Szukaj
Ostatnio edytowane przez Samotny ; 29-01-2014 o 16:07
Bez silnika w tej cenie to:
- D5100 1420 zł (sam aparat)
- D5200 2100 zł (sam aparat)
Pomijam D3100 czy D3200 bo one są słabsze od D5100. D5100 z kitowym obiektywem 18-105 to wydatek rzędu 2100 zł, czyli samego aparatu D5200.
EDIT:
O.... zmieniłeś jednak preferencje na nowy z silnikiem. W takim razie:
- D90 1840 zł (sam aparat)
lub D7000 ok. 2600 zł (sam aparat)
Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 29-01-2014 o 16:10
Nikon
ok więc gdybym kupił D5200 to musiałbym kupić obiektyw z autofokusem nie?
a gdybym kupił D7000 to w tym przypadku ma to jakieś znaczenie czy obiektyw miał by af ?
Tak się nastawiam na tego D7000 ale bez obiektywu to co ja zrobię? a kasy aż tyle nie mam aby kupić jeszcze szkło chyba, że jakieś tanie..
chyba ,że to http://allegro.pl/nikon-d7000-body-g...929301129.html za 2 tysiące + 600zł na obiektyw jakiś
Ostatnio edytowane przez Samotny ; 29-01-2014 o 16:21
Mówi się obiektyw z silnikiem. Tak, przy D5100/D5200 potrzebujesz patrzyć czy obiektyw ma silnik - dla obiektywów Nikona (nazywają się Nikkor), oznaczenie mówiące o istnieniu silnika w obiektywie to "AF-S". Na przykład tu: http://www.optyczne.pl/index.html?pr...ll&typ=0&moc=0 można z listy wybrać sobie obiektyw, o nim trochę poczytać, jest pełne oznaczenie itd.
Z D7000 wszystkie dzisiejsze obiektywy Nikkor będą współpracowały i ostrzyły automatycznie. Mogą nie mieć silnika, ale mają oznaczenie "AF" oznaczające, że współpracują z silnikiem w korpusie aparatu. Spójrz na powyższy link i na listę wyboru obiektywów. Zatem mamy ogromną listę obiektywów (szkieł) "AF" oraz "AF-S" do wyboru w tym wypadku.
Natomiast istnieje też grupa obiektywów, które są manualne niezależnie od korpusu (i zwykle najtańsze, choć są wyjątki). Te często oznacza się jako "MF" w Nikonie, a w przypadku innych producentów wygląda to już różnie i często można to poznać poprzez *brak* oznaczenia o obecności silnika czy współpracy z autofokusem. Ale to już nieważne teraz, by nie mieszać za wiele.
ok czyli ten D7000 był by w sam raz ale ta cena trochę zniechęca i ten obiektyw jeszcze. Poszukam może znajdę coś taniego a jak nie to pozostaje ten D90
Musisz sobie postawić pytanie, jakie obiektywy w przyszłości chciałbyś mieć. Co fotografować, jakie motywy? Bez tego bardzo trudno coś doradzić. Kalkulacja cenowa wygląda tak:
1. Aparat bez silnika, np. D5100 plus obiektywy z AF-S
2. Aparat z silnikiem D90, D7000 plus obiektywy AF lub AF-S
Porównać cenowo obie konfiguracje. Na dziś okolice 2500 tys oraz to co zamierzasz ewentualnie dołożyć w ciągu roku. I zobaczyć co się bardziej opłaca. Niestety lustrzanka to trochę worek bez dna, więc od razu powiem, że zaraz by się przydała lampa, statywy, może jakiś program do obróbki, tła lub inne gadżety. Zatem wybór zestawu jest dość indywidualny i trudno liczyć na to, że kupimy dziś wszystko i już więcej nam nie będzie potrzeba w przyszłości. Apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Ale ponieważ nie wiesz jakich obiektywów potrzebujesz, to w ogóle nie umiesz odpowiedzieć na powyższe pytania i musisz zdać się na radę innych. Ja proponuję ponownie D5100 wraz z obiektywem 35/1.8. Będzie tanio, niezła matryca, zostaną pieniądze na rozbudowę. Dokupisz do tego prawdopodobnie jakiś obiektyw zoom zaczynający się od 18mm - a one wszystkie mają silnik. Albo kupisz inny obiektyw stałoogniskowy - na przykład 50/1.8 AF-S. Lub 85/1.8 AF-S. Albo 70-300 VR AF-S. Jak kiedyś pieniądze się pojawią.
D90 jest ciekawą propozycją. Bezpieczniejszą niż D7000 dla amatora. Nie cechowało go kilka technologicznych wpadek, które mogą powodować konieczność częstszego czyszczenia matrycy lub wysyłania aparatu do serwisu. Jednak D90 to o wiele starsza i słabsza matryca i słabe filmy, jeżeli komuś na tych zależy. Pomyśl przede wszystkim o obiektywie lub obiektywach, których potrzebujesz - wypytaj bardziej o nie. I to do nich dobierz korpus. Może się okazać, że nie potrzebujesz ani jednego obiektywu bez silnika.
Możesz tez w ogóle nie kupować lustrzanki i w tej cenie kupić któryś z zaawansowanych kompaktów. Wszystko zależy od potrzeb.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 29-01-2014 o 16:47
OK więc Ostatecznie i definitywnie biorę D5100 + obiektyw 35/1.8 albo te inne co podałeś 50/1.8 AF-S. Lub 85/1.8 AF-S. Albo 70-300 VR AF-S. I teraz jeszcze gdzie kupić ? możesz podać linki ? Na allegro jest ten model ale są tam zestawy z obiektywami a tyle tego jest ,że nie wiem co wziąć. A co do jakich zdjęć to na początek na pewno drzewa pod wieczór, trudno w sumie powiedzieć nigdy nie robiąc zdjęć nie wiem co mi się spodoba ale na ten czas mogę powiedzieć, że na pewno będę robił zdjęcia takiego typu
i od razu mówię NIE TYLKO takie.
Zestaw proponowany przez mOSAd-a jest nie tylko tani (ok. 2100 zł) ale i dobry. Do tego, żeby robić zdjęcia, potrzebna też będzie karta pamięci (wydatek min 50 zł).
Jeśli chcesz kupić online to odwiedź portal skapiec.pl:
D5100 (sam aparat)
35 f/1.8G (sam obiektyw)
Najlepiej zamów te rzeczy w jednym sklepie (zapłacisz tylko raz za przesyłkę)![]()
Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 29-01-2014 o 16:58
Nikon
Dzień sądu nastał http://www.e-fotojoker.pl/nikkor-af-s-35mm-f18g-dx i http://www.e-fotojoker.pl/nikon-d5100-body i będę fotografemheh
Wszystko już mam, prawie wszystko już wiem także dzięki za pomoc. W razie co to się jeszcze tu odezwę)
Skontaktuj się z nami