Close

Strona 95 z 292 PierwszyPierwszy ... 45859394959697105145195 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 941 do 950 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

d5100 to super puszka. Da rade w kazdej z wymienionych sytuacji.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymon189 Zobacz posta
    Prowadzę stronę klub piłkarskiego w 4 lidze, chciałbym wrzucić od czasu do czasu jakieś foto z meczu.
    Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    d5100 to super puszka. Da rade w kazdej z wymienionych sytuacji.
    Ten jest ok? http://www.morele.net/nikon-d-5100-1...10kp02-451186/
    Bo chcę go zaraz zakupić

Domyślnie

Nie będę ściemniać. Mam 14 lat. Do niedawna (tzn. październik 2011) fotografowałam zwykłym kompaktem.
    W końcu udało mi się przekonać rodziców do zakupu nowego aparatu. Wraz z rodzicami byliśmy u fotografa, pan dał mi kilka lekcji teorii, a także dał mi się "pobawić" jego nikonem D5100. Obejrzał moje zdjęcia i stwierdził, że mam większe wymagania sprzętowe niż daje mi mój kompakt. "Sprzęt nie na te czasy."

Ale nie tu tkwi problem.
    Stoimy przed wyborem lustrzanki już miesiąc.
    Do wyboru są dwie opcje:
    Nikon D5100 + 18-105
    Nikon D90 + 18-105
    Kiedy trochę opanuje funkcje body i obiektywu zamierzam dokupić 50/f.1,8 D/G (to są moje plany na ten rok)
    Która opcja będzie odpowiedniejsza dla osoby w moim wieku?
    Na razie fotografuję w zasadzie tylko makro, mając lustrzankę z jako takim obiektywem na początek, mogła bym rozwijać się także w innych dziedzinach fotografii.
    Zapomniałam dodać, mój kompakt to Olympus FE-230.
    No i moje zdjęcia:
    Makro:
    http://img11.imageshack.us/img11/5669/p1010137f.jpg
    http://img528.imageshack.us/img528/6293/p6200041.jpg
    i... makro zrobione telefonem Gdybym miała lepszy sprzęcior :/
    http://img59.imageshack.us/img59/3342/zdjcie3479.jpg
    Wszystkie dane zdjęć w EXIFie
    Mam nadzieję, że pomożecie mi w wyborze body dla mnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Domnia Zobacz posta
    Nie będę ściemniać. Mam 14 lat. Do niedawna (tzn. październik 2011) fotografowałam zwykłym kompaktem.
    W końcu udało mi się przekonać rodziców do zakupu nowego aparatu. Wraz z rodzicami byliśmy u fotografa, pan dał mi kilka lekcji teorii, a także dał mi się "pobawić" jego nikonem D5100. Obejrzał moje zdjęcia i stwierdził, że mam większe wymagania sprzętowe niż daje mi mój kompakt. "Sprzęt nie na te czasy."

Ale nie tu tkwi problem.
    Stoimy przed wyborem lustrzanki już miesiąc.
    Do wyboru są dwie opcje:
    Nikon D5100 + 18-105
    Nikon D90 + 18-105
    Kiedy trochę opanuje funkcje body i obiektywu zamierzam dokupić 50/f.1,8 D/G (to są moje plany na ten rok)
    Która opcja będzie odpowiedniejsza dla osoby w moim wieku?
    Na razie fotografuję w zasadzie tylko makro, mając lustrzankę z jako takim obiektywem na początek, mogła bym rozwijać się także w innych dziedzinach fotografii.
    Zapomniałam dodać, mój kompakt to Olympus FE-230.
    No i moje zdjęcia:
    Makro:
    http://img11.imageshack.us/img11/5669/p1010137f.jpg
    http://img528.imageshack.us/img528/6293/p6200041.jpg
    i... makro zrobione telefonem Gdybym miała lepszy sprzęcior :/
    http://img59.imageshack.us/img59/3342/zdjcie3479.jpg
    Wszystkie dane zdjęć w EXIFie
    Mam nadzieję, że pomożecie mi w wyborze body dla mnie.
    Proszę bardzo. Po co miesiąc tracić, ja rozwiążę problemik w minutkę. Aparat to wyłącznie D5100. Idealny do makro i kobiecych rączek. Nie ma co szukać zaawansowanych opcji w D90 - poradzisz sobie tym. Dodatkowo ma wiele innych fajnych rzeczy.
    Jak pofotografujesz, to popytaj co dalej. 18-105 da szerokie pojęcie o tym, co cię zacznie interesować. Może coś się pozmienia.
    Jednak nie będziesz mogła tym zestawem robić zdjęć makro. Do makro potrzebny jest osobny obiektyw. Można kupić nasadkę Raynox DCR-250 i użyć z 18-105. Jednak nie znam tego połączenia - popytaj w odpowiednim dziale forum, lub poszukaj na sieci czy się sprawdzi. Może to być najprostsza i najtańsza kombinacja dająca jednocześnie uniwersalne zdjęcia. Można oczywiście kupić typowy obiektyw makro, jednak to wydatek przynajmniej około tysiąca złotych, a to sporo jak na obiektyw tylko do tego celu. Można poszukać starszych manualnych obiektywów, może coś się trafi taniej. To kolejny temat do wyszukania - lub spytania na forum w odpowiednim dziale.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Domnia Zobacz posta
    Ja tylko przypomnę, że 50 mm w aparacie z małą matrycą to dość długa ogniskowa. Bardzo polecam przemyśleć opcję 35 mm, daje ciutkę szerszy kąt widzenia, dzięki czemu da się robić zdjęcia w pomieszczeniach obejmujące całe osoby czy grupki osób.
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adriansocho Zobacz posta
    Ja tylko przypomnę, że 50 mm w aparacie z małą matrycą to dość długa ogniskowa. Bardzo polecam przemyśleć opcję 35 mm, daje ciutkę szerszy kąt widzenia, dzięki czemu da się robić zdjęcia w pomieszczeniach obejmujące całe osoby czy grupki osób.
    bardzo ryzykowne stwierdzenie a skad wiesz co Autorka będzie fotografować zauważyłem ,że na forum poleca się 35 jako musowy co nie oznacza konieczny , proponuje pozostać przy kicie żadnych stałek tylko kit i po roku sprawdzisz sobie jakie ogniskowe najczęściej Ci brakuje wtedy dokupisz tele albo na jakiej najczęściej robisz *co do ci kit sprawdzić)

PS 35 do pomieszczeń jest średnim pomysłem prawdziwy oddech da ci cos pokroju 17-55 albo ogniskowa od 16,17 czy szeroki od 8-10mm
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi. Rozwialiście moje wątpliwości
    Co do następnego obiektywu, to jeszcze w zasadzie mam czas...
    Jeszcze nie mam podstawy, a już myślę o następnych obiektywach

Co do obiektywów manualnych (do makro) to może coś u taty znajdę, on robił kiedyś dużo zdjęć analogami to i ma sporo różnych szkieł. Trochę się na tym zna (robił zdjęcia na ślubach itp)., ma potrzebny sprzęcior (powiększalnik, lampy itp.) zna się trochę na tym, więc myślę że też mi trochę pomoże, choć karierę fotograficzną zakończył
    Jeszcze raz wielkie dzięki

Domyślnie

co do d5100, czy jest jakaś kolosalna różnica między tym modelem a d3200??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m-m-m Zobacz posta
    co do d5100, czy jest jakaś kolosalna różnica między tym modelem a d3200??
    Kolosalna nie, ale np. odchylany ekranik dla niektórych jest dość kluczową kwestią.
    W sensie ogólnie pojętej jakości wykonania i jakości produkowanych zdjęć te aparaty są tym samym, ale D5100 ma więcej zaawansowanych "ficzerów".
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Cześć,

mam nadzieję, że wybrałem dobry temat.

Mam D3100, więc sprzęt typowo amatorski. Chcę kupić teleobiektyw. Jest sens kupować Nikkora do takiego aparatu? Czy warto ładować 5k w obiektyw do aparatu za 2k? Czy lepiej kupić coś tańszego typu Tamron? Chodzi mi o to czy przy tym aparacie wykorzystam w pełni dobry obiektyw.

I proszę nie pisać, żeby sprzedać D3100.

Strona 95 z 292 PierwszyPierwszy ... 45859394959697105145195 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów