Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Domyślnie Ramki w photoshopie

Na wstepie chcialbym tylko napomnac ze tutek jest przeznaczony dla tych ktorzy dopiero zaczynaja przygode z ps.
    W dziale oprogramowanie czytalem watek jakim programem zrobic proste, elegenackie ramki.
    Jezeli dysponujemy photoshopem to polowicznie osiagnelismy juz sukces reszte za nas zrobia Akcje.
    Ale do rzeczy. Stworzymy akcje gdzie efektem koncowym bedzie odpowiednio pomniejszona fotografia (pod wymogi forum) z gotowa ramka. Plik wystarczy zapisac i podpiac pod swojego posta.
    1. Otwieramy wybrana przez nas fotografie.
    2. Ustalamy kolory, odpowiednio: obramowka biala, tlo szare. Kolory oczywiscie zaleza od was i od zdjecia jakie chcecie obramowac.
    3. Otwieramy paletke Window>Akcje (Alt+F9), na paletce wybieramy Create new action. Aby miec jakis wzgledny porzadek mozemy przypisac akcji odpowiednia nazwe.
    Automatycznie wlaczylo sie nagrywanie akcji, czyli wszystko co teraz zrobimy zostanie zarejestrowane.
    4. Zaczniemy od zmniejszenia zdjecia. Zakladamy ze ramka ma miec 25 pixeli. Zatem fotka przed ramka musi miec 650px szerokosci + 2*25px. Co da nam w sumie 700px - zgodnie z regulaminem.
    Image>Image Size W pierwszym polu wpisujemy to co juz wczesniej ustalilismy czyli 650 (jednostki musza byc w pixelach).
    Po zmniejszeniu dobrze jest zdjecie wyostrzyc, sposobow jest masa, kazdy to robi inaczej. My zrobimy Filter>Sharpen>Sharpen
    5. Tworzymy biala obramowke. Zaznaczamy wszystko Select>Select all (Ctrl+A)
    Teraz Edit>Stroke. Wpisujemy dowolna wartosc ktora bedzie gruboscia naszej obramowki. Np. 1 albo 2 px. Kolor zostal automatycznie wziety z koloru pierwszoplanowego ktory wczesniej ustawilismy.
    6. Obramowka gotowa, teraz tylko zostalo nam tlo. Latwo i przyjemnie zrobimy to Image>Canvas Size (Alt+Ctrl+C). Jednostki wybieramy oczywiscie pixele, wpisujemy 50 a kolor karzemy mu pobrac z tla.
    7. Stopujemy akcje, sprawdzamy na innym pliczku czy wszystko jest tak jak powinno i cieszymy sie automatycznym robieniem ramek.
    Efekt powienien wygladac mniej wiecej tak:
    Tutorial w pdf.
    D80 | N 18-70 | T 17-50 2.8 | N 80-200 2.8 | N 24 2.8 | N 50 1.8D | SB800 | oraz inne klamoty |
    Zapraszam tekus.net | ŁÓDZKA GRUPA FOTOGRAFICZNA KORAB

Domyślnie

Wielkie dzięki jak dla mnie super tutek i do tego akcja nigdy nie wiedziałam jak to zrobić dzięki jeszcze raz przyda się na pewno
    Pozdrawiam

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

krótko, miło i przyjemnie. fajny tutek, pozdrawiam

Domyślnie

plik zassany, dzieks.
    D70 [18-70][50/1.8D][100/3.5]

Domyślnie

Dzięki wykorzystany
    sprzęt mieszany ciągłe zmiany

Domyślnie

A pewnie że fajne
    I prosimy o jeszcze.
    D70 Sebastian Grodzicki
    Skype "groseb"
    gg 1519367

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dzięki - bardzo się przyda!
    D70|17-55/2.8D|50/1.8D|70-300D|SB-800|ML-L3|...

Domyślnie

Dziekuje, bardzo przydatny post
    Quos
    Nikon D90//N 50mm 1.8//N 24mm 2.8//Tamron 70-300mm 4,5.6

Domyślnie

No to się podbudowałem. Z PSa nie korzystam, nie znam go. Ostatnio jednak ze znajomymi poruszyliśmy temat ramek - usiadłem i po 10 minutach zarejestrowałem akcję. Wcześniej wiedziałem tylko, że w PSie można pewne akcje zautomatyzować ;-P

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów