Close

Strona 82 z 187 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492132182 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 1868

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    No nie cała reszta, bo jest jeszcze waga tego aparatu. Jest on znacznie lżejszy od współczesnych pełnych klatek.
    to jest dosc nieprecyzyjne sformulowanie.

znaczy sie, ja nie widze jakos racji bytu dyskusji o korpusach luzem, w oderwaniu od podpinanych do nich sloiczkow. a do RP jest tylko 35/1.8 (co do ktorego uniwersalnosci bym polemizowal) w polaczeniu z ktorym mozna mowic o "najlzejszej pelnej klatce", choc to wbrew pozorom nadal tak kompaktowe nie jest

z samej tylko mniejszej wagi korpusu wiele nie wynika. ma ona sens jesli podpinamy lekki i maly obiektyw do malenkiego korpusu i dostajemy duzo drobniejszy (wiec i bardziej przenosny) zestaw o funkcjonalnosci duzego. tak jak taki Z50 + 16-50 (bez porownania mniejsze od FF + jakis 24-70/4) czy Canon M50 + 22/2 albo nawet 32/1.4 (wyj* optycznie obiektyw o ulamku gabarytu pelnoklatkowej Sigmy 50 ART). ale tutaj? nawet do R nie ma dobrze dopasowanej optyki, poza 24-105 czy na upartego 50/1.2 (to, o dziwo, jest wygodne razem), bo takich wypierdow jak 24-240 to nie bede nawet komentowal (to byloby mi osobiscie wstyd wciskac do amatorskiej M-ki)...

dla mnie w sprzedazy RP dziala nie tyle magia pelnej klatki, co tolerancji na nieumiejetnosc obslugi swiatlomierza (czyt. celownik elektroniczny). ta sama matryce mozna kupic w duzo lepszym korpusie 6D2, w podobnej cenie... i jeszcze obiektywy bez adaptera mozna wpinac

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    to jest dosc nieprecyzyjne sformulowanie...
    Z całym szacunkiem dla mnie jest dostatecznie precyzyjne. Wśród ff trudno o coś lżejszego i nadal po podpięciu obiektywu, którego odpowiednik znajdziemy w innym systemie pełnoklatkowym będzie ok 200g lżej od combo z innej stajni. A taki z50, który żadnym cudem nie jest, waży tyle samo co RP, a w dodatku jedyne co do niego możesz podpiąć to standardowy kit ze światłem 6,3 na końcu lub klekoczące ciemne tele. Nie dla każdego jest to kusząca alternatywa Poza tym 35/2 jak dla mnie to bardzo fajna i w miarę uniwersalna ogniskowa, dla wielu to podstawowy obiektyw. Inna sprawa, że wielu godzi się na pewien kompromis tak by mieć w miarę lekko i do tego pełnoklatkowo i jeśli ktoś ma właśnie takie kryteria to Canon RP może zapunktować swoją niższą wagą. Tylko tyle. Sam miałem pierwsze A7, które lubiłem właśnie za jego wagę i kompaktowość. Teraz niby mam niewiele ciężej i tylko trochę bardziej pękato, ale różnicę czuję i dla mnie to ma znaczenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    W sprzedaży modelu Rp działa wyłącznie magia pełnej klatki i przy okazji dostęp do obiektywów canon, cała reszta od strony technicznej i to co w tym aparacie zostawili raczej podpowiada omiń to szerokim łukiem.
    Używałeś tego sprzętu że wyrażasz tak skrajne opinie?

- - - - kolejny post - - - - - -

dla mnie w sprzedazy RP dziala nie tyle magia pelnej klatki, co tolerancji na nieumiejetnosc obslugi swiatlomierza (czyt. celownik elektroniczny). ta sama matryce mozna kupic w duzo lepszym korpusie 6D2, w podobnej cenie... i jeszcze obiektywy bez adaptera mozna wpinac
    Jak ktoś lubi nosić takie kloce to tak ale jest pewna ilość osób które cenią sobie gabaryt i wtedy priorytety się zmieniają ...
    Pomijam kwestie "darmowego" konwertera po podpięciu dłuższych szkieł np. świetnego EFS 55-250..
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-12-2019 o 16:32
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jak ktoś lubi nosić takie kloce to tak ale jest pewna ilość osób które cenią sobie gabaryt i wtedy priorytety się zmieniają ...
    Pomijam kwestie "darmowego" konwertera po podpięciu dłuższych szkieł np. świetnego EFS 55-250..
    mamy rozne definicje kloca

i tym bardziej swietnosci obiektywow.

Wśród ff trudno o coś lżejszego i nadal po podpięciu obiektywu, którego odpowiednik znajdziemy w innym systemie pełnoklatkowym będzie ok 200g lżej od combo z innej stajni.
    ale to niekoniecznie jest zaleta.

mniejsza waga jest bezdyskusyjnie lepsza tylko do noszenia sprzetu. do uzywania... kwestia preferencji. do takiego 200/2.8 to ja wole ciezszy (ale tez wiekszy) 6D2 od chocby M5 (bo RP nie mam). lepiej sie balansuje, duzo wygodniej trzyma (pomijajac przepasc w jakosci AF i responsywnosci, no ale nie o tym mowa byla). podobnie do 70-300L czy nawet 135/2. do malizny pokroju 50/1.4 czy 85/1.8 juz mozna by sie zastanawiac.

wiec powtarzam mantre: sam korpus bez odniesienia do docelowej optyki, ma znikome znaczenie.

A taki z50, który żadnym cudem nie jest, waży tyle samo co RP, a w dodatku jedyne co do niego możesz podpiąć to standardowy kit ze światłem 6,3 na końcu lub klekoczące ciemne tele. Nie dla każdego jest to kusząca alternatywa
    zgadzam sie. z tym ze ja konsekwentnie uzywazm, ze zawsze zaczyna sie dyskusje od optyki. a bez uzywania suboptymalnych ergonomicznie przelotek ten Z DX chwilowo lezy i kwiczy. a RF w Canonie, poza studyjnymi (50, 85) lub wakacyjnymi z nareczem baterii (24-105 czy dla bardzo zdesperowanych 24-240) tez ma... room for improvement

Domyślnie

W Canonie jest tego do wyboru, apsc eMki są małe i większe. Podobnie w Fuji i Sony. Na wyjazdy 24-105 to dobry zakres więc w do R/RP podróżniczo jest ok. Jak ktoś potrzebuje małe na wyjazdy czy do noszenia ze sobą to ff nie jest najlepszym wyborem, tak sądzę. W FF wybór staje się ograniczony albo kiepsko optycznie jeśli jednocześnie ma być kompaktowo.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

...ale to niekoniecznie jest zaleta...
    Tak, nie zawsze i nie dla wszystkich, ale jest. O czym tu dyskutować? Napisałem, że RP jest lżejszy od innych fulfrejmów i o ile komuś na tym zależy to niewątpliwie można mu to zapisać na plus. To chyba nie wymaga jakiegoś doprecyzowywania? A to, że są i tacy, którzy wolą ciężar 1DX to chyba rozumie każdy, kto zdaje sobie sprawę, że różne mamy preferencje.

ksh
    Gość

Domyślnie

Używałeś tego sprzętu że wyrażasz tak skrajne opinie?
    Nie napisałem nic o używaniu tylko o wątpliwościach technicznych bo jest to tragicznie wykastrowany aparat i jedynie do zakupu zachęca 1. cena, 2. że to canon, 3. że to pełna klatka.

EFS 55-250..
    ...a to czasem nie jest aps-c ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Pełna Rka czy to RP?
    W sprzedaży modelu Rp.
    Zagaworzyłem o modelu R, nie o Rp.

Domyślnie

Pełna R za taką cenę z przelotką? To brać.

Jakiś arjanita zadał durne pytanie i stwierdziłem że chodziło pewnie o Rp bo cena sugeruje RP.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

mamy rozne definicje kloca

i tym bardziej swietnosci obiektywow.
    Zapewne, tylko różnica między nami jest taka, że ja nie feruje wyroków o sprzęcie tylko na podstawie moich preferencji. Oczywiście masz do tego pełne prawo ale musisz przyjąć, że może to być obarczone bardzo dużym błędem, bo niekoniecznie Twoje potrzeby są tymi jedynie słusznymi ....

Nie napisałem nic o używaniu tylko o wątpliwościach technicznych bo jest to tragicznie wykastrowany aparat i jedynie do zakupu zachęca 1. cena, 2. że to canon, 3. że to pełna klatka.
    Czyli nie miałeś, nie używałeś, poczytałeś dane w necie. I dziwić się że potem tworzą się mity na podstawie takich opinii wyssanych z palca .

...a to czasem nie jest aps-c ?
    Tak.

Miałem przez pewien czas RP, ma go dwóch moich znajomych (nomen omen - krajobrazowcy ) i moja opinia na jego temat nie jest tak negatywna jak niektórzy tu próbują pisać. Do tego jeszcze trafiają IMHO kulą w płot jeśli chodzi o wymienianie wad tego sprzętu - owszem są takowe ale do tego trzeba mieć dany sprzęt, poużywać i dopiero później pisać ....
    Pozdrawiam
    Marcin

Strona 82 z 187 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492132182 ... OstatniOstatni