Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Szop 8.0

Domyślnie

I jak Ci sie otwiera plug-in? Z pelnymi opcjami czy nie? Moze przyczyna jest w tym ze ten plug-in instalowany z NC nie jest pelny. Moze trzeba go pociagnac z netu w pelnej wersji, np. z Adoba.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    otwock k/warszawy

Domyślnie

hey ja mam CS-a i plugin zaciagniety z Adobe-a i jak otwieram NEF-a to tylko ekspozycja i balans bieli i obrot moge ustawic...
    a mozna cos wiecej???
    N.I.K.O.N.: Networked Intelligent Killing and Observation Neohuman
    |D70| |Nikkor 50mm| |Nikkor 35-80mm| |Sigma 28-300mm| |SanDisk 512MB|

Domyślnie

Z tego co pamietam to tak. Nie pomne tej rozszerzonej listy, ale ustawien wejsciowych jest wiecej. Moge sie jednak mylic, bo juz z tone papieru w postaci elektronicznej zaliczylem, a w moim wieku...

Domyślnie

Nevton
    Sprobuj poszukac w katalogu PS plikow ktore nazywaja sie :

1. "Nikon NEF Plugin LE.8bi"
    2. "Nikon NEF Plugin.8bi"

one sa odpowiedzialne za otweranie NEF'a z ramienia NC i nawet w przypadku kiedy instalowałeś PlugIn Adoba one odpowiedzialne są za otwieranie NEF'a

mozesz przemianowac im rozszerzenie (na dowolne inne niz .8bi) i powinno byc lepiej
    Pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Odpowiedz do Admina: photoshopa mam w wersji cs.
    Odpowiedz do Idiom'a: wywalilem pluginy Nikon NEF i Nikon YCC.
    Teraz jest wszystko cacy jak byc powinno.
    Dzieki za pomoc
    D80 | N 18-70 | T 17-50 2.8 | N 80-200 2.8 | N 24 2.8 | N 50 1.8D | SB800 | oraz inne klamoty |
    Zapraszam tekus.net | ŁÓDZKA GRUPA FOTOGRAFICZNA KORAB

Domyślnie

Mam PS 7 CE i NEF-y otwieram w NC, zapisuję jako TIF-y i hajda do PS-a, albo wprost z NC wysyłam do PS-a, tak więc problem zgodności wyświetlania jeszcze mnie nie dotknął. Nie wiem, czy to o czym piszę poniżej wniesie coś nowego do tematu, ale ponieważ problem jest poważny, więc zabiorę głos. Z racji tego, że przez ładnych kilka lat zajmowałem się DTP, nauczyłem się nie ufać temu co wyświetla monitor. Bo monitory, niestety, kłamią. Oczywiście nie piszę tu a takich cudeńkach jak Radiusy, LaCie i tym podobne kosztujące ciężką kasę. Stąd też dla mnie ocena kolorów to przede wszystkim paleta Info w PS + atlas kolorów. Prosiłbym zatem o coś takiego: otwieramy NEF-a w NC i zapisujemy go jako TIFF. Tego samego NEF-a otwieramy w PS CS z plug-inem i też zapisujemy jako TIFF, tylko pod inną nazwą. Teraz otwieramy oba TIFF-y i sprawdzamy na obu obrazkach w tych samych miejscach, czy mamy te same składowe koloru. Jeśli komuś by się chciało przeprowadzić taki eksperyment, proszę napisać na forum o wyniku.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Mam PS CS i tez mi sie otwieralo male okienko z ograniczonymi funkcjami.
    Po odinstalowaniu NC w szopie otwiera sie okno ze wszystkimi funkcjami.
    Prawdopodobnie NC blokuje pelna edycje w PS.
    Pozdrawiam
    Jerzy

Domyślnie

Jerry
    NC nie blokuje dostępu PS do NEF'ów, tylko podkłada swoje własne plug-in'y, jeśli je wyłączysz (jak to zrobić patrz trzy posty wyżej) dostaniesz PS z CAMERA RAW (full option) i NC ze swoimi opcjami
    Pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Tomek dzieki ...dziala.
    Przy okazji odkrylem, ze PS Elements potrafi rowniez otworzyc NEFa.
    Pozdrawiam
    Jerzy

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów