Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie 70-300G + konweter?

Witam. Od zawsze interesowało mnie fotografowanie dzikiej przyrody, wiec kupiłem do posiadanego F75 obiektyw Nikona 70-300G. Zoom jest dla mnie za mały, chcę kupić konwerter. Jak wiadomo konwerter zabiera światło (teraz i tak robię tym obiektywem w większości na czułości filmu 400). Proszę o radę czy jest sens robienie takiego zakupu. Nie mogę pozwolić sobie na drogi obiektyw a chce jakoś zwiększyć możliwości fotografowania dzikiej przyrody.

Domyślnie

Poza ciemnicą i trudnością w utrzymaniu długich czasów mogą wystąpić problemy z działaniem AF.
    Jego skuteczność i szybkość też zależy od światła.
    Może się zdarzyć, że AF przejedzie cały zakres kilka razy zanim wyostrzy, albo przejedzie kilka razy i wogóle nie wyostrzy.

Nikon zaleca konwertery do szkieł nie ciemniejszch niż 4.

Domyślnie

Dzięki. Z AF nie mam problemu (oj dłuuugo ostrzy), ponieważ ostrzę ręcznie - tak jest szybciej i ciszej. używam statywu i filmów 400 więc z czasami nie ma kłopotów. Czy konwerter w dużej mierze zmienia jakośc fotki? Pytam, bo nigdy nie miałem styczności z konwerterem.

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Konwerter do 70-300 G to nieporozumienie pod kazdym względem.
    Osiągi optyczne - tragedia. Ostrzenie ręczne przy jasności 7,8 ( konwerter1,4) lub 11 (konwerter2X) i wizjerze F75 to prawie tak jak byś ustawial "na oko"

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Ja też próbowałem do mojego 70-300 użyć konwentera ale po pierwszych próbach(i efektach) dałem sobie spokój.ele sprawdź to sam .
    D 500 D 600 D 750
    S 14 2,8 HSM / N 24-70 2,8 / N 28 1,8 / N 60 2,8D / N 105 1,4 E ED / S 70-200 2,8 OS / S 150 - 600C OS /SB900

Domyślnie

No to chyba dam sobie spokój z tym konwerterem. Będę dalej biegał po lesie z 70-300. Ostatnio siedziałem 2h w rowie pod lasem i "złapałem" sarnę z młodymi. Opłacało się Czy do F75 można kupić obiektyw 400mm za rozsądną cenę? 300mm to trochę za mało dla mnie. Dzięki za rady. Pozdrawiam serdecznie.

Domyślnie

A może lepiej manualne 300 mm f/4 i konwerter, choć to trochę większa kasa, ale jakościowo bez porównania lepiej.
    Pozdrawiam
    Lolek

Domyślnie

A ile kosztkuje taki zestaw?

Domyślnie

Ze starszymi szkiełkami Nikona nie jestem na "ty", ale 300/4.5 kupić można ponizej 1500 i sporo poniżej 1000 konwerter (zależy który typ).
    Niech się jednak w tej sprawie wypowiedzą osoby głębiej siedzące w temacie.
    Aha, no i chyba w przypadku F75 stracisz sporą część pomiaru światła.
    Pozdrawiam
    Lolek

Domyślnie

Ja fotografuje zestawem ... no w stopce widzisz co mam. Polecam do wolno poruszajacych sie obiektow.
    Na sarenki i zwierzaki to niezly zestaw, do ptakow w locie nieco za wolny.
    No i uwaga - zestaw ten jest dosc glosny - w czatowni bedzie cie slychac. No ale w czatowni mozesz sobie pozwolic na ostrzenie reczne, albo owiniecie gratow szmatami
    Konwerter wart ponad 600 u bogutti (znajdziesz na allegro), a obiektyw - poszukaj w komisach - interfoto, e-oko. Moze obleci w jakichs 1500-2000PLN.

[ Dodano: Pon 26 Wrz, 2005 ]
    heh - nie doczytalem ze ostrzysz recznie - no to tym bardziej sie sprawdzi, ale uwazam ze AF, nawet wolny i tak w zapasie warto miec.
    D70 + 28-80, AF 300/4, Kenko 1.4x Teleplus PRO 300 DG

Galeria: http://www.roznosci.int.pl/www/cpg133
    GG: 1104936 , zawsze niewidoczny

Uprawnienia umieszczania postów