Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Szop 8.0

Domyślnie Szop 8.0

Witam
    Zainstalowałem Szopa 8.0, wstawiłem Camera Raw 2.3 i muszę Wam powiedzieć, że przeskok z wersji 7.0 jest szalony. Czytanie plików NEF, ilość kombinacji wstępnej obróbki jest naprawdę imponująca. Szopuje odkąd mam komputer ale ta wersja, szczególnie dla NEF-owców jest suuuuper. Porównywałem też z najnowszym NC i jedna rzecz mnie bardzo zaskoczyła. Pliki NEF otwierane w NC i PS znacznie różnią się paletą barw (dalej będę mówił tylko w kontekście ustawień domyślnych).
    Pliki konwertowane z NEF na TIFF w NC są zdecydowanie bardziej kolorowe a nawet przekolorowane. Pliki TIFF robione w NC a otwierane w PS są znacznie żywsze od tych konwertowanych przez PS. Jest to bardzo dziwne (dla mnie) i czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia?. Obrazy z PS są za to znacznie bardziej zbliżone do kolorów naturalnych. Zjawisko to testowałem na dwóch różnych komputerach, systemach (XP i 2000) i monitorach (TFT i CTR) z dokładnie tymi samymi profilami kolorów. Jeszcze jedna uwaga, PS znacznie !!! ostrzej rysuje JPGi. Ta sama fotka .jpg otwarta w PS i NC znacznie różni się ostrością. Komu ufać i jak Wy radzicie sobie z kalibracją monitorów, są jakieś dobre programy do tych celów (zwłaszcza do TFT)?
    Pozdrawiam Gobi

Domyślnie

co do roznicy kolorow to przestaw sobie tryb w NC lub w ustawieniach windowsa... i bedziesz mial taki sam w PS i NC...

Domyślnie

1. Różnice w konwersji RAW->TIFF wynikają (tak podejrzewam) z rożnych algorytmów renderowania zastosowanych w PS (dcraw?) i NC (własny??) i jest to znany "problem". Pewnie efekty uzyskane z innych konwerterów będą jeszcze inne. Trzeba pamiętać, że matryca jest oparta o filtr Bayer'a i są lepsze (wymagające dłuższych obliczeń) i gorsze algorytmy renderingu (a może po prostu różne algorytmy ).
    2. Co do ostrości jpeg'ów to nie za bardzo potrafię się ustosunkować bo nie robię jpeg'ów cyfrą, a jeśli otwieram jpegi jako wynik konwersji to w PS.
    3. Jeśli chodzi o kalibrację to sam soft nie wystarczy. Chyba, że chodzi o "kalibrację". Tutaj możesz poczytać test kilku rozwiązań przeznaczonych do tego celu.
    pzdr

Domyślnie

Tryb? - chodzi Ci o profil kolorów?
    Próbowałem podstawiać w NC za NKsRGB (Zarządzanie kolorami w Opcje)inne profile i nie pomagało tak samo w PS przestrzeń kolorów zmieniałem z Adobe 1998 na NKsRGB i też nie pomagało.
    Próbuję też zmienić profil kolorów monitora w panelu sterowania ale nie reaguje na zmiany, nie wiem czy to z powodu podłączenia DVI a nie analogowego (panel sterowania na monitorze jest niedostępny a kolorami zarządza Natural Color Samsunga) czy coś innego. Poza tym gdy w Natural Color podstawiam jakikolwiek profil RGB np Adobe 1998 wartości kanałów RGB skaczą na 3.99 i obraz jest prawie czarny (kontrast i nasycenie prawie max).
    Ale z innej strony profil monitora obowiązuje i dla NC i PS więc nie powinien mieć wpływu (dawać różnicy) na wyświetlane kolory.
    Niewiem może coś źle robię ale chyba jestem na to zbyt krótki.

Domyślnie

ja w ustawieniach kolorow pulpitu zmienilem z ustawien iiyama..... na sRGB i ustawilem jako domyslne i dziala
    w PS i NC mam takie same barwy

Domyślnie

Pulpitu? - całego monitora chyba (w Ustawieniach/Zaawansowane), pytam bo nie jestem pewien czy JA czasem czegoś nie przegapiłem . Tak jak pisałem u mnie ta zmiana nie powoduje żadnych skutków i nie wiem dlaczego. Jak masz gdzieś pod ręką odzczyt z "Ekran" lub innego użądzenia sterującego kolorami dla kanałów RGB to jakie one mają wartości? Bo u mnie w Natural Color wahają się w granicach 1.0 każdy a podstawienie profilu sRGB powoduje skok do ok 4.0 i ekran staje się bezużyteczny.

Domyślnie

ustawienia pulpitu - mialem na mysli ustawienia monitora
    ustawienia - zaawansowane - zarzadzanie kolorami...... tam mam ustawione sRGB Color Space Profile...
    i wszystko sie zgadza
    jak wczesniej tam mialem ustawiony profil monitora iiyama, to wtedy w NC mialem inne kolory niz w PS

na sRGB mam takie same we wszystkich programach

Domyślnie

Do tej pory miałem problem z NEF -ami ale przyszła mi do głowy myśl aby porównać plik jpg. Otworzyłem zdjątko w PS i NC i są takie same !!! czyli wygląda na to, że problem nie dotyczy profilu monitora a raczej algorytmu przetwarzania surowych plików. Icemaster - którego masz Szopa?

Domyślnie Re: Szop 8.0

Cytat Zamieszczone przez Gobi
    Witam
    Zainstalowałem Szopa 8.0, wstawiłem Camera Raw 2.3 i muszę Wam powiedzieć, że przeskok z wersji 7.0 jest szalony. Czytanie plików NEF, ilość kombinacji wstępnej obróbki jest naprawdę imponująca. Szopuje odkąd mam komputer ale ta wersja, szczególnie dla NEF-owców jest suuuuper.
    A ja mam dokladnie odwrotnie, wrzucajac nef'a do ps cs mam tylko kilka opcji: balans bieli i obrot. Jest to bardzo dziwne bowiem wrzucajac raw z minolty 7i mam praktycznie wszystko co oferuje ten format (krzywe, skala, balans bieli itd).
    W czym wiec tkwi moj problem Mam zaladowanego camera raw w wersji 2.3.
    D80 | N 18-70 | T 17-50 2.8 | N 80-200 2.8 | N 24 2.8 | N 50 1.8D | SB800 | oraz inne klamoty |
    Zapraszam tekus.net | ŁÓDZKA GRUPA FOTOGRAFICZNA KORAB

Domyślnie

Tekus, na pewno masz CS'a? Mam dokladnie tak samo ale w wersji CE i to jest normalne. Tutaj plug-in ma ograniczone dzialanie. Stad obrabiam w NC i zapisuje koncowo w PS-ie z drobna obrobka.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów