Wspaniały przykład wykorzystania potencjału dużej matrycy.
Szukaj
Wspaniały przykład wykorzystania potencjału dużej matrycy.
Nikon ma ciut większy bagnet i bliżej matryce, więc może f/8 stuknie w jakimś kit zoomie i wykorzysta ten potencjał
...a potem płacz bo im spada sprzedaż.
Ale coś za coś, ma być malutkie, lekkie i tanie to nie da się zrobić tego inaczej, jak ktoś tego nie rozumie to nic na to nie poradzę.
Jak chcesz mieć pseudo jasne obiektywy, które są ostre po przymknięciu to ok tak też można i tak było robione, a podawanie przykładów obiektywów, które na matrycy 24Mpix wyciągają jakieś 7-8Mpix i ostrość jest tylko na środku kadru nie jest argumentem.
Mam obiektyw o świetle 7.1 Lysioskop (z roku chyba ... 1896) i mam Nikkora o świetle 9
(wielkoformatowy).
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Pośmieliśmy się trochę z okrojonych na maksa eRek, ale żarty się skończyły. Co prawda to nie gotowy produkt, ale Canon oficjalnie ogłosił, że pracuje nad prawdziwą bestią. Właściwie wszystko jest poprawione. Dwa sloty na kartę, jakieś 8K (choć nie podali więcej szczegółów), stabilizowana matryca o rozsądnie jak na dzisiejsze standardy dobranej rozdzielczości (40Mpx, jak dla mnie dużo, ale nie aż tak dużo by sprawiało to jakieś większe kłopoty), 12 i 20 fps odpowiednio przy użyciu migawki mechanicznej i elektronicznej. Poprawki są też w guzikologii, bo pozbyli się tej dziwnej dotykowej belki i dali normalnego dżoja. Na papierze to wygląda jak marzenie. Pewnie cena będzie zabójcza, ale mimo wszystko.
https://www.dpreview.com/news/802212...20fps-shooting
ten100-500 wyglada jak szklo wielkosci EF 70-300L. jesli to bedzie podobna kategoria wagowa i w dlugim koncu po przymknieciu do f/8 uzyteczne, to kurcze z grubej rury strzal.
zreszta, ten 24-105 (jakkolwiek zenujaca to by nie byla ciemnica) to jest kit za 400$, a to jest smieszna cena. jeszcze chwila i beda RP z tym sloikiem gonic za 1200$...
a za jakies 1,5 roku wypuszcza pewnie takie R50 i pozamiataja rankingi sprzedazy
mysle, ta zapowiedz Canon to jest dosc wyrazny sygnal, ze zarty sie skonczyly. RF juz nie bedzie posmiewiskiem na tle reszty rynku... raczej w druga strone.
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Nawet konwertery widzę do tego 100-500/4.5-7.1. Ten x2 będzie wyzwaniem dla af na długim końcu. Nie to, że się naśmiewam, gdyby ważył poniżej 800g i był w miarę kompaktowy to do bagażu podręcznego nawet dało by się zabrać i pewnie taka jest rola tego szkiełka.
Skontaktuj się z nami