tanie i niezawodne...F801s, F70 - pierwszy kupisz już za 600-800zl, drugi 400-450...oba chodza na manualach...nikonowskie manuale z serii E sa całkiem dobre i stosunkowo niedrogie...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów