58mm manual: no i jak tu się nie wk...ć?![]()
Szukaj
58mm manual: no i jak tu się nie wk...ć?![]()
Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 23-08-2018 o 15:09
Ciekawe czy najlepszy soniacz poradziłby sobie z celnością af przy takiej głębi ostrości jaką oferuje taki obiektyw ? Nie ma tez co się gorączkować że to kontrast czy podwójny pomiar bo takiej precyzji chyba nie da sie osiągnąć łatwo.
Dla mnie Noct był potencjalni najciekawszym szkłem, ale MF przy szkle 58/0.9 to dla mnie porażka- jestem pod tym względem leniwy.
Tak, czy inaczej- system Z wydaje mi się bardzo ciekawy i prędzej czy później w niego wskoczę, ale muszę czuć, że dostaję coś znacznie więcej względem d750, jeżeli miałbym wydać tyle ile sobie liczą za to, co jest teraz.
Obstawiam, ze 3cia generacja będzie dla nie.![]()
Był Pentax, Panasonic, Nikon, Olympus, Fuji. Teraz Canon.
Jesli ktoś ma technologie to jest to właśnie Nikon. Firma ma przepotęzne doświadczenie w produkcji najprzerozniejszej optyki. Po wielkoformatową. Mam Nikkora 305mm ktory kryje okrag o średnicy. ... pół metra!!! 50 cm!
To oficjalne info Nikona? W nazwie obiektywu nie ma jakiegoś wyróżnika.
Nie. Cytat z DPR: "The most eye-catching is a 58mm F0.95 'Noct' lens, which the company claims will have the 'highest rendering performance' and 'flawless transitions' between in- and out-of-focus areas, and will be manual focus only."
Nieco ponizej tej notki DPR umieścił oficjalny komunikat Nikona, ale jego fragment opisujący 58mm nic o MF nie wspomina.
Nie doczytałem. Komunikat Nikona cytowany przez DPR tez mówi o MF![]()
Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 23-08-2018 o 16:32
No mają ogólnie ale w niektórych przypadkach nie dali rady np. w fiszce 8-15 4,5 czy brak szerokiego jasnego kąta podobnie canon to samo, wypuścili ciemnego 11-24 4.
Ta od nikona:
Prace nad obiektywem NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct
Firma Nikon aktualnie pracuje nad standardowym obiektywem stałoogniskowym NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct z ręcznym ustawianiem ostrości. Ukończony obiektyw będzie modelem flagowym serii S, zapewniającym najwyższą jakość optyki.
www: dariuszbres.pl ● blog: dariuszbres.pl/blog ● gear: dariuszbres.pl/gear
ig: instagram.dariuszbres.pl ● fb: facebook.dariuszbres.pl ● flickr: flickr.dariuszbres.pl ● recenzje: dariuszbres.pl/recenzje ● pojedynek: dariuszbres.pl/pojedynek ● grupa nikon: grupa nikon
@Jacek_Z mógłbyś przy okazji zdjęcie tego wiaderka zarzucić? Albo napisz całą nazwę, to u Wujka Gie poszukam.
Apo Nikkor 305 mm f 9 http://www.savazzi.net/download/manuals/Apo-Nikkor.pdf - tu masz pdf z wykazem i parametrami rodziny szkiełek, ja mam 305 mm, sa inne też.
To mój jedyny obiektyw z przysłoną max ... 128![]()
To że to szkło do reprodukcji to nie szkodzi. Da się nim robić zdjęcia
Mam go do kamery 18x24 do mokrego kolodionu, musiałem dorabiać czołówkę.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-08-2018 o 20:39
https://www.dpreview.com/news/117687...8mm-f0-95-noct
Napisy takie otusowe, a wyświetlacz jak w batisach z rozszerzoną funkcjonalnością.
Ciekawie się zapowiada. To będzie pewnie demonstracja możliwości nikona w zakresie optyki w zabójczej cenie.
Skontaktuj się z nami