Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Inna perspektywa

Witam,
    Inne spojrzenie na Cieplice Śląskie.
    1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

D300 / D810 / F70 + Nikkory

Domyślnie

1. Ok ale poza tym, ze to fisheye to nie jest to straszliwie ciekawe.
    2. to by moglo byc bardzo fajne gdyby:
    - nie bylo cienia budynku w lewym dolnym rogu
    - nie bylo cienia Twojej glowy na dole
    - fontanna (czy co to jest) byla nieco z boku a nie centralnie w kadrze
    - Jakos tlo zorganizowac (ja bym chyba wycelowal bardziej w prawo, wycial z tla wszystko poza tym budynkiem)
    - cienie doswietlic lampa
    3. Nieostry ten bruk. Dlaczego nie wieksza glebia ostrosci?
    4. fajne ale chyba troche skrzywione w lewo.
    5. ok, choc mozna by poczekac do wieczora
    6. kaszana. Przeswietlone, klomb urzniety u dolu, ustawiony w srodku kadru, a w ogole to co w nim ciekawego?
    7. nie przeswietlone, ale reszta jak wyzej.
    Piotrek

Domyślnie

Zasadniczo proponowałbym nieco stonować te zdjęcia. Więcej detali w cieniach... za ostre światełko miałeś.
    Poza tym. Wrzucanie niektórych rzeczy na siłę w fisheye'ową perspektywę też czasami dobrze nie wychodzi
    Ale rozumiem, że taka była koncepcja serii
    Pozdrawiam.
    MamiyaRB67, D90, D70, 12-24, 18-70, 28-80, 35, 50, 180, 70-300...
    |||blog ||| maciejsimm.com|||

Domyślnie

gdybym sobie taki sloik sprawil, tez pewnie bym przez jakis czas go nie sciagal z body no i by sie te panoramki tluklo latwiej... pozostaje tylko zjechac wszystkie zdjecia z gory na dol, moze wtedy sie zniechecisz i pozbedziesz szkla po kosztach

tak jak zauwazyl Guancho - nie wszedzie to niestety pasuje. 4 mz najciekawsza . Trzeba bylo poczekac do wieczora
    bo strasznie ostre swiatlo
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Thumbs up Dzięki za uwagi

Witam,
    dzięki za uwagi! Zgadza się, światło było bardzo ostre i na niektórych to nie pasuje, ale dłużej niestety czekać nie mogłem. Wiem też, że robienie fisheyem jest w sumie cholernie trudne, bo naprawdę trudno wybrać taki kadr, który by się obronił - i to przed wszystkimi.
    Zawsze łatwo narazić się na zarzut, że zdjęcie jest "na siłę", tym bardziej, gdy ktoś zwyczajnie nie lubi takiej perspektywy i przerysowań.
    Z drugiej strony uwielbiam szerokie szkiełka i zawsze marzyłem o "rybim oczku" - więc gdy już je mam, to nie po to, żeby leżało w torbie .
    Poszedłem z Małżonką na spacer po Cieplicach i SPECJALNIE wziąłem tylko to szkło, żeby nie kusiło zmienianie obiektywu, żeby potrudzić się nad kadrami i żeby wyszła jakaś większa seria - efekty zaprezentowałem powyżej.

Wiadomo - to szkiełko nie jest do robienia na codzień - wtedy robi się na siłę i nudzi się tak naprawdę.
    Ale dla lubiących takie szerokie, zdeformowane kadry - frajda wielka! Traktuję ten materiał jako punkt wyjścia do dalszej pracy i przemyśleń.
    Bardzo dziekuję za rady i uwagi, wezmę je pod uwagę - mam nadzieję, że nie wszystko było tak - nomen omen - do BANI .

piotrek007 - wiesz co, zrobienie fisheyem czegokolwiek w takim świetle, żeby nie właziło coś niedobrego kadru, cienie (nawet własne...) graniczy po prostu z cudem... wierz mi.

ArtX - złe wieści: nie załamuję się i szkiełka nie sprzedaję - nawiasem, kupiłem je na tym Forum naprawdę korzystnie. Ale nie jest to na pewno obiektyw do częstego stosowania - wtedy męczy i nudzi.
    To taka droga zabawka na odświętne okazje.

Pozdrawiam wszystkich, Art
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Domyślnie

mimo wszystko doloze wszelkich staran zebys sie go zechcial pozbyc

no i jeszcez zapomniales o jednym calkiem przydatnym jego aspekcie: panoramki.
    Tokina trzeba machnac 18fot zeby posklejac pelna kule, a takim fiszajem o dyszke mniej.
    Jezeli masz gdzies mozliwosc chocby pozyczyc glowice, to polecam.. fajna zabawa : )
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

Utwierdziłem się w przekonaniu że "rybki" nie kupię nigdy . 5 jak dla mnie najciekawsza kompozycyjnie, jedynka też jest niezła. Tylko tak jak napisano wczesniej - nie przy tym świetle.

Domyślnie

To znowu ja. Tak sobie przegladalem stronke Kena i znalazlem calkiem ciekawa galerie z cwiczen w szerokim kacie. Wiekszosc fotek robiona Canonem 5D + 14mm. Co prawda to nie fisheye ale ciekawe komentarze o technice a i samo ogladanie zdjec jest pouczajace.
    http://www.kenrockwell.com/trips/200...e-66/index.htm
    Polecam

Domyślnie

czwórka jest świetnym nadajnikiem żółtych fal radiowych
    czyli RMF FM

Domyślnie

1 moim zdaniem przesadzona, reszta spoko za wyjątkeim 4 - jak dla mnie to MEGA SUPER ZDJĘCIE z którego aż bije dźwięk

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów