-Nic o Sigmie nie mówił.
https://phototrend-fr.translate.goog..._x_tr_pto=wapp
Szukaj
-Nic o Sigmie nie mówił.
https://phototrend-fr.translate.goog..._x_tr_pto=wapp
Jest, ale tak ni w kij, ni w oko.
![]()
Pytanie, czy ogniskowa, czy też ogniskowa i światłosiła?
I co w przypadku, kiedy odpowiednik firmy trzeciej już jest?
Przykładowo, skoro mamy 16-30 i 28-75 f/2.8 od Tamrona, to czy Sigma dostanie zielone światło, żeby swoje C wpuścić?
No i znowu wracamy do Sigm I-series, niektóre mają dość dziwne zestawienie światło i ogniskowa...
- - - - kolejny post - - - - - -
A z tych dwóch akurat bym nie żartował.
Nikon nie ma żadnego 45mm, a skoro pozwolili Laowie na 200/2...![]()
Ostatnio edytowane przez OjTam ; 27-10-2025 o 16:26
Fakt, racja.
Z drugiej strony, nie powiedział, że innych nie będzie.
No i popatrzmy na to od innej strony.
Jeśli nie Sigma, to kto?
Tamron? Już od lat się dogadują.
Różni Chińczycy? To samo.
Tokina? Bez żartów.
Co nam zostaje? Sigma i Samyang, tylko co ten drugi by miał, żeby nie kolidowało z N?
Chyba, że doszło do czegoś dziwnego i Panasonic/OMD zaczną robić szkła na N/Z. xD
No tak masz rację.....
Tylko jest mały problem. Kazio z Płocka i duży Hans z Bremerhaven chcą kupić szkła 35mm, 85mm, 135mm..... Bo tak zostali "zaprogramowani od
początku swojej drogi z fotografią. A te ogniskowe będą tylko od N.
Mi osobiście nie przeszkadzałyby ogniskowe 37.5mm, 95mm czy 120. Ale wielu by się mocno krzywiło.![]()
Tamron na pewno. Z Sigmą się nie dogadają mz.
A to gadanie o adapterach, to znak dla Chińczyków, że N nie będzie ich ścigał za te "patenty".
Wygląda mi na to, że N nie jest w stanie nic wyegzekwować od producentów adapterów i dla zachowania twarzy udaje swoje przyzwolenie.
Tym bardziej, że większość tych gadżetów trafia na rynek wewnętrzny. A tam N może sobie pogwizdać.
A za parę lat skończy się tak, że zaczną się pojawiać chińskie puszki za pół ceny i dopiero będzie wesoło.![]()
A ja myślę, że się dogadają, choć z ograniczeniami.
Przykładowo, samej Sigmie bardziej by się opłacało robić szkła APS-C dla N/Z, niż LMA.
Jakie by nie były Ztkowe DXy, mają jedną przewagę nad LMA. Są.
Jeszcze raz: Megadap ETZ221 Pro + (a.k.a "ten z debilną nazwą") aktualizuje się z poziomu puszki Nikona, więc to raczej ciut więcej, niż zachowanie twarzy i udawanie przyzwolenia.
Było by ciekawie. Gorzej, jak wszystko w stronę AI pójdzie.
Nikon jest innej sytuacji niż wielkie Sony, bardzo duże: Canon i Panasonic, duże Fujifilm
...i niż Olympus -który latami dokładał https://photorumors.com/wp-content/u...-the-years.jpg
Nikon nie będzie miał z czego dokładać,
bo foto to ich podstawowy biznes.
Ostatnio edytowane przez cdc ; 27-10-2025 o 21:26
Szeroko pojęte foto to 30% przychodów Nikona
Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.
było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II
moje pstryki, na fejsie, instagram
Skontaktuj się z nami