Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 68

Domyślnie

Dokładnie. Nawet jednocyfrowiec z takim przebiegiem ma podłą cenę, a co dopiero Dxxx.

Domyślnie

Mamy na stanie canona 5dmk 3 z przebiegiem ponad 2x większym - wygląda jakby się go pumeksem tarło i jest naprawdę duuuzo lepiej jeśli chodzi o celność, niezawodność i ostrosc. Kurde czyli wychodzi na to, że kupując d810/d800 muszę co dwa lata kupować nowa puszkę, żeby cokolwiek dało się nią robić? Przecież taki przebieg robiąc trochę wesel i coś jeszcze bez problemu się robi - 30 wesel w sezonie, klepniete 3 tys zdjęć na każdym plus jakieś dodatkowe zlecenia i się robi grubo ponad 100tys./rok.
    Ostatnio edytowane przez sqarpi ; 07-07-2018 o 02:53

Domyślnie

Trzy tysiące zdjęć na weselu? Kto to będzie obrabiał?

I kto to będzie oglądał?

Domyślnie

Zrobić, nie przynieść i obrobić. Przynosze do domu około 1,5 tys do dalszej selekcji. Po numeracji jednak wychodzi klapnięte około 3 tys. - usuwane na bieżąco na ślubie bo nietrafione, ktoś zaslonil, bo dubel, bo przymknięte oczy, bo w tańcu poza nie taka itd. Wiadomo, że nikt nie obrabia a tym bardziej nie oddaje zdjęć w tysiącach.
    Ostatnio edytowane przez sqarpi ; 07-07-2018 o 09:04
    D800/D810 8/14-24/28/35/50/85/70-200/910

Domyślnie

Czytając wpisy kolegi "sqarpi" odniosłam nieodparte wrażenie że to wpisy sponsorowane (nie twierdzę że tak jest, ale że odniosłam takie wrażenie)

znajomy fotograf (zawodowiec i forumowicz) ma d800 od kiedy tylko się ukazał obecnie ma na liczniku ponad 350tyś i aparat był tylko raz w serwisie i to na samym początku jak tylko zaczęto pisać o problemie af, sprawdzili odesłali z notką że wszystko jest ok i tak jest rzeczywiście, sama nim fotografowałam i jakoś nie odstawał zbytnio z celnością od innych (fakt że do aparatu trzeba się przyzwyczaić i go nauczyć), ma również dwa d810 oba prawie po 300tyś i też zero problemów poza wymianą w jednym gniazda karty, i d4 ale nie pytałam o przebieg.
    A co do bardziej wysłużonych modeli innego sytemu to wystarczy wejść na ich forum i poczytać od razu czar pryska i to z łomotem.
    Pytałam dlaczego nie napisze czegoś w tym wątku ale jego odpowiedz nie nadaje się do publikacji.
    Takie hobby

Domyślnie

Porównuje tylko to co widzę. Niestety nikt mi za pisanie na forach nie płaci. :P Ogólnie tak jak napisałem, możliwe że to kwestia szczęścia i pecha, ale niestety narazie jakoś źle to wygląda. Nie rzucam body ani nie targami ich nie wiadomo jak.

Domyślnie

Wróciłem ze zlecenia, więc teraz mogę na spokojnie odpisać.
    @kuleczka-
    Co do serwisu - nie bedę się o nim już wypowiadał, bo moje body przez niecałe 3 lata było tam łącznie 6 razy,a rekord trzymania był liczony w miesiącach - kalibracja i podklejenie gum. Nigdy body nie wróciło do mnie po okresie krótszym niż 2,5 tygodnia, nawet jeśli wysyłałem na samo kleje. Kalibracja z obiektywami niestety ani razy nie była okej, wszystko późmniej robiłem mniej lub bardziej znanymi metodami znalezionymi w internecie. Najlepszy sposób na AF to ten z tego wątku opisany przez @Nicana, jednak jak pisałem - u mnie działający bardzo krótko. Z tego co ogólnie mogłem zaobserwować, wychodzi, że mam kombo, bo problem się nasila przy stosowaniu wspomagania z lamp SB910. Bez nich problem jest mniejszy, ale dalej jest. Ogólnie bardzo bym chciał i wg. mnie raczej powinno tak być, jak opisujesz - przy 350 tys. w takiej klasie aparatów powinna być ew wymieniona migawka, jakieś kosmetyczne rzeczy robione itd. ale powinno się dać bez problemu aparat używać, mając na uwadze jakis stopień degradacji. Zdziwiłem się więc, jak chyba dwie osoby wspomniały, że taki przebieg to już gigantyczny na taki aparat i nie można mu już ufać. Jak widać na przykładzie Twojego kolegi po takim przebiegu dalej jest dobrze, więc nie jest to regułą. Będąc zapobiegliwym człowiekiem wymieniłem nawet przed sezonem migawkę w D810 - koszt nie był duzy, a uznałem, że w gorącym okresie nie będę miał na to czasu.
    W temacie - w piątek była tragedia - praktycznie wszystkie zdjęcia na przesłonach mniejszych niż 2.0 nie mieściły się w głebi nawet na kalibracji +20. Wczoraj rano znów wykonałem kalibrację wg. wspomnianej w tym temacie metody - były trochę lepiej, kalibracja znów się zmieniła i dla wszystkich obiektywów była z zakresy +3/+6 gdy nie używałem wspomagania z lamp.
    D800/D810 8/14-24/28/35/50/85/70-200/910

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sqarpi Zobacz posta
    Wróciłem ze zlecenia, więc teraz mogę na spokojnie odpisać.

W temacie - w piątek była tragedia - praktycznie wszystkie zdjęcia na przesłonach mniejszych niż 2.0 nie mieściły się w głebi nawet na kalibracji +20. Wczoraj rano znów wykonałem kalibrację wg. wspomnianej w tym temacie metody - były trochę lepiej, kalibracja znów się zmieniła i dla wszystkich obiektywów była z zakresy +3/+6 gdy nie używałem wspomagania z lamp.

to co mozesz zrobic to jest prawidlowe przeprowadzenie kalibracji.
    aby postawic jakas wyrocznie , kalibracja musi byc prawidlowa.
    kalibracja nie sluzy usunieciu usterek , a jedynie sluzy zoptymaliztowaniu pracy af , ewentualnie mozna postawic jakas diagnoze.

trzeba tez sobie zdawac sprawe z ograniczen pracy AF.

af jest wrazlliwy na barwe swiatla.

jesli ostrzysz w swietle zarowym , cieplym , powiedzmy o temp barwowej 2500 - 3000 K.
    albo w tez przy pomocy pilotow lampy blyskowej , czyli w swietle czerwonym - to dla tej czestotliwosci swiatla zostanie ustawiona odleglosc.
    Robiac zdjecie w swietle bialym czyli lampy blyskowej niestety czesto bywa nastawa odleglosci obarczona bledem.
    Inny jest wspolczynnik zalamania dla swiatla czerwonego , inny dla zimniejszego.
    AF potrafi inaczej ostrzyc o wschodzie slonca , inaczej w dzien pochmurny - Taki urok metody porownania faz.

a jak w swietle dziennym , czyli robiac typowe domowe zdjecia jakie sie robi np na urlopie ?
    czy tez masz klopoty z AF ?.

Komora Lustra to przestrzen - ona nie jest powodem.
    Powodem moze byc wyrobione lozyskowanie lusterek odchylajacych - one znajduja sie z drugiej strony Lustra glownego , za kazdym razem " klapia".
    moze byc tez np zakurzenie sensorow.

Z tym ze robiac probe jak opisalem , miales b. dobre odchylenie std - to wskazuje na dobra powtarzalnosc AF.
    jest Jakis blad systematyczny - spowodowany barwa swiatla ?

trudno wyrokowac na odleglosc.
    Jak pisalem , jedyne co sam mozesz zrobic to przeprowadzic prawidlowo kalibracje.
    Metoda ktora opisalem za pomoca analizy obrazu jpg ma pewne ograniczenie , wynikajace z tego, ze usrednia wynik z calej powierzchni , zas pomiar odleglosci odbywa sie w Centrum kadru. Gdyby wyciac srodek kadru , zgodnosc bedzie lepsza , ale nie beda to roznice duze.
    Ostatnio edytowane przez Nican ; 08-07-2018 o 13:25

Domyślnie

Czy są dane nr seryjnych d800 z wadliwym af ?
    R | 35 | 50 | 135

Domyślnie

Zapomnij o tych body, naprawianiu ich itd. Szkoda twoich nerwow. Nie da się tego skutecznie naprawić.
    Przebieg 350 tys jest juz na tyle duży, ze powinienes się liczyc z wymianą body i nie wiem czemu sie pieklisz. Zwróciło ci sie 10x. To ze na D3 osiągają przebiegi to nie znaczy, że ze wszystkimi aparatami to sie uda. Zresztą niektore D3 padają po mniej niz 300 tys, a z kolei kolega ma D90 i ponad 200 tys i dziala. Nie ma reguł. Twój sprzet sie skonczył.
    Gdyby z przekalibrowaniem w D800 nie bylo problemów to używki by były po 6-7 tys a nie po 3,5.
    Ja mam D800 i tez sie wkurzam ze dałem 13 tys za body które teraz jest niewiele warte. Takie zycie.

- - - - kolejny post - - - - - -

Sa w tzw miedzyczasie 2 nowe wpisy.
    2. Nie ma nr seryjnych D800 z wadą bo wszystkie je mają w stopniu większym badz mniejszym. Zrobiono je ze zbyt kiepskich materiałów jak sadzę. I lag jest za mały. W D810 jest większy a w D850 dopracowano te kwestie jeszcze lepiej.
    1. Prawidłowa kalibracja załatwia sprawę. W momencie kalibracji. Jesli np. moduł AF nie jest solidnie unieruchomiony albo lusterko od AF jest wyrobione (jego prowadzenie) albo ... (tu można wpisać kilka rzeczy) to kalibrowanie AF daje dobry efekt na chwilę.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 09-07-2018 o 21:47

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni