Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
No nie cała reszta, bo jest jeszcze waga tego aparatu. Jest on znacznie lżejszy od współczesnych pełnych klatek.
to jest dosc nieprecyzyjne sformulowanie.

znaczy sie, ja nie widze jakos racji bytu dyskusji o korpusach luzem, w oderwaniu od podpinanych do nich sloiczkow. a do RP jest tylko 35/1.8 (co do ktorego uniwersalnosci bym polemizowal) w polaczeniu z ktorym mozna mowic o "najlzejszej pelnej klatce", choc to wbrew pozorom nadal tak kompaktowe nie jest

z samej tylko mniejszej wagi korpusu wiele nie wynika. ma ona sens jesli podpinamy lekki i maly obiektyw do malenkiego korpusu i dostajemy duzo drobniejszy (wiec i bardziej przenosny) zestaw o funkcjonalnosci duzego. tak jak taki Z50 + 16-50 (bez porownania mniejsze od FF + jakis 24-70/4) czy Canon M50 + 22/2 albo nawet 32/1.4 (wyj* optycznie obiektyw o ulamku gabarytu pelnoklatkowej Sigmy 50 ART). ale tutaj? nawet do R nie ma dobrze dopasowanej optyki, poza 24-105 czy na upartego 50/1.2 (to, o dziwo, jest wygodne razem), bo takich wypierdow jak 24-240 to nie bede nawet komentowal (to byloby mi osobiscie wstyd wciskac do amatorskiej M-ki)...

dla mnie w sprzedazy RP dziala nie tyle magia pelnej klatki, co tolerancji na nieumiejetnosc obslugi swiatlomierza (czyt. celownik elektroniczny). ta sama matryce mozna kupic w duzo lepszym korpusie 6D2, w podobnej cenie... i jeszcze obiektywy bez adaptera mozna wpinac