Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie test D40X na optycznych

http://optyczne.pl/582-nowość-Test_-_Nikon_D40x.html - tylko informuję, że jest, nie oceniam go
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Coraz ciekawiej to chłopaki robią. Ciekawe co nowego wymyśłą za rok, albo dwa. W podsumowaniu jest takie coś:

"Rozdzielczość matrycy jest dobra, acz nieco odstaje od wyników konkurentów. Główną wadą jest tu brak wstępnego podnoszenia lustra skutkujący złym tłumieniem drgań korpusu. Problem ten dotyczy warunków studyjnych jak i codziennego użytkowania aparatu, kiedy to nie zawsze można sobie pozwolić na stosowanie bardzo krótkich czasów ekspozycji."

Rewelacja. Nikon D40x, to pierwsza na świecie lustrzanka cyfrowa, w której rozdielczość matrycy zależy od mechanizmu podnoszenia lustra. Tylko pogratulować dociekliwości.

Reszty nie czytałem, bo szkoda czasu.
    Jacek

Domyślnie

Ja przeczytałem cały, monitor już umyłem . Jednakże nie będę komentował na optycznych, bo napisałem kiedyś że wypisuję sie z tego "zaszczytnego" grona .

Domyślnie

Ja zauważyłem że na optycznych bardzo duża wagę przywiązują do focenia "darków".
    Może kiedy namówimy ich na autorską wystawę fotografii? Same darki będą wystawiane,
    może nawet wystawa będzie po świecie jeździć... Darki to najważniejszy wszakże element
    fotografii...

Domyślnie

A czemu się dziwisz? Darki to od jakiegoś czasu najtrudniejszy technicznie dział fotografii cyfrowej.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Ja zauważyłem że na optycznych bardzo duża wagę przywiązują do focenia "darków".
    Może kiedy namówimy ich na autorską wystawę fotografii? Same darki będą wystawiane,
    może nawet wystawa będzie po świecie jeździć... Darki to najważniejszy wszakże element
    fotografii...
    Oni darki robią z powodu skrzywienia zawodowego - Arek jest doktorem astronomii i jako taki ma obciążenia związane z darkami. Po porstu w astrofotografii jest to istotne, ale astrofotografia stanowi może 0,1% ogólnego wykorzystania aparatów i jest marginalna, a Oni przypisują temu bardzo dużą wagę.

Domyślnie

A to co innego... ale skoro jak piszesz darki to 0.1% fotografii to czemu odnoszę wrażenie
    że w testach stanowią koło 40% wagi oceny końcowej? Wiem, wiem... skrzywienie....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    fotografii...
    Chyba podsunąłeś mi pomysł na zdjęcie konkursowe. Dzięki!
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

A to Canonem na konkursy można robić?
    Jacek

Domyślnie

Juz sam poczatek tego, co J.K. zacytowal, pozwala wyrobic sobie zdanie:

"Rozdzielczość matrycy jest dobra, acz nieco odstaje od wyników konkurentów."

(Forma wypowiedzi sugeruje, ze na niekorzysc i te "nieco" wcale nie jest takie male, zatem KTORYCH konkurentow?)

Optyczne... chyba zludzenie
    obiektywizm... bo obok stal obiektyw...?
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów