Rozmawiałem dziś z gościem który pracuje w nikonie za naszą zachodnią granicą. Niestety, rozmawiałem z nim za pośrednictwem tłumasza który z technicznym języgiem niewiele miał wspólnego. W każdym razie facet twierdzi że Nikon ma już przygotowaną całą serię matryc NEMOS o następujących rozdzielczościach: 8; 11; 13.5; 17.6mpix wszystkie formatu APS. mówił także o szerokim zakresie iso - prawdopodobnie 50-100 do 1600-3200 i o bardzo dobrej tonalności. Podobno w d200 ma się pojawić nemos 11mpix, ale tego nie był pewny (może 13,5?). 8mpix ma być stosowane w nastepcy D2hs. To tyle. Ciekawe czy prawdę gadał ?Mam nadzieję że już naprawdę NIEBAWEM przekonamy się co będzie w D200
Jeśli to co się "słyszy/czyta" o nemosi będzie miało odzwierciedlenie w rzeczywistości, po raz kolejny może się okazać że "opieszałość" nikona jest mało marketingowa ale głęboko przemyślana. Jeśli NEMOS jest rozwinięciem LBCASTa w stronę jeszcze lepszej tonalności i kolorów a także zmniejszenia szumów przy wysokim ISO to moim zdaniem Nikon idzie w dobrą stronę. Nie tylko "marketingowa" rozdzielczość i częściowo "marketingowa" FF ale przede wszystkim konsekwenja w dążeniu do doskonałości w odwzorowaniu obrazu...
Co nie zmienia faktu że mogli by już pokazać to D200![]()
![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami