Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krajenka k/Piły

Domyślnie czy na 50mm filtr slim?

Witam,

Niebawem zakupię obiektyw 50 i oczywiście filtr UV. Nauczony doświadczeniem (no i pomocą ALFa przy wyborze pierwszego filtra jaki w swoim życiu kupiłem, a był to marumi wpc slim) wiem, że WPC są świetne, chociażby dlatego, że na czyszczeniu spędzam kilkanaście sekund (a widzę, że na forum ludzie robią to po kilka godzin?!?).
    Zatem filtr na pewno będzie WPC, prawdopodobnie marumi - i teraz pytanie: czy do tego obiektywu musi być slim?
    Prawdę mówiąc nie udało mi się znaleźć 52mm i do tego slim...
    Tam gdzie będę kupował obiektyw są też filtry B+W 52mm slim ale ich cena... hmm... w przeciwieństwie do obietwyu wysoka (jak dla mnie).
    Czy, wracając do pytania, będzie winietowanie przy standardowej grubości filtra?
    D2BC | D46s | N18-70 | N24-120 | S70-300 | N50 | SB800

Domyślnie

Na pewno nie będzie
    Możesz śmiało kupiować zwykły filtr

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krajenka k/Piły

Domyślnie

dzięki, trochę zaoszczędzę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmalkow Zobacz posta
    Witam,

(...)
    Prawdę mówiąc nie udało mi się znaleźć 52mm i do tego slim...
    (...)
    I nic dziwnego bo szerokie kąty z filtrem 52mm na końcu są niezmiernie rzadkie w przyrodzie.
    A tylko konkretnie szeroki kąt winietowałby w tym przypadku.... napewno zaś nie 50mm. Art
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Domyślnie

Mam N 24 mm , który ma filtr 52mm i śmiało zakładam zwykłą (nie slim) UV i winiety nie ma. Z 50mm zero strachu

Domyślnie

Nie szkoda kupować UVki do tego Nikkora ?, soczewka mała, osadzona głęboko, filtr wprowadza niepotrzebne refleksy i jak każdy filtr - pogarsza właściwości optyczne
    DSLRowanie, taniec towarzyski, siatkówka, wino chilijskie

www.sztukapatrzenia.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krajenka k/Piły

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregoire7 Zobacz posta
    i jak każdy filtr - pogarsza właściwości optyczne
    Hmm... Jeśli miałbym zastosować się do tego wcześniej, to mój 18-70 już byłby bezużyteczny...
    Szczerze mówiąc wolę wydać tą 100 na DOBRY filtr niż kilka (-kilkanaście) razy więcej na nowy obiekktyw.
    W jaki sposób filtr pogarsza właściwości optyczne? Mam na myśli filtry ochronne (głównie UV), przecież dobrej jakości filtr wielowarstwowy raczej nie ma wpływu, myle się? Ja mam UV-kę nakręconą cały czas i NIGDY nie pojawiły mi się żadne niepożądane efekty świetlne (mam na myśli bliki)

Domyślnie

to moze dlatego ze dysponujesz juz jakas wiedza i starasz sie pstrykac w sposob ktory zapewnia Ci niepojawianie sie blikow na zdjeciach ?....
    co prawda filtr posiada powloki antyrefleksyjne ale na 100% nie jest w stanie ich "usunac"

Domyślnie

Hmm...
    Szczerze mówiąc wolę wydać tą 100 na DOBRY filtr niż kilka (-kilkanaście) razy więcej na nowy obiekktyw.
    tez myslalem po co mi filtr do wersji 1,8, dopuki nie robilem zdjec na ringu bokserskim, przechodzac kolo slupka, nie wiem jakim cudem, aparat udezyl centralnie obiektywem w metalowy rant druta do zaciagania lin(zwykly zbrojony 10mm wygienty pod katem ok120stopni dla lepszego skrecania). Tak niefarsownie ze koncowka weszla prosto w obiektyw, dzieki B. nie doszla do szkla, odbilo sie na rancie.
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

puchbeary
    Gość

Domyślnie

W jaki sposób filtr pogarsza właściwości optyczne? Mam na myśli filtry ochronne (głównie UV), przecież dobrej jakości filtr wielowarstwowy raczej nie ma wpływu, myle się?
    mylisz się. Filtry zawsze coś tam pogarszają jakość optyczną szkła ale żeby dostrzec różnice to jednak trzeba siedzieć przed kompem i powiększać i analizować i ..... chyba nie o to chodzi. kupuj UV bo faktycznie lepiej zniszczyć filtr niż obiektyw a prawa Murphy'ego w fotografii działają równie skutecznie co w innych dziedzinach życia.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów