Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Dyskopatia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Baba mówi, że leczą dopiero, jak bym się czołgał... Czyli jej zdaniem mam czekać, aż kręgosłup się tak zdegeneruje, aż będę kaleką.
    Zmień lekarza rodzinnego. Ja nie miałem problemu z uzyskaniem skierowania. Owszem, musiałem odczekać na rehabilitację z NFZ, dlatego wcześniej chodziłem do Spartana. Zresztą bardziej wierzę w ćwiczenia niż 3 zabiegi pieszczenia prądem.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Lekarka. Sorry, ale nerwy mi puszczają. Jak ja mówię, że mi się pogarsza, a babka, że się nie pogarsza, a w ogóle to nie kręgosłup, tylko mięśnie. A ja mówię, ze miałem prześwietlenie robione i mam zdiagnozowane zwężenie dyskopatyczne, więc to nie mięśnie. Ta dalej swoje. I że dopiero będzie leczenie, jak będą drętwieć kończyny albo zwieracze puszczą. I że jak od czasu do czasu boli, to normalne. To mówię, że to nie jest od czasu do czasu, tylko codziennie. A ta dalej swoje.
    Zmien lekarza.
    Poszukaj we Wroclawiu lub okolicy Ortopedy specjalizujacego sie w chorobach kregoslupa. Lub najlepiej Poradni chorob kregoslupa.

Ta "Baba' to lekarz rodzinny?
    Daj sobie spokoj z lekarzem pierwszego kontaktu. Od razu uderzaj do specjalisty.
    Oszczedzisz czas i nerwy.
    Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 26-02-2018 o 12:33
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Baba mówi, że leczą dopiero, jak bym się czołgał... Czyli jej zdaniem mam czekać, aż kręgosłup się tak zdegeneruje, aż będę kaleką.
    mozliwe , ze baba ma jakis uraz do mezczyzn i sie teraz odgrywa

ale mozliwe , ze masz typowy lekki przypadek.

ten krazek miedzkregowy czyli tzw popularnie dysk moznaby przyrownac do plasterka cytryny.
    te krazki nie sa zasilane z ukladu krwionosnego , sa zasilne osmotycznie , kazdy rozsadna aktywnosc fizyczna poprawia odzywienie tych krazkow a wiec je wzmacnia.

u mlodego czlowieka "dysk" zawiera ponad 90% wody , u starca zaledwie kilka.
    jesli swieza soczysta cytrynke wcisniesz to ona wrocii po chwili do poprzedniego ksztaltu , jesli wcisniesz stara sucha, to na Jakis czas pozostanie w stanie wgniecionym i naciska na nerwy.
    to boli, czasem piekielnie. Tak to dziala. Wazne abys przeanalizowal co bylo przyczyna tego wcisniecia - najczesciej jazda samochodem , nieprawidlowa pozycja siedzaca , dlugie siedzenie.
    Przyczyne trzeba usunac - np ustawic komputer na stole barowym , praca w pozycji stojacej - naciski w kregoslupie sa kilka razy slabsze.

Tak na prawde metoda konserwatywna to sie dyski lecza same , tzw protruzja wskutek skurczenia sie ( wysychania ) dysku powoli sie cofa - to trwa nawet wiele miesiecy.

rehabilitacja jest wazna , po to zeby odpowiednio rownomiernie rozlozyc naciski w kregoslupie a ich czesc przejac.

jesli sie tego nie zrobi , to nastapi po jakims czasie nawrot w innym miejscu.

mozna porownac do wiezy eifla - jesli podetniemy jedna noge , to pozostale przejmuja wieksze naciski , prawdopodobienstow uszkodzenia rosnie.

Zastrzyki , lekarz sa wazne , ale to jest zadanie na lata - wzmocnic odpowiednie miesnie , odciazyc kregoslup.
    Niezaleznie od lekarza konieczna jest odpowiednia rehabiitacja.
    Tak na prawde to sie wyleczysz sam - wlasna praca - ale to akurat wymaga czasu.

o operacji to nie mysl nawet. Mozna przeprowadzic , w sumie prosty zabieg , ale rekonwalescencja po operacji czesto trwa dluzej i jest bardziej uciazliwa niz odpowiednia rehabilitacja przed.
    Ostatnio edytowane przez Nican ; 26-02-2018 o 12:37

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów