Close

Strona 46 z 135 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 1372

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    ksh
    Gość

Domyślnie

Ja marudziłem ale potem kupiłem taki mini tripod/statyw jak manfrotto pixi i z większym obiektywem to było świetne do trzymania bo balans w lepszym miejscu.
    Nie wiem co wymyślą ale moim zdaniem bardzo mały pierścień bez stopki, bez popychacza itd, wersja czarna i srebrna, to ma sens, pakowanie tam śrubokrętów to błąd, muzeum niech odejdzie do muzeum tak jak to robił zawsze Canon, a Nikon zawsze na tym tracił.

Domyślnie

Niech w FTZ dodadzą pierścień zmiany przysłon. Albo lepiej - konfigurowalny - zmiana przysłony lub czasu lub ISO lub korekty ekspozycji
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cóż, C ma 3(!) adaptery EF-R, więc czemu Nikon by nie mógł.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Bardzo wybiórczo się odniosłeś do mojego wpisu. Ale nic to. Czy serio myślisz, że brak możliwości podpięcia starych obiektywów "przyciągnie" do Nikona jakichś fanów. Jesteś jedyną osobą, jaką znam, która się cieszy z tego, że musi kupować droższy sprzęt. Znam więcej, które wolałby mieć wybór.

To, że AFy w Zetkach stają się MFami jakoś mnie nie skłania do pędzenia po drakońsko drogie nikkory Z. Zamiast AF 105/2.8 czatuję na AF-Sa. Nikon nie zarobi na tym nic więcej.

Kupiłem Z35/1.8 bo to był obiektyw, którego potrzebowałem, właśnie takiego jaki jest: żyleta, jasny i szybki. I zasłużenie drogi. Nie żałuję ani grosza z wydanych niespełna 2000zl. Tak, 2000, bo kupiłem używkę, Nikon znowu nie zarobił. Czy stracił? Nie. Przez lata odczuwałem sympatię do firmy przez jej nieskończoną kompatybilność wsteczną, to był duży atut przy wyborze Z5. I tu nikon akurat na mnie zarobił. Zrobił aparat zaspokajacy 2/3 moich potrzeb, więc kupiłem bez czekania aż rynek wtórny się obudzi.

Twierdzenie, że Nikon będzie hejtowany za to, że AFy zachowają AF w ML (gdzie może nawet by się dało znacząco podnieść ich wydajność) jest dla mnie trochę jakby ktoś napisał, że ludzie hejtuja urządzenia z gryzionymi jabłkami za to, że się świetnie łączą i komunikują wewnątrz swojego świata (z otoczeniem to chyba inna bajka, nagle trzeba mieć garść przejściówek i kabli do łączności bezprzewodowej, ale nie o tym rzecz). Apple nakręca sobie marketing, bo do monitora wypuszczają stojak vesa za $1500 i ludzie padają na czoła (bo przy okazji sprzedają świetny monitor za całkiem przyzwoite pieniądze). Natomiast durnie z Nikona nie potrafią zareklamować niesamowitej zalety systemu, której utrzymanie ich sporo . I tu są raczej tuziny trumiennych gwoździ. Jakieś skamieniałe dziady, żyjące tym, że "kiedyś to, kurła, było, teraz to już nie ma. Rynek się kurczy." są jedynymi winnymi słabych finansów nikona w tej branży. Przykład: czworo znajomych kanonierów na widok śrubokręta w body w moim D700 popatrzylo z politowaniem, ale po przedstawieniu zalet było pełni uznania. W momencie decydowania się na system kompletnie nie wiedzieli o tym jak stare szkła są w pełni funkcjonalne z lustrzankami Nikona.
    A więc, to nie klienci starają się wbijać jakiekolwiek gwoździe, tylko osły w Nikonie. A to, że jako jeden z nielicznych czerpiesz radość z konieczności kupowania drogich aparatów firmy nie uratuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odzio Zobacz posta
    AFy zachowają AF w ML (gdzie może nawet by się dało znacząco podnieść ich wydajność)
    Raczej nie. Weź pod uwagę, że samo bezlustro wymaga więcej energii, niż DSLR. Mogli nawet sztucznie przyciąć zasilanie wiertarki. Może jakby zrobić adapter z własnym zasilaniem?
    Za to być może nie trzeba by było stosować takich dziwnych korekt AF (coś w stylu sławne +20 na AF180/2.8.).

Najgorzej, że na tą chwilę nie ma kompletnie żadnych wiadomości na temat co zmienili w FTZ2.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Nie ma wiadomości, bo wypuszczą za 2 lata, jak będzie po wszystkim

Ale pamiętajmy, że napęd w obiektywie też nie jest napędzany dobrą wolą Nikona, nie wiem jaka jest różnica wydajności. 10? 20? 50%? Nawet i w takim przypadku wolę mieć ze sobą druga baterię, która mi się sporadycznie przyda, niż nie mieć AFa w AFach. w końcu nikt z nas już nie pamięta, że kiedyś telefon ładowało się raz na tydzień...gdy się z niego intensywnie korzystało

Co do tej korekty w 180/2.8 az mnie korci, że go wpiąć w mojego zmęczonego D700 i sprawdzić czy rzeczywiście będzie aż tak źle. W Z5 wszystko jest zgodnie z planem: w punkt. Niestety bez AF.

Domyślnie

A jak ma nie być w punkt, skoro ostrosć ustawiasz ręcznie? Chyba, że ufasz tylko kropce potwierdzającej ostrość, to wówczas mikrokorekta z tego co wiem, przynajmniej w DSLR, ma wpływ na moment pojawienia się kropki.

A co do samego FTZ2, to na śrubokręt bym nie liczył (co nie zmienia faktu, że fajnie by było, gdyby był).

Co do stopki, choć nie widziałem nigdzie w internecie artykułu/filmu z rozbiórką adaptera, to mam wrażenie, że siedzi w niej jakaś elektronika związana z popychaczem, i nie da się jej tak po prostu usunąć (tak długo jak FTZ2 miał by obsługiwać coś więcej niż obiektywy "E").

Domyślnie

40/2 ma rzekomo kosztować coś ok 1200 zł.
    Jednak taka mała wielkość soczewki nie będzie wpływać na ostrość w brzegach kadru?
    Słyszałem kiedyś teorię, że im większa przednia soczewka to tym większa ostrość w brzegach kadru.

Nie znam się i się pytam.
    Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
    >>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<

ksh
    Gość

Domyślnie

Wszystko zależy od samej konstrukcji całego układu optycznego, możliwe że jakby zrobili ciut jaśniej czyli f/1.8 to już nie wyrobiliby się w takim fajnym małym gabarycie i może w jakości optycznej, MTF pokazuje bardzo dobre wyniki, nie jest to taki szrot jak ta tania 50-tka do canona R, a to przecież model kompaktowy i nie S, więc kompromisy musza być.
    Lubiący 35mm na pełnej klatce mają rewelacyjny obiektyw, a ci co narzekają że 50-tka za duża też mają, więc dobry strzał Nikona

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Nikon-Nikkor-Z-40mm-f2-lens-for-Nikon-Z-mount-4.jpg
Wyświetleń:	293
Rozmiar:	67,9 KB
ID:	56042

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Nikon-Nikkor-Z-40mm-f2-lens-for-Nikon-Z-mount-2.jpg
Wyświetleń:	287
Rozmiar:	74,0 KB
ID:	56043
    Ostatnio edytowane przez ksh ; 14-09-2021 o 10:51

Domyślnie

Miałam tę 40 na body. Kurde, na pierwszy rzut oka dobre to jest! Na pewno bym nie powiedziała, że to szkło 3x tańsze od 35 mm. Wydaje się szybkie, celne, ostre, ale nie za ostre, daje ładny, trochę mniej cyfrowy niż 35 mm obrazek. Małe i lekkie! Generalnie jeśli inne egzemplarze będą równie fajne jak testowany, a cena rzeczywiście będzie oscylować w granicach nieco powyżej tysiąca, to się nie będę zastanawiać, a przy okazji może się wyleczę z chęci zakupu małego, zgrabnego aparatu do zastosowań bardziej codziennych.

Strona 46 z 135 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696 ... OstatniOstatni