Szukaj
na pewno bedziesz happy. Kazdy aparat robi zdjecia. W canonie tez sa fajne szkla. Np 85mm...
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
Nie wiem moze zle umiescilam pytanie, tutaj byc moze znajdzie sie ktos pomocny? Problem moze i smieszny no ale dla mnie laika trudny.
http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...21#post2815821
Ostatnio edytowane przez FHR ; 11-10-2012 o 01:54 Powód: NIE STAWIAMY SPACJI PRZED ZNAKAMI INTERPUNKCYJNYMI!!!
I znowu mam problem co wybrać... za jakieś 2 miesiące u mnie w mieście odbędą się Dni Miasta i GminyWięc tak sobie pomyślałem, że będę robił zdjęcia oczywiście tylko i wyłącznie dla siebie.
Mój problem polega na tym, że mam tylko to co w stopce + iPhone 4 którego sprzedam w najbliższym czasie i wydaje mi się, że brakuje mi tylko jakiegoś zooma lub lampy, tak planowałem, że po sprzedaniu telefonu kupie sobie sb-900/910 ale wtedy nie będę miał zooma który nawet nie wiem czy mi będzie potrzebny może da sie zrobić tym co mam + lampe. Nigdy nie robiłem zdjęć na tego typu imprezach więc nie mam pojęcia co i jak, czy można walić lampą czy nie, czy może lepiej jakiegoś jasnego i krótkiego zooma.
Tak myślałem, że może sprzedam wszystkie obiektywy i kupie 17-55 a może zamiast lampy kupie jakąś Sigme tak do 1500 zł.
Aaa może wymienić D300 na D200/D90 tylko, że D200 szumi a d90 jest jakiś taki mały i nie dla mnie![]()
Ostatnio edytowane przez Desperados ; 16-05-2012 o 12:55
D300 + MB-D10 + N35 1.8G + 85 1.8G + Sb-900
Lampa jest lampą i zooma nie zastąpitakie jest moje zdanie- zawsze wartą ją mieć
![]()
Zależy tez co będzie na tych dniach miasta i co chcesz uwiecznićjeżeli będą jakieś koncerty, to fajnie byłoby mieć tele, którym pościągasz też ludzi, bez przyciągania na siebie zbytniej uwagi
jeżeli chcesz uwiecznić ogół, to nie powiem, ale takie 17-55 byłoby super rozwiązaniem
tylko i tu według mnie lampa by się przydała
Z D300 nie przesiadałbym się na nic niżej. Ja na Twoim miejscu pomyślałbym o jakimś zoomem w stylu 17/18-50 i więcej- może Tamron 17-50 2.8, a za resztę kasy pomyśleć nad lampą?
Posiadam 18-70- według mnie spoko zoom, do wszystkiego co szerokie, a to że jest ciemny nie jest zbytnim problemem, od od czego ma się lampę...
Co do mojej konfiguracji wiem, że tak na przyszłość chciałbym 35mm 1.8 zamienić na 28 1.8, a 18-70 na coś w stylu 16-35mm żeby w razie potrzeby podpiąć pod pełną klatkę70-300 VR jest fajny, dopóki nie robi się zbyt ciemno. Na koncerty daję radę, ale to też zależy od oświetlenia...
![]()
A po co lampa SB 900 albo SB 910? To mniejsze już nie dają rady?
Co do D300 to tak jak wspomniano, lepiej się nie przesiadać niżej.
Ja bym poszukał mniejszej lampy i tego zooma, albo w najgorszym wypadku jakiegoś kitowego 18-105 lub 18-55.
Jeśli chodzi o jakieś imprezy/koncerty to jednak 35 to trochę za ciasno będzie na DX. Może zamiast zooma lepiej jakiś szerszy kąt?
Wszystko zależy od budżetu, ale moim zdaniem kupno najmocniejszej lampy to trochę kiepski pomysł w perspektywie zakupu jeszcze jakiegoś zooma z tego budżetu.
No i pytanie które się nasuwa czy to ma być sprzęt nowy czy używany również wchodzi w grę (bo nie każdy preferuje używany więc pytam) ?![]()
sprzedaj fona i kup N 17-55. Zrobisz tym cala imprezke. Nie tylko ta. Wszystkie...
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
@wojtas0009 Dni miast będą przez 2 dni (sobota,niedziela) wystąpią prawdopodobnie 3-4 "gwiazdy wieczoru" m.in Sylwia Grzeszczak czy jakoś takniby mam to 70-300 ale jednak troszeczke ciemne..
bardzie chodzi mi o skupieniu sie na scenie niż na publiczności, myślałem coś nad jakąś Sigma np 24-70, 17/18-50 2.8 ale wtedy brak funduszy na lampe.
Żeby sprzedać D300 to było takie tylko luźne pytanienie mam zamiaru go sprzedawać, chyyyba, że juz w ostateczności
![]()
na sigme 17-50 2.8 raczej mnie nie stać a Tamrona nie chce, nie wiem dlaczego nie podoba mi się i tyle.
Jeśli miałbym kupić Tamrona 17-50 to jest koszt jakiś 1200 zł więc może 300 zł by mi zostało po sprzedaży telefonu a za to lampy raczej nie kupie.
Nie wiem czy jest sens kupować 18-70 i do tego np SB-900.
Na scenie raczej ciemno nie będzie wystarczy wpisać sobie w youtube Dni działoszyna i wyskoczą filmiki http://www.youtube.com/watch?v=anNWab85oKI to taki przykładowy, oceńcie czy da rade tym 70-300 + ew sb-900.
@paul.g.85 Oczywiście, że są ale jeśli mam kupic sb-600 to wolę już dopłacic do sb-900 (nowsza, większa, więcej potrafi czyli mocniejsza)
Wole raczej kupic raz a coś dobrego, myślałem nad 18-105 ale stwierdziłem, że nie potrzebuje ciemnego zooma jeśli miałbym już kupić zooma to coś jasnego.
Miałem Sigme 10-20 ciemniejszą i ja sprzedałem ponieważ jakoś nie lubie szerokoi własnie za te pieniadze miałem kupic Sb-900 ale jakos kupiłem telefon
budżet tak jak pisałem to jakies 1400+/- zł. Oczywiście sprzęt używany ( wszystko co mam kupiłem używane więc dlaczego tym razem miałbym kupić nowe)
@d90 nie tylko telefon ale również 35 i 70-300 a wydaje mi się ze taki 70-300 kiedyś się przyda![]()
D300 + MB-D10 + N35 1.8G + 85 1.8G + Sb-900
Uparłeś się Desperados na tą SB-900a SB-800 będzie tu również dobrą opcją skoro już wiemy że może być używana. Powinno wyjść taniej i bardzo bardzo przyzwoicie jeśli chodzi o lampę.
Ogólnie to ciężko przy takich wymaganiach i takim budżecie coś doradzić, bo jak to mówią: z pustego to i Salomon nie naleje...
Jasny zoom (bo piszesz że 18-105 był za ciemny) swoje kosztuje. Z tańszych alternatyw też niewiele spełnia Twoje wymagania.
Oj ciężko będzie, ciężko...
hahahato dobry tekst jak Ty na takiej imprezie chcesz lampy używać
u mnie w mieście też takie coś jest kilka razy robiłem zdjęcia używałem 35,50' na f1,8 tylko wcześniej pod sceną trzeba się ustawić, jak chcesz osiągnąć fajne efekty i kolory które dają światła usytuowane na scenie zapomnij o lampie a tak pozatym sb 600 w zupełności wystarcza a wiesz mi trochę wesel już mam za sobą
trzeba jak najwięcej światła zastanego a jak najmniej błyskowego
, połączenie zooma typu 70-300 +lampa też średnio przecież lampa z 50 m da średni efekt, pomijam ,że zwrócisz uwagę na siebie
Skontaktuj się z nami