haha
To jak wyjaśnisz to:
projekt w premier pro - finalny plik będzie zajmować 3,7 GB, filmik trwa 30-czy 35 minut... Jeden z moich najdłuższych filmików. FullHD 60 klatek, kodek ten pod YT standardowy... ustawienia te same co zawsze używam. Materiał zGoPro, nie ważne.
BEZ GPU eksport trwa 2,5 h a może prawie 3 h. nie pamiętam, ale bardzo długo.
ze wsparciem GPU trwało to 35 min.
jakie efekty zastosowałem? Delikatna zabawa suwaczkami, ekspozycja, cienie, kolory itp. zabawa podobna jak w LR.
Jest różnica co?
Inne moje filmiki moto, 1,5gb, 15 min, te same parametry i obróbka, zamiast standarodowych 1 h 40 min zajęło to 20 min. Jak to wytłumaczysz?![]()
Oczywiście CPU pracowało w 100% cały czas, GPU w zakresie 15-35% - ale różnica w czasie znaczna.
A najlepsze jest to, że dopiero później zauważyłem, że żródła były na SSD na SATA i eksportowałem na ten sam dysk - źle, nie zauważyłem. Może gdybym źródła miał na Samsungu 960 EVO NVMe 250 GB (SSD systemowy i na programy w tym graficzne i video) i eksportował na drugi zwykły SSD to eksport byłby szybszy? Pewnie nie wiele szybszy... ale może kilka min szybciej.
Z zakupu karty jestem bardzo zadowolony, ile razy chciałem coś poprawić w materiale bo jak sobie pomyśle, że ma znowu mielić 2 h to rezygnowałem... teraz 20 min się poczeka z przyjemnościąNie wspomnę już tym że wszystkie mikro zacięcia w podglądzie w Premier Pro zniknęły i jest mega płynnie wszystko... na samym CPU tak nie było, owszem SSD NVMe pomaga, w ogóle SSDki pomagają, ale GPU robi robotę a dokładnie 2432 rdeni CUDA.
Może gdybym zastosował więcej skomplikowanych efektów to użycie GPU byłoby większe?
I tak jestem bardzo zadowolony.
Gierki jeszcze żadniej nie instalowałem. Nie mam czasu. Foty i video czeka.
Czeka też moja nowa kamerka na rozpakowanie (odesłali z serwisu...) haahmówie Wam jakie jaja
![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami