Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1394

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    J1
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    No w końcu f1.2 Ciekawe czy będą tańsi niż Canon czy też nie będą sie wychylać bo w sumie po co zaniżać ceny .... kto chce i tak kupi. Noto się będzie działo.
    Po zobaczeniu nowej listy zapowiadanych obiektywow do systemu Z mialem banana na gebie. Przyznac musze ze ciekawie to rozegrali, dwie linie stalek 1.2 i 1.8. Stalki 1.2 S to zaproszenie dla wielu Pro do porzucenia lustrzanki i starych stalek Nikona 1.4G. Z kolei rynek wtorny moze byc ciekawy... zakladam ze niebawem ceny uzywanych lustrzanek i obiektywow Nikon F zaczna powoli spadac. Wiec dla kazdego cos fajnego

Podoba mi sie linia stalek 1.8 S i mysle ze niebawem bede mial komplet 24/35/50/85 tutaj cena jest w miare OK (jezeli kupowac na promocjach, poki co mam 35/50). Najwieksza roznica jest w przesiadce z 50mm 1.8G a 50mm 1.8S. Z kolei zakladam ze ceny stalek 1.2 S to bedzie raczej kosmos
    Wiec nie dla psa kielbasa

Zoomy 2.8 S poki co odpuszczam (moze pomysle za 2 albo 3 lata). Bo juz 24-70 2.8S pokazalo odpowiedni poziom cenowy a kolejne beda raczej jeszcze drozsze (14-24 i 70-200 szczegolnie). Mam zreszta 3 zoomy 2.8 Nikona tzw trojca i jestem bardzo zadowolony z ich wspolpracy z Zetka. Z kolei 200-500 to jest wisienka na torcie... biorac pod uwage cene

Kusi tylko 24-70 f4 S ktory jest maly, lekki, tani i dobry optycznie. Fajny zoom spacerowy. Jako ze bede kupowal Z7 to bedzie okazja tanio nabyc. Mialem zreszta tego zooma w uzyciu i jedyne co mnie troche martwilo to podwojny wysuwany tubus ale to bardziej w kontekscie trwalosci po jakims czasie uzytkowania. Wiec faktycznie niby obiektyw kitowy ale wcale nie do kitu Z kolei 24-120 f4 S moze byc hitem o ile bedzie dobry optycznie i rozsadny rozmiarowo (nie zakladam ze bedzie tak tani jak kit).

Z mojej perspektywy system Z to strzal w 10 dla kogos kto ma zestaw obiektywow Nikon F a chce powoli przechodzic na natywne obiektywy. Zatrzymali tez albo ograniczyli migracje ludzi z lustrzanek Nikona na bezlustra Sony. Mysle tez ze Nikon mogl celowo zwlekac z prezentacja tego systemu, zrobili to najpozniej jak mogli i unikneli kanibalizacji lustrzankowych produktow (aparaty i obiektywy).

Najfajniejsze jest to ze kiedy jeszcze planowalem zakup D850 to robilem przymiarke do N 300mm f4 PF. Mialem go w uzyciu przez jakis czas i stwierdzilem ze warto go bedzie kupic w przyszlosci. Niesamowicie lekki, dobry optycznie i szybki (po wlaczonym limiterze). Jednak dopiero z Z7 bedzie to kosmos jezeli chodzi o wage. Jezeli jeszcze wziasc pod uwage wlaczenie trybu DX w Z7 to bedzie 450mm f4. To jest dopiero zestaw spacerowy Poki co nie widac w zapowiedziach natywnych obiektywow PF do systemu Z wiec pozostaje kupowanie wersji lustrzankowych.

Cytat Zamieszczone przez czomolungma Zobacz posta
    Ja juz tylko hobbystycznie przyglądam się wątkom z nikonem Z, bo powariowali z tymi cenami. Skoro "ciemnica" jak to mówią 1.8 kosztuje 5500 to 1.2 ile ? 10 tysi ?
    Niedługo klient który zakupi 1.2 do zetki będzie jak klient w tej anegdocie o jazzmanach:

Spotyka się dwóch jazzmanow i jeden mówi:
    - Kupiłem niedawno Twoją płytę.
    - Aaaa... to Ty - odpowiada drugi

Nie mniej powodzenia kolegom w oddawaniu nerek
    Żeby tylko nie ukręcili na siebie bata, bo jak takiego absurdu dotkną ceny to się w końcu Ci mniej pro wkur...kupią za 3 koła w dobrym stanie używkę D750 który wcale gorzej nie wypada i hulaj dusza ze starszymi szkłami
    Niestety w tej branzy tanio to juz bylo... ;-( Sprzedaja mniej wiec sprzedaja drozej.

Ale tak jak mowisz... dla kazdego cos dobrego. Bedzie wiekszy rynek fajnego uzywanego sprzetu lustrzankowego.
    Ostatnio edytowane przez J1 ; 06-09-2019 o 14:51