Witam
Zainstalowałem Szopa 8.0, wstawiłem Camera Raw 2.3 i muszę Wam powiedzieć, że przeskok z wersji 7.0 jest szalony. Czytanie plików NEF, ilość kombinacji wstępnej obróbki jest naprawdę imponująca. Szopuje odkąd mam komputer ale ta wersja, szczególnie dla NEF-owców jest suuuuper. Porównywałem też z najnowszym NC i jedna rzecz mnie bardzo zaskoczyła. Pliki NEF otwierane w NC i PS znacznie różnią się paletą barw (dalej będę mówił tylko w kontekście ustawień domyślnych).
Pliki konwertowane z NEF na TIFF w NC są zdecydowanie bardziej kolorowe a nawet przekolorowane. Pliki TIFF robione w NC a otwierane w PS są znacznie żywsze od tych konwertowanych przez PS. Jest to bardzo dziwne (dla mnie) i czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia?. Obrazy z PS są za to znacznie bardziej zbliżone do kolorów naturalnych. Zjawisko to testowałem na dwóch różnych komputerach, systemach (XP i 2000) i monitorach (TFT i CTR) z dokładnie tymi samymi profilami kolorów. Jeszcze jedna uwaga, PS znacznie !!! ostrzej rysuje JPGi. Ta sama fotka .jpg otwarta w PS i NC znacznie różni się ostrością. Komu ufać i jak Wy radzicie sobie z kalibracją monitorów, są jakieś dobre programy do tych celów (zwłaszcza do TFT)?
Pozdrawiam Gobi
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami