Coś ostatnio ucichło że "najważniejsza waga i gabaryty" i tak się przyglądam np na takim zestawie że dziwnym trafem Z6 najlżejszy.
Dla mnie canon zawsze miał stylistykę jak samochód warszawa.
Szukaj
Coś ostatnio ucichło że "najważniejsza waga i gabaryty" i tak się przyglądam np na takim zestawie że dziwnym trafem Z6 najlżejszy.
Dla mnie canon zawsze miał stylistykę jak samochód warszawa.
Puszki jak puszki. Ale te 600/11 i 800/11 ciekawie wyglądają. Zwłaszcza biorąc pod uwagę ich cenę i wagę. Choć ciemne.![]()
Ech... Canona T90. Canona, nie cannona!!
Że też muszę młodzieży tłumaczyć...
https://en.wikipedia.org/wiki/Canon_T90
Ten koesha ładniejszy.
Swoją drogą. Ciekawe dlaczego żaden producent trzech pokręteł nie stosuje.
Bo w czasach Colaniego były zmienne czas i przysłona, a czułość na sztywno w ramach jednego filmu. Póżniej jakoś nikt nie wpadł na pomysł, żeby to poprawić.
Pisząc 3 pokrętło, mam na myśli dosłownie trzecie pokrętło. Nie wybierak. Jedno dla czasu, drugie przysłony, trzecie ISO. Wypas. A tak, cóż.
Swojego czasu chodziły ploty, że któryś z nowych N będzie miał 3 pokrętła. Cóż, widzimy co z tego wyszło.
IBIS będzie miał realnie pewnie z 6,5 EV, ale to przecież rewelacyjnie. Obiekty w ruchu i tak nie pozwalaja na bardzo długie czasy. A turystyczne nocne wycieczki na szerokim kącie z +6 EV to da radę robić na niskich ISO i z kitami F4.
Alfioki już straciły przewagę, jesli R5 będzie wykrywał oczy zwierząt. Jedyne co zostało alfiokom to dużo natywnej małej szklarni, co nagle sie stanie najważniejszą sprawą w ogóle w fotografii (wg wyznawców Sony).
Nikon ... hm, liczą sie flagowce. Canon R5, Sony A9. U Nikona Z7s? Oj, muszą cos tam dołożyć. No chyba, że wypuszczą tego Z8/9 od razu zagripionego, następcę D6.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami