Close

Strona 4 z 21 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 214

Wątek: P1000

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

@OjTam powiem Ci jeszcze, że może mam obsesję na temat psucia marketingowego, ale ma ona w moim wypadku pewne podstawy. Uważam chyba nie bezpodstawnie, że ofiarą psucia marketingowego jest właśnie P900. P1000 pod pewnymi względami wydaje się produktem, w którym producent odszedł od kilku praktyk w tym zakresie ale jak widzę np. zestaw akcesoriów w zestawie i opcjonalnych (które trzeba dokupić) i zaślepka na sanki gorącej stopy jest jako opcja do dokupienia to mimo wszystko ręce mi opadają.

Z innych kwiatków - na zdjęciach nie widzę tylnego sensora pilota podczerwieni. Z przodu chyba go też nie ma, po pod spustem to jest chyba raczej dioda od wspomagania AF. No chyba, że to zintegrowane jest pod jedną osłoną, ale wątpię, bo przecież zamiennik pilota można kupić za 5 złotych a w opcjonalnych akcesoriach dostępny jest super hiper pilot BT za cenę nerki a zamienników chyba jeszcze nie widziałem Czyli mamy już pierwszą innowacyjną wadę Kawałek plastiku z diodą IR zamienili na kawałek plastiku z chipem, który będzie brał więcej prądu z pastylki a realnie służyć będzie temu samemu. I to o ile!!! bo nie mam pewności czy to nie będzie działało tak jak aplikacja z P900 na smartfona czyli owszem, zdalnie zdjęcie robisz, ale tylko w pełnym automacie.

A wracając do psucia produktów przez marketing - bardzo niedawno do P900 wypuścili nowy firmware. Po dłuższym czasie a na krótko przed premierą P1000. Pytałem nawet o ten upgrade na forum, ale nikt nie odpowiedział. W specyfikacji zmian napisali, że poprawili coś tam co z mojego doświadczenia nigdy nie występowało. Dość enigmatyczne poprawki w stylu, że się interwalometr po iluś tam setkach czy tysiącach zdjęć wyłączał. Ciekawe czy ktokolwiek zrobił tym aparatem tyle zdjęć na jednym cyklu interwalometru, którego najszybsze focenie jest co 30 sekund. Pomijam akumulator, bo teoretycznie można podpiąć zewnętrzne zasilanie. Tak czy inaczej bardzo śmierdzi to jakąś ukrytą poprawką, która ma spowodować, że aparat będzie działał gorzej.
    Ostatnio edytowane przez dziennikarz ; 11-07-2018 o 04:34

Domyślnie

Ciekawe jak bedzie z dostepnoscia bo ja mialem klopoty z nabyciem P900 dwa lata temu, to prawda ze P1000 bedzie uszczelniony?
    Na dlugim koncu ma niestety f8.
    Ostatnio edytowane przez sprocket ; 11-07-2018 o 05:23
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

@sprocket nic o uszczelnieniach jak do tej pory nie słyszałem, ale też i jakoś się nie interesowałem taką właściwością.

Co do dostępności to 2 lata temu faktycznie był mały przestój w dostępności P900 a jak było bezpośrednio po premierze to już nie pamiętam. Ja go kupiłem jak już był wstępnie obmacany przez szeregowych nabywców.

Domyślnie

Twojej opinii generalnej @Borat1979 pozwolę sobie nie podzielać i jednocześnie deklaruję chęć nie wchodzenia w tę ścieżkę dyskucji.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Zacznę od tego, że na p900 psioczą Ci, którzy nie potrafią go wykorzystać w trybie innym niż automatyczny lub scene i nie grzebali w jego ustawieniach w menu. Ma on drobne wady, ale ogólnie jest porządnym sprzętem. W czasach fotografii cyfrowej każde zdjęcie trzeba podawać obróbce. Wiec, czym by fotka nie została wykonana, to i tak należy ją podrasować.

Teraz tak. Przejrzałem samles tego P1000 i powiem jedno. Część zdjęć jest robione na ISO 400 i przymkniętej przysłonie. P900 również w tym konfigu już pokazywał niedoskonałości. Mało tego, kilka zdjęć jest w rozdzielczości 16MPx waży poniżej 2,4 Mb. To jest żart a nie zdjęcia. Z EXIFa jasno wynika, że autor nie grzebał w ustawieniach aparatu, tylko skonfigurował ustawienia ekspozycji i strzelał zdjęcia, wykorzystując również programy automatyczne. Dokładnie taka sama sytuacja była z p900. Cykali zdjęcia bez porządnej konfiguracji i psioczyli, że zdjęcia są nieostre i zdegradowane patrząc na full size. Jeżeli chodzi o obiektyw, to niestety wad optycznych nie przeskoczymy. Fizyka w tym przypadku jest nieubłagana. Producenci teleskopów soczewkowych (refraktorów) mają duże problemy z zniwelowaniem wad optycznych, a co dopiero w obiektywach o tak krótkiej długości tubusa obiektywu. Jednak tragedii nie ma. Wykonuję nikonem p900 zdjęcia samolotów na wys. przelotowej i po obróbce wychodzi petarda, jak na kompakta. Sesja z okęcia również wyszła cudnie, porównywalnie z lustrzankami. Księżyc z p1000 wygląda całkiem, całkiem.

Martwi mnie jedna rzecz. Mianowicie ten piękny pierścień na obiektywie mógł posłużyć do ręcznego, mechanicznego ustawiania ogniskowej obiektywu. Tak jak ma to miejsce w obiektywach lustrzanek. Niestety znowu zastosowali silniczek do jeszcze większego i cięższego obiektywu. Zastanawiam się ile bateria pociągnie? W p900 jestem w stanie wykonać ponad 350 zdjęć.

Proponuję nie siać paniki, tylko cierpliwie poczekać na pierwsze testy.
    Ostatnio edytowane przez QuCyk ; 11-07-2018 o 11:25

Domyślnie

Zgadzam się z Tobą @QuCyk i dodam tylko tyle, że przyzwyczaiłem się już do deprecjonowania kompaktów przez niektórych. Ja doceniam możliwości P900 mimo, że sam też czasem używam lustrzanki mimo, że już stara i parametry też już na dzisiejsze czasy ma czerstwe, ale do niektórych zastosowań jej używam.

Cytat Zamieszczone przez QuCyk Zobacz posta
    Martwi mnie jedna rzecz. Mianowicie ten piękny pierścień na obiektywie mógł posłużyć do ręcznego, mechanicznego ustawiania ogniskowej obiektywu. Tak jak ma to miejsce w obiektywach lustrzanek. Niestety znowu zastosowali silniczek do jeszcze większego i cięższego obiektywu. Zastanawiam się ile bateria pociągnie? W p900 jestem w stanie wykonać ponad 350 zdjęć.
    O tym też już pisałem w tym wątku. Wydajność akumulatora w P900 jest dokładnie taka wg. producenta na ile wskazuje Twoja praktyka. W P1000 podają 250 - to jest jakieś nieporozumienie. Akumulator to EN-EL20a (taki jak w Nikonie 1 V3) - tak podaje producent. Kogoś bóg opuścił? Poza tym jak szperam po zamiennikach to mi wyskakują tylko EN-EL20 i nie wiem czy to jakiś skrót myślowy czy nie. Patrzę na foty oryginalnego EN-EL20a ale są zrobione z takiego ujęcia, że ciężko mi porównać z zamiennikami EN-EL20 (tylko takie znalazłem). Tak czy inaczej ja w P900 mam poza oryginalnym akumulatorem jeszcze 3 dodatkowe zamienniki a w P1000 to będę musiał chyba dokupić 5. Jak nie będzie zamienników to cena oryginału w takim układzie będzie zaporowa. Swoją drogą to nawet do lustrzanki mam dodatkowe dwa mimo, że w tym wypadku trochę jednak przesadziłem, bo jeden by wystarczył

Domyślnie

Jeśli N nic w sofcie nie namieszał, to zamienniki en-el20 powinny działać.
    Raz na jakiś czas odświeżają niektóre aku dopisując literkę.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    Jeśli N nic w sofcie nie namieszał, to zamienniki en-el20 powinny działać.
    Raz na jakiś czas odświeżają niektóre aku dopisując literkę.
    @OjTam a na czym polega takie odświeżenie? Bo czymś to się musi różnić. Jak nie pojemnością to pewnie jakimś chipem a to brzydko pachnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziennikarz Zobacz posta
    @OjTam a na czym polega takie odświeżenie? Bo czymś to się musi różnić. Jak nie pojemnością to pewnie jakimś chipem a to brzydko pachnie.
    Oficjalnie? Najczęściej pojemnością lub ogólną wydajnością. Czy coś tam jeszcze gmerane, to już tylko N wie.

PS. Nie musisz wołać za każdym razem.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Oficjalnie? Najczęściej pojemnością lub ogólną wydajnością. Czy coś tam jeszcze gmerane, to już tylko N wie.
    Czyli o ile nie chipowanie to zwykła marketingowa ściema dla wydojenia ortodoksów gardzących zamiennikami

PS. Nie musisz wołać za każdym razem.
    Wołam celowo, bo wówczas masz powiadomienie

Strona 4 z 21 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni