Szukaj
Odpowiednia torba Samsonite i wierz mi jest naprawde mobilny.
Codzień zabieram go z domu do firmy i z powrotem.
Do lekkich napewno nie nalezy, ale ciezko pogodzić mobilność z odpowiednią wydajnością.
Ja w każdym razie nie narzekam
A w domu dodatkowo wspomagam się tabletem graficznym Wacom'a
De czy'sta + szkliwo
Próbowałem ze soba pogodzić noszenie sprzętu foto i laptopa. Wcześniej miałem laptopa 15,4 cala specjalnie też kupiłem plecak Lowepro CompuTrekker AW(został mi do dzisiaj). Ogólnie wszystko trochę ważyło. Na początku było ok, ale do czasu, bo ile można z tym wszystkim chodzić. Owszem zgrywałem zdjęcia na laptopa, ale i tak ich nie obrabiałem w terenie. I dlatego kupiłem poprostu większa kartę pamięci 8GB, by nie taszczyć ze sobą dodatkowo laptopa. Jak gdzieś jade na dłuższy wyjazd to biorę plecak ze sprzętem i osobno torbę z laptopem. Laptop zostaje w pokoju hotelowym a ja śmigam sobie gdzieś z plecakiem wraz ze sprzętem foto.
De czy'sta + szkliwo
ja od jakiegos czasu pracuje na MacBook'u i jestm bardzo zadowolony jesli o PS chodzi... nie ma porownania do PC jesli chodzi o szybkosc i pewna elegancje pracy. Matryca w MB rzeczyiwiscie nie powala ale do pracy wystarcza tym bardziej ze podpinasz drugi monitor i na nim wyswietlasz efekty a na MB tylko suwaki zostaja. dodam ze Apple automatycznie identyfikuje podpiecie monitora i ustawa sie optymalnie do pracy wiec nie ma tego piep...nia sie z ustaweniami jak w przypadku PC. bardziej polecial bym czarna 13 od bialej bo mimo iz nowa seria jest poprawiona to jednak zawsze istenieje ryzyko zmiany koloru w przypadku bialego choc nowe ponoc sie juz nie przebarwiaja.
jesli chodzi o mobilnosc to nie ma czego porownywac... maly lekki elegancki komputer na ktorym mozna pracowac do 6h!!! na baterii bez oczywiscie wypalania plyt etc, bo czas pracy skraca ale to dotyczy kazdego lapa.
to co mnie mniej zadowala to praca MacBooka z Aperture, sam program jest po prostu rewelacyjny, nie mniej jednak byl dedykowany pod MacBook'a Pro i przy wlaczeniu wodotryskow na dwoch monitorach traci troche na plynnosci, pracowac sie da bez problemu ale mnie to juz irytuje, tym bardziej ze kiedy kupowalem MB moglem kupic Pro bo nie kasa byla problemem ale zabraklo mi wiedzy o Apple i tak wyszlo jak wyszlo... testowalem to wtedy na PS i wygladalo to na obu rewelacyjnie, o Aperture wtedy nawet nie slyszalem, wiec wybralem mniejszy gdyz czest samolotami latam.
jesli ktos sie zastanawia nad komputerem do fotografii to powinien bardzo powaznie rozpatrywac Apple bo to naprawde rewelacyjny sprzet z rewelacyjnym systemem operacyjnym, ze wskazaniem na MacBook Pro 15,4", choc jesli nie bedzie ktos uzywal Aperture to MacBook w zupelnosci wystarcza. po kilku dniach jak sie OSX opanje w ogole nie chce sie juz wlaczac windy... tym bardziej ze wbrew obiegowym opiniom wiekzosc softu ma swoje, czesto lepsze odpowieniki pod OSX(z pakietem MS Office wlacznie ktory co ciekawe zostal duzo ladniej zrobiony pod OSX jak pod ich wlasna winde), problem jest tylko z CAD ktorego jeszcze nie ma pod OSX ale juz jest pisany
![]()
Ostatnio edytowane przez Skipper ; 29-09-2007 o 10:44
C Digital 17-200 F/1.4 f/1.8 f4 L IS i kilka dupereli
Witam,
I ja chetnie zasiegne porady co by tu kupic? Otoz moj, wysluzony juz Dell zaczyna sie powoli rozpadac wiec zmuszony jestem do nabycia nowego laptopa. Zalozenia mam takie: ekran 14.1 w panoramie i matowy, procesor C2D minimum 2.0ghz, najlepiej na santa rosie, obudowa magnezowa i generalnie solidnosc i niezawodnosc calej konstrukcji - sprzet ma wytrzymac spokojnie kilka lat eksploatacji. Moim glownym faworytem jest nowy thinkpad T61, rozwazalem tez Dell'a, np. model latitude d630 (glownie przez wzglad na dluga, bezproblemowa prace mojego aktualnego laptopa), ale ceny na stronie firmowej Dell'a sa z kosmosu a nigdzie indziej nie udalo mi sie namierzyc tych komputerow.
pzdr.
Skontaktuj się z nami