Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Weselny problem

Domyślnie Weselny problem

Ostatnio na weselu jako gość, zrobiłem kilka fotek. Sala była bardzo słabo naświetlona i w dodatku wpadała w odcień czerwieni. Założyłem 50/1.8 ustawiłem na f2.8 iso-800, 1/50 do 1/80. Do tego sabina 800 lekko podniesiona i co się okazało zdjęcia wyglądają delikatnie mówiąc nieciekawie. Nie na wszystkich ale w dużej mierzy są przepalone czerwienią.
    Poniżej podaje przykład. Zdjęcie jest nieobrabiane, jedynie zmniejszone.

W PS albo Lightroom da się to ładnie skorygować, ale nie oto mi chodzi.
    Chciałem się zapytać co można w takiej sytuacji zrobić, jakie ustawienia popełnić aby zdjęcia wyglądały przyzwoicie.
    Pozdrawiam
    opis w fazie przygotowań ...

Domyślnie

z tego co wiem (Ale moge sie mylic ) w d80 jest mozliwosc wyboru balansu bieli. skorzystalbym wlasnie z tej mozliwosci.

edit: na przyszlosc rob w rawach

Domyślnie

Balans ustawiony był na lampe, nie wiem czy dobrze czy źle, dlatego zamieściłem tego posta, aby ktoś mi pomógł w tym temacie.

Domyślnie

Tutaj nie tyle leży balans bieli co zbyt mocne światło lampy. Ciemne tło zwykle przybiera inne barwy przy świetle mieszanym i stąd problem...
    Ostatnio edytowane przez Al Bundy ; 13-06-2007 o 18:51
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piwkoo Zobacz posta
    Balans ustawiony był na lampe, nie wiem czy dobrze czy źle, dlatego zamieściłem tego posta, aby ktoś mi pomógł w tym temacie.
    aha. no to zobacz, ze 1 plan, tam gdzie w miare dopalila lampa jest calkiem niezly (postac na 1 planie wymaga znacznie mniejszego zdiecia czerwieni niz tlo).
    lapales duzo swiatla zastanego - znacznie cieplejszego niz swiatlo lampy. jesli wiec np. zechcialbys zneutralizowac tlo dziewczyna zacznie ci mocno wpadac w niebieski.

na takie okazje wymyslono filtry konwersyjne na lampe (dolaczone z reszta do sabiny - na ta okazje pokmaranczowy bylby niezly).

Domyślnie

bukowy dziad oraz Al Bundy dziękuję za komentarze. Muszę potrenować trochę w takich warunkach i podobierać odpowiednie ustawienia.
    Dziękuję i pozdrawiam

Domyślnie

za ostre jest to światło. Jak mogłeś wszystkie tak robić, skoro widziałeś co się dzieje. Trzeba było z dyfuzorem walić w sufit lub w prawie w sufit - z białą deseczką odbijającą. Wtedy więcej lampy poszło by na dalsze plany. Zmiękczyło by się światło. Zmniejszyć iso ehhh przeochydne jest to zdjęcie technicznie rzecz biorąc. Tu by nawet raw nie pomógł, bo jest inna temp. z przodu i z tyłu.
    Ostatnio edytowane przez Radosso ; 13-06-2007 o 20:40
    Nie jest trudno zrobić takie zdjęcie, trudniej jest znaleźć takie miejsce
    D700 | D70s | Canon G9 | Nikkor 24-70mm 2.8 | Nikkor 16mm 2.8| Sigma 18-50 f2.8 | Sigma 70-300 f4-5.6 | SB800 | Manfrotto|

Domyślnie

a ja myślę że RAW by pomógł, wywołujesz 2 jpgi z różnymi temp barwowymi, potem łączysz... tylko jakbym miał tak więcej zdjęć obrobić...
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radosso Zobacz posta
    Trzeba było z dyfuzorem walić w sufit lub w prawie w sufit - z białą deseczką odbijającą.
    Nie zawsze sufit nadaje się do tego, aby odbijać od niego światło. Robiłem w zeszłym roku na weselu w "Creatorze" we Wrocławiu - sufit jest tam ciemnoniebieski i nie nadaj się do niczego. Koszmar.
    A od dawna mam taki odruch, że gdy wchodzę do pomieszczenia, to od razu patrzę, jaki jest sufit...
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    gdy wchodzę do pomieszczenia, to od razu patrzę, jaki jest sufit...
    mam to samo...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów