Ostatnie zdanie wydaje się być kluczowe dla uzyskania koloru na nocnym niebie (chmur gazu w ML, mgławic, gwiazd), w przestrzeni choć trochę zanieczyszczonej światłem powyższa metoda, przynajmniej dla mnie, się nie sprawdza i skutkuje widocznym zafarbem na całym niebie, jak zgaduję to zarejestrowane przez matrycę zanieczyszczenie światłem (normalnie nie widoczne dla ludzkiego oka) na całym niebie.
Druga próba przeprowadzona na klatce z najmniej zanieczyszczonej miejscówki w mojej okolicy wyszła nieco lepiej i pewnie przy odrobinie zabawy w postprocesie dało by się pozbyć tego ciepłego zafarbu. Nie miałem w kadrze żadnego interesującego obiektu, więc o kolorze trudno mi cokolwiek mówić, poza tym że zdecydowanie uzyskałem wyraźny kolor przestrzeni międzygwiazdowej ale to raczej niepożądany efekt uboczny.
@notdot dokładnie!dlatego dla takiego balansu bieli konieczna jest miejscówka z niskim light pollution jak mi się wydaje - chyba, że jest dobry sposób na pozbycie się zafarbu w postprocesie
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami