Balans ustawiony był na lampe, nie wiem czy dobrze czy źle, dlatego zamieściłem tego posta, aby ktoś mi pomógł w tym temacie.
Szukaj
Balans ustawiony był na lampe, nie wiem czy dobrze czy źle, dlatego zamieściłem tego posta, aby ktoś mi pomógł w tym temacie.
opis w fazie przygotowań ...
Tutaj nie tyle leży balans bieli co zbyt mocne światło lampy. Ciemne tło zwykle przybiera inne barwy przy świetle mieszanym i stąd problem...
Ostatnio edytowane przez Al Bundy ; 13-06-2007 o 18:51
Al "CAPONE" Bundy
Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.
aha. no to zobacz, ze 1 plan, tam gdzie w miare dopalila lampa jest calkiem niezly (postac na 1 planie wymaga znacznie mniejszego zdiecia czerwieni niz tlo).
lapales duzo swiatla zastanego - znacznie cieplejszego niz swiatlo lampy. jesli wiec np. zechcialbys zneutralizowac tlo dziewczyna zacznie ci mocno wpadac w niebieski.
na takie okazje wymyslono filtry konwersyjne na lampe (dolaczone z reszta do sabiny - na ta okazje pokmaranczowy bylby niezly).
bukowy dziad oraz Al Bundy dziękuję za komentarze. Muszę potrenować trochę w takich warunkach i podobierać odpowiednie ustawienia.
Dziękuję i pozdrawiam
opis w fazie przygotowań ...
za ostre jest to światło. Jak mogłeś wszystkie tak robić, skoro widziałeś co się dzieje. Trzeba było z dyfuzorem walić w sufit lub w prawie w sufit - z białą deseczką odbijającą. Wtedy więcej lampy poszło by na dalsze plany. Zmiękczyło by się światło. Zmniejszyć iso ehhh przeochydne jest to zdjęcie technicznie rzecz biorąc. Tu by nawet raw nie pomógł, bo jest inna temp. z przodu i z tyłu.
Ostatnio edytowane przez Radosso ; 13-06-2007 o 20:40
Nie jest trudno zrobić takie zdjęcie, trudniej jest znaleźć takie miejsce
D700 | D70s | Canon G9 | Nikkor 24-70mm 2.8 | Nikkor 16mm 2.8| Sigma 18-50 f2.8 | Sigma 70-300 f4-5.6 | SB800 | Manfrotto|
a ja myślę że RAW by pomógł, wywołujesz 2 jpgi z różnymi temp barwowymi, potem łączysz... tylko jakbym miał tak więcej zdjęć obrobić...
http://www.ozzy.maxmodels.pl
Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.
Nie zawsze sufit nadaje się do tego, aby odbijać od niego światło. Robiłem w zeszłym roku na weselu w "Creatorze" we Wrocławiu - sufit jest tam ciemnoniebieski i nie nadaj się do niczego. Koszmar.
A od dawna mam taki odruch, że gdy wchodzę do pomieszczenia, to od razu patrzę, jaki jest sufit...![]()
Krzysztof Paszkiewicz
a tak wracając do tego, że temp. jest wręcz przeciwna na 1 i 2,3 planie... mam PS CS3, fajny jest edytor rawu, ale dlaczego, nie wprowadzono go bezpośrednio DO programu, tak żebym mógł zaznaczyć sobie, maską, elegancko, pozmieniać właściwości.... tylko taka nakładka. Jakie jest tego, logiczne tłumaczenie.
Nie jest trudno zrobić takie zdjęcie, trudniej jest znaleźć takie miejsce
D700 | D70s | Canon G9 | Nikkor 24-70mm 2.8 | Nikkor 16mm 2.8| Sigma 18-50 f2.8 | Sigma 70-300 f4-5.6 | SB800 | Manfrotto|
Skontaktuj się z nami