Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Nikkor 20 2.8

Domyślnie Nikkor 20 2.8

Zna ktos ten obiektyw osobiscie? Nie chodzi mi o testy w sieci bo te czytalem ale o praktyke. Mam okazje kupic za 700 zł w wersji bez D i praktycznie idealnym stanie poza minimalnym otarciem powlok przeciwodblaskowych na soczewce. Jak myslicie warto? Do tej pory myslelem raczej nad nikkorem 24 ale moze ta 20 bedzie niezla?
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Bierz i sprawdź na analogu jak się ma pod światło. Jeżeli jest ok, to chyba warto. Zawsze możesz trochę po narzekać sprzedawcy na stan techniczny, może jeszcze trochę z ceną zejdzie. 20mm z FF to jest już szeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeroko a z D70 tak se.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Chyba tak zrobie. Ale czemu mam sprawdzac na analogu? Przeciez z D70 tez mozna.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gamling
    A jak winete sprawdzisz?
    Analog jest FF, a w centrum kadru nie sądzę by nikor jakąś popelinę dawał.
    Jeżeli szkło ma być tylko i wyłącznie do D70 to możesz test zrobic tylko na nim.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

No widzisz o tym jakos nie pomyslalem. Tak jakos mi sie ubzduralo ze moge przeciez darmowo sobie sprawdzic na D70. Dzieki!
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    A jak winete sprawdzisz?
    Przy okazji chciałem szanownemu koledze podziękować o przypomnieniu tak oczywistej sprawy, która z powodu ogromnego zafascynowania fotografią cyfrową, mogła niestety umknąć moje uwadze przy zakupach w przyszłości
    POzdro!
    D70|N AF-S18-70DX|N AF50/1,8D|SB-800|ML-L3|CF 1GB|Sherpa 600n|TLZ 2|MC MTO-11C A
    ŻONA to luksus - APARAT to konieczność!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    A jak winete sprawdzisz?
    Jeżeli szkło ma być tylko i wyłącznie do D70 to możesz test zrobic tylko na nim.
    Genialne - proste i genialne. Ja bym tam podpiął do D70 i nie pomyślałbym nawet o sprawdzeniu na analogu.

PS. Chyba kupię jakieś dodatkowe body
    pozdrawiam Sebastian

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Zna ktos ten obiektyw osobiscie?
    Hi Gamling,

znam i mam - co prawda od niedawna ale jestem bardzo zadowolony, moj egzemplarz jest z literka D..

Co do testu z analogiem to mam pewne watpliwosci czy ma to sens, ale z drugiej strony biorac pod uwage, ze pewnie w niedlugim czasie pojawia sie pewnie puszki z 'pelnymi sensorami' w rozsadnych cenach, to jakis sens to ma, zwlaszcza, ze obiektywy raczej sie zostawia (zwlaszcza takie jak ten)

Jest to naprawde jeden z lepszych obiektywow jakie kiedykolwiek posiadalem, bardzo 'ostry', szybko fokusujacy, lekki a zaraz sprawiajacy wrazenie bardzo solidnego.

Obiektyw, ktory zakupilem z D70 jako tzw. kit (18-70) sprzedalem i nie zaluje tego kroku.. pewnie bylem troche przewrazliwiony na punkcie jego gabarytow..

Za te cene, ktora podajesz bralbym go bez zastanowienia..

Oszczędny w słowach
    Miasto
    A man, a city...

Domyślnie Re: Nikkor 20 2.8

Zna ktos ten obiektyw osobiscie? Nie chodzi mi o testy w sieci bo te czytalem ale o praktyke. Mam okazje kupic za 700 zł w wersji bez D i praktycznie idealnym stanie poza minimalnym otarciem powlok przeciwodblaskowych na soczewce. Jak myslicie warto? Do tej pory myslelem raczej nad nikkorem 24 ale moze ta 20 bedzie niezla?
    Używam tego obiektywu w wersji 20/2.8D. Jest po prostu _cudowny_!
    Jedyny problem to specyficzna osłona przeciwsłoneczna...

BTW: Jeśli obiektyw ma otarcia na soczewkach, moim zdaniem nie należy go kupować... a jeśli już, to za 10% ceny nowego...
    Serdecznie pozdrawiam,
    Ayot

Domyślnie

No i nie kupilem Niestety obiektyw okazal sie bardzo mocno zuzyty. No i w dodatku mala ryska na soczewce byla wcale nie taka mala i dawala wyrazny, miejscowy spadek kontrastu widoczny juz na LCD!!! Dobrze ze zazyczylem sobie obejrzec obiektyw przed zakupem.
    Pozdrawiam Karol

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów