Szukaj
D5200 będzie lepszy jeśli ta sama cena, a do księżyca to już by trzeba przynajmniej 300mm czyli kolejny obiektyw, jednak 18-105 to poważnie chyba najlepszy uniwersalny obiektyw, często przeceniany ale warto go mieć bo cena/jakość rewelacja.
Hej!
Nie chcę zakładać nowego wątku, więc piszę tutaj
Chciałbym trochę "pobawić" się w fotografię portretową(studio+plener). W moim "plecaku" aktualnie znajduje się Nikon d7200 + 50mm 1.8d + 18-200vr . Uzbierałem trochę kasy i chciałbym trochę rozwinąć swój zbiór - i tutaj pytanie.
Jak myślicie, czy :
1. zainwestować w nową stałkę, a dokładniej 85mm 1.8g. Czy odczuję znaczną różnice w jakości ?
2. Kupić lampy studyjne i nauczyć się "malowania" światłem
![]()
Jaką masz kwotę do wydania?
Co masz na myśli dokładnie pisząć "lampy studyjne"? masz nimi gdzie świecić?
Zamiast kupować lampy studyjne-o ile nad tymi faktycznie myslisz - wynajmij studio na kilka godzin, zabierz koleżankę, zobacz jak w studio fotografujesz na 50 mm i na 85mm(albo więcej) i która ogniskowa Ci odpowiada. 85 jak najbradziej polecam każdemu, ale w studio jest niezmiernie ciasno z tym obiektywem, ale to tylko zdanie amatora![]()
D3100, D7100 35 1.8G AF-S, Sigma 17-50 2.8 OS, Pentacon 50 1.8 MC, Nikon 85 1.8G, Metz 52 i zero wolnego czasu
Do wydania na lampy mam kwotę o wartości 85'ki czyli ok 1800 zł. Mam gdzie świecić, jeden z pokoi aż się prosi o zorganizowanie w nim czegoś. Myśląc o lampach studyjnych mam na myśli lampy studyjne :P Główna + jakaś kontra.
Co do obiektywu interesuje mnie opinia o różnicy w jakości obrazka między 50 1.8D a 85 1.8G. Dzięki za pomysł ze studiem![]()
D7200,D90, N18-200VR, N50/1.8D, SY 8 , Metz 52
Moim skromnym zdaniem jeśli masz ochotę się dopiero 'pobawić' w portret, to inwestycja w ładnie rysujący obiektyw jest lepszym rozwiązaniem. Jestem na podobnym etapie co Ty - też bardzo lubię robić portrety, ale ilekroć próbuję coś z lampą to dochodzę do wniosku, że dopóki nie poczuję się dobrze ze światłem zastanym, to obładowywanie się lampami nie ma żadnego sensu, bo efekt będzie i tak mizerny.
Pytasz o jakość obrazka - podejrzewam, że będzie porównywalnie dobra i dla jednego i drugiego szkła, ale bierzesz pod uwagę dwie różne ogniskowe. Im szerszy kąt, tym więcej przerysowań pojawia się przy kadrach strzelanych z bliska. Przede wszystkim to powinieneś wziąć pod uwagę.
amatorką jest i na dodatek bezczelnie sobie bloguje.
Szkło i tylko szkło. Na lampy przyjdzie czas. Na razie możesz poszukać na forum kogoś z okolic, kto ma światełka i da się trochę pobawić.
Swego czasu przetestowałem oba szkiełka na jednym z forumowych plenerów i wybór padł zdecydowanie na 85, choć 50 też niezła.
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Czesc wszystkim.
Na wstępie zaznacze, że jestem laikiem jeśli chodzi o temat aparatów, niemniej jednak chciałbym jakiś kupić, budżet tak do 2500 zl.
Waham się pomiędzy Samsungiem NX500 z obiektywem Power Zoom 16-50 a Nikonem d5200 + AF-S DX 18-105mm VR. Generalnie zależy mi na jak najlepszej jakości zdjęć i dobrym detalu. Jeśli chodzi o zastosowanie, no to coż... po trochę wszystkiego, zdjęcia podczas wycieczek, architektura, krajobrazy, ale też ludzie, czy chociażby imprezy rodzinne.
Wydaje mi się, że jak na moje potrzeby lepszy byłby ten Samsung, no ale z drugiej strony jesli on wycofuje sie z rynku europejskiego, to ewentualne dokupienie jakiegoś innego obiektywu w przyszłości może być problemem.
Jestem ciekaw waszych opinii i będę wdzięczny za wszelkie porady.
Pozdrawiam
Witam Wszystkich,
Mam zamiar zakupić nikona d7000. Będzie to moja pierwsza lustrzanka, jednak nie mogę się zdecydować jaki obiektyw do niego dobrać. Waham się pomiędzy:
- Nikkor AF-S 18-70 f/3.5-4.5G ED
- Nikkor AF-S 18-105 f/3,5-5,6
- ewentualnie w grę wchodzi jeszcze N 16-85 i T 17-50 f2.8
osobiście najbardziej skłaniam się ku 18-70
pozdrawiam
Przy pewnych sytuacjach, zwłaszcza na dłuższych ogniskowych może ci brakować trochę światła. Dlatego ja postawiłbym na Tamiego. Zresztą kiedyś, jak żyły dinozaury, podjąłem właśnie taką decyzję i do dziś mi wiernie służyWszystko zależy od tego, czy chcesz się wciągnąć w fotografię, czy tylko do letnich wypadów i rodzinnych fotek.
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Skontaktuj się z nami