DUŻA....BARDZO DUŻA.....było na ten temat wiele wątków, więc nie będę się niepotrzebnie produkował....
Szukaj
DUŻA....BARDZO DUŻA.....było na ten temat wiele wątków, więc nie będę się niepotrzebnie produkował....
pozwolicie, że się podłącze do wątku z pytaniem, żeby nowego niepotrzebnie nie zakładać
zdjęcia nieco ambitniejsze niż tylko turystyczne robię już od jakichś 2 lat. zaczęło się zwykłego kompakta, ale że mnie to dość szybko wkręciło to przerzuciłem się na canona 450d no i oczywiście kit 18-55;] potem dokupiłem c 28-135mm, ponieważ gdzieś przeczytałem, że to niezły obiektyw, poza tym koleżanka taki miała i go bardzo zachwalała. nie mogę powiedzieć, żebym był z niego bardzo zadowolony ;p jednak brak szerokiego kąta przy niepełnej klatce był dość uciążliwy, poza tym jakoś w ogóle nie przypadł mi on do gustu. w każdym razie minął następny rok biegania z canonem.
w międzyczasie zacząłem się zastanawiać nad zmianą puszki a tym samym nad ew. zmianą systemu. trochę już miałem szczerze mówiąc dość tej 450. zacząłem kombinować między canonem 50d, a nikonem d90. z d300 zrezygnowałem, bo i za droga i za dobra, a nie lubię mieć czegoś strasznie na wyrost.
w każdym razie sprzedałem cały mój zestaw canona za całkiem przyzwoite pieniądze i po dłuższym namysłach wybrałem d90a przy moim tempie podejmowania decyzji to już na prawdę sporo ;p haha. do tego jeszcze używana sb-800, no i teraz pozostaje jeszcze kwestia akcesoriów i szkieł. i tu pytanie do Was
po 1 na pewno będę potrzebował kabla to lampy. i teraz nie wiem czy pchać się w drogą firmówkę, a jeśli tak to którą, czy w niefirmowy odpowiednik.
https://fotozakupy.pl/akcesoria-lamp...on-sc-28,6007s
https://fotozakupy.pl/akcesoria-lamp...yskowych,6008s
https://fotozakupy.pl/akcesoria-lamp...tl-nikon,8940s
no i po 2 szkłai tutaj moje podejmowanie decyzji leży w gruzach.
zaczęło się od tamrona 17-50mm f/2,8, przez wszystkie możliwe standardowe zoomy, kitowe nikkory do d90 i sigmy (18-50, 17-70mm) itp., a skończyło na kombinowaniu czy nie kupić np. dwóch stałek nikkora dx 35mm f/1,8G i 50mm f/1,8D, albo może nawet 50mm f/1,4G i mieć zooma w nogach;] albo ten tamron + nikkor 50mm 1,8, albo jeszcze inna kombinacja. do wydania na obiektyw/y mam jakieś 2000zł po odliczeniu wydatków na body, lampę, filtry UV itd. itd.
także byłbym wdzięczny za pomoc w wybraniu jakiegoś bądź jakichś porządnych obiektywów. co do zoomów to na razie mimo wszystko interesuję mnie chyba najbardziej ten standardowy zakres, ponieważ nie mam jeszcze żadnych konkretnych zainteresowań w fotografii. wszystkiego po trochua z drugiej strony jasne stałki z b.dobrą w stosunku do ceny optyką. serio mam strasnzy problem z wyborem ;p
z góry dzięki za pomoc![]()
Ostatnio edytowane przez manniek ; 18-02-2010 o 16:11
Witam,
Jestem amatorem fotografem aczkolwiek zdarzyło mi się pracować za pieniądze (wesele, foto dla jednej a firm). Fotografie jednak traktuje bardziej jako hobby nizeli kierunek zarobkowy. Obecnie posiadam Nikona d80 + kit 18-70 + nikkor 50 1.8. Body zakupione w 2006 lub 2007 roku.
Chcę zmienić puszkę bo czuje ze mnie ogranicza (zbyt mała rozpiętość tonalna i szybko szumiące iso). Inwestycja ma być na około 2-3 lata. Mam do dyspozycji circa 8000 zl (kredyt). Wybor padł na D700 jako żeby już wejść w pełną klatkę.
Zwracam się z prośbą do Szanownych Forumowiczów o pomoc czy jest to dobry kierunek zmian. Kredyt na aparat będę spłacał prawie dwa lata w związku z czym nie kupię nic więcej przez ten czas (obiektywy, lampy etc). Moim marzeniem jest szeroki kąt, tele i lampa błyskowa. Czy iść w to (d700) body czy w cos innego ? Chciałbym pójść poziom wyżej ze swoją fotografią co częściowo, jak sądzę, umożliwi mi nowe body. Nie chcę także celować w ten sam segment (d90) tylko kupić puchę dzięki której będę mógł zwiększyć swoje możliwości.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie. Z góry dziękuję za czas poświęcony mojej sprawie.
Pozdrawiam,
PA
na pewno nie zrobiłbym tak aby kupić d700 i nie kupować lampy i szkieł to najgorsze wyjście możliwości body pokazują lepsze szkła , może dokup do d80 lepsze szkła ze światłem 2,8 , 1,8 lub 1,4 a zobaczysz co Twoje d80 potrafi oczywiście nie zapominając o lampie sb 900 . lub jeśli chcesz mieniać puszkę kup d90 i "dobre " jasne szkła .
Wybór pewnie dobry, ale przy tym budżecie na szkła zabraknie. Zostaniesz z samą 50-tką. kit jest DX
LordRamzes: dzieki za sugestie. nie lepiej d300s ? jakie szkła (szeroki) i lampe (sb600 czy 900) byś polecał i czemu?
Zikon: tego sie właśnie obawiam. na co mi extra pucha jesli nie mam dobrych szkieł..
uważam ,że lepiej d90, już tłumacze dla czego, kupując d90 za trochę więcej niż 2300zł zostaje ci w kieszeni trochę kasy i tak jeśli byłbym na twoim miejscu kupiłbym d90+sb900 na bank .
jeśli potrzebujesz szerokiego kąta polecam sigme 10-20 lub tokine ze światłem f2,8 oczywiście testujemy czy obiektywy nie posiadają wad FF/BF co w "kundlach" czyt szkłach nie systemowych zdarza się częściej . tutaj mamy załatwiony szeroki kąt . jeśli jednak nie boisz się manualnego ostrzenia a lubisz rybie oko poleca samyang (chyba tak się to pisze daje b fajne efekty).
następnym krokiem który powinieneś rozważyć to coś bardziej uniwersalnego zoom np tamron 17-50 F2,8 znowu test na FF/BF i ostrość szkła . jeśli lubisz stałki i większość zdjęć robisz w plenerze to kupno 35f1,8+ 90 f1,8 da Ci niesamowite możliwości 50' szczerze bym sprzedał ja tak zrobiłem, jeśli chodzi o tele to sigma 70-200 F2,8 lub tamron o tym zakresie , teraz pozostaje zorientowanie się w cenach w sklepach w twojej okolicy gdyż jednak trzeba za takie pieniądz przetestować szkła , nie polecam kupno przez internet .
tak na prawdę powinieneś skompletować szklarnie a potem kupić puszkę bo co CI z puszki jak nie rozwiniesz jej możliwości więc d300s itd z 18-70 nie wykorzysta pełnej możliwości i będziesz ograniczony zawsze na prawdę może się okazać ,że po zakupie lampy i wymienionych szkieł d80 nagle zacznie robić b dobre zdjęciagdyż i iso nie będzie musiałbo byc tak wysokie
pozdrawiam
LordRamzes: wielkie dzięki za szczegółówą wypowiedź. Stwierdzam, że D90 chyba będzie dla mnie najlepszym wyborem. Patrząc zwłaszcza przez pryzmat zasady według, której puszki się starzeją a dobra konstrukcja szkła przetrwa dużo dłużej. Czy dobrze pamiętam, że d90 ma matryce po d300 ? Wstępnie zdecydowałem się na:
Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sigma-...m---nikon.html
jeśli chodzi o szkła. Będę miał możliwość przetestowania na FF/BF. Waham się jeszcze apropo Sabinki 600 czy 900. Różnica w cenie to ok.600 zł. Czyli dość sporo. Dlaczego sugerujesz wybór sb900 ?
PS. Głównym tematem moich zdjęć są krajobrazy.
Pozdrawiam
PA
Lampy nie używasz chyba do krajobrazów?Więc jeżeli będziesz ją używał rzadko to może lepiej kupić coś znacznie tańszego i zaoszczędzone pieniążki wydać na szklarnię. SB 900 to świetna lampa, ale po co Ci jeżeli głównie robisz krajobrazy.
Jeżeli lampa potrzebna Ci jest okazjonalnie, będziesz używał jej wyłącznie na aparacie to może Nissin Di622 za około 450zł spełni Twoje wymagania. Nie jest to lampa idealna ale jej wady nie każdemu będą przeszkadzać. Jest cały wątek o niej - poczytaj, może zaoszczędzisz na używane szkło
Co do Sigmy 10-20/3.5 - poszukaj w sieci testów i porównaj je z testami starszej wersji (o nieco gorszym i zmiennym świetle). Starsza wersja jest tańsza a wg wielu testerów poza światłem lepsza (albo przynajmniej nie gorsza) od nowej. Znowu możesz odkryć miejsce do możliwych oszczędności.
Oprócz Sigmy warta rozważenia jest Tokina 12-24/f4. Zwłaszcza, że ostatnio często pojawia się na forumowej giełdzie i można ją kupić za około 1200zł.
Jeżeli chcesz zmienić kita to rozważ również nową Sigmę 17-70. Dosyć dobre światło, stabilizacja i całkiem niezłe (jak na zamiennik kita) makro - wg mnie to fajny uniwersalny obiektyw.
Poza tym jeżeli krajobrazy są Twoim hobby to zostaw trochę funduszy na porządny statyw i filtry (chyba, że już je masz)
Skontaktuj się z nami