Close

Strona 151 z 292 PierwszyPierwszy ... 51101141149150151152153161201251 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 501 do 1 510 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

mOSAd się nie zgubił ma racje i popieram w 100%
    Eh, zapominacie o jednym skutku ubocznym pakowania mega ‘ficzerów’ do aparatu. Zasilanie… trzeba to wszystko zasilić, fajnie wifi i inne ciekawe gadżety potrzebują prądu i mocy obliczeniowej… To ma działać i działać kilka lat w różnych warunkach, procesor to nie coś co powstaje w rok dwa… prace czasem trwają i pięć lat tu nie ma miejsca na loterie, o fajnie Zdzisiu z PL chce to i to aha i jeszcze to wrzucamy !!! Tak więc pan menago dzwoni do labo i mówi Wojtek doklej do procka +20% tranzystorów bo ten co mamy nie jest w stanie tego uciągnąć. Prace badawcze są drogie a czasem coś zwyczajnie nie chce działać albo działa w labie znakomicie ale przeniesienie tego na linie produkcyjną to dwie odrębne sprawy. Nie zapominajmy o przezbrojeniu lini produkcyjnej co jest mega duża inwestycją, i nagle z tego o nie ma problemu robi się +70 dolarów do ceny produkcji.

Druga sprawa to elementy drukowane. Im więcej ścieżek tym więcej punktów które mogą zawieść w aparacie. Projektując takie układy trzeba brać pod uwagę zakłócenia powstające w trakcie pracy przesuwać ścieżki, wypadało by to potem sprawdzić jak działa i czy działa przy 20 tyś klatek jak i przy 140 tyś klatek… To ma być produkowane na skale masowa a nie 10 tyś sztuk od strzału najwyżej wymienimy. Jak ktoś kupi bubel to przy kupnie nowego dwa razy pomyśli zanim kupi cos od tego samego producenta.

To tak jak z autami za określoną sumę kupisz np. Opla Astre i on ma to i to i to, ale jak chcesz np. coś więcej to dopłać… I często tak jest że czekają z czymś tak aby ich produkt jeszcze chwilkę pożył na rynku, to nie jest Caritas… o fajnie chcesz ekran dotykowy kto jeszcze po wifi do lamp? Pan z tyłu ten wysoki chce lepsza matryce o proszę. A pani w czerwonej kurtce chce lepsza Lampe o proszę. Chcesz to zapłać proste…

Każdy chce w odpowiedni sposób pozycjonować produkt. Zrobią aparat wszystko mający to kto kupi coś co kosztuje więcej? Ten co robi kotleta powie ok fajnie ale po co mi puszka pro? Skoro mogę mieć bardzo podobne funkcje w 2 tyś zł tańszym body. Przyniesie to ogromne straty dla każdej firmy.

Filmowanie… Tego nie rozumiem kompletnie, kamera video tak to się nazywa! Jak chcemy profi opcje to kupujesz kamerę za 20-30 tyś dolców i masz co chcesz… nie bez powodu koncerny wydają setki jak nie miliony dolarów w celu opracowania nowych modeli.

Wszystko jest dla niektórych takie proste… tylko czy ktoś zadał sobie pytanie ile to kosztuje pracy myślenia i badań aby całość działała poprawnie za każdym razem jak nacisnę spust? Chyba średnio…

Jakiś czas czytam to forum praktycznie codziennie i hmm czasem dochodzę do wniosku że gro ludzi chce cos co jest mega dobre ma trylion opcji za sumę powiedzmy 7 tyś zł. Gdzie przykładowa kamerka kosztuje 20 tyś dolarów… A kto pójdzie pracować do kopalni pod ziemię za 1600 brutto?

Domyślnie

Nie zapomniałem o zasilaniu. Po prostu nie poruszałem już tego tematu, bo nie było takiej potrzeby (choć zastanawiałem się czy nie wspomnieć). Dodatkowo jest jeszcze parę rzeczy, które tu można by poruszyć, ale po co? Zaraz dostanę argument, że w *nowych* sprzętach aku wystarcza na xxx. A to, że to już nowszy aku, nowsze procesory, bardziej ergonomiczne, o węższych ścieżkach, to już ciiii. Wszystko idzie do przodu i jest ze sobą powiązane. By zapisać płynnie ilość danych z filmu, by jakoś opróżniać bufor na kartę, też są potrzebne odpowiednio dobrane podzespoły. Wyższe częstotliwości oznaczają z kolei większe wyzwania w kwestii zarówno zużycia energii, jak i wydzielania ciepła. Dodatkowo, stosuje się tu często specjalizowane układy i mikroprocesory, przygotowywane tylko do aparatów. To znów trwa i każda technologia ma swoje ograniczenia. Kolejna generacja mikrosoczewek w matrycy? Trzeba zaprojektować, wykonać, przetestować, poprawić... wdrożyć. A masowy rozwój aparatów cyfrowych trwa od... niecałych 10 lat lat tak naprawdę i na serio. Wcześniejsze modele można uznać za prototypy w dużej mierze. Co to jest 10 lat? To jest nic. A i tak matryce przeskakiwały kolejne poziomy. Producenci doszli do ograniczeń CCD i zaczęli stosować CMOSy na szerszą skalę (bo były i dawniej używane). Nikt w ogóle nie myślał o użytecznych w kolorze tak wysokich czułościach, jakie mamy dziś dostępne. W puszce segmentu D3200 chociażby. Fuji, Sigma projektują i próbują popularyzować własne matryce. I co? Dają przestarzałe ich wersje?
    Zatem wybaczcie, ale póki ktoś nie poda jakiegoś sensownego argumentu, to nadal będę stał na pozycji, że dostajemy to co najlepsze i najnowsze w danym segmencie cenowym. Czasem brak tego, czy owego, z różnych powodów. Drobiazgi, które nie przeszkadzają dziś w wykonaniu doskonałych fotografii i cokolwiek z nowych korpusów kupimy, to spokojnie i z zapasem wystarczy do tego, do czego zostało stworzone. Jasne, zdarzają się wpadki. Słaba kontrola jakości. Problemy związane choćby z pośpiechem i próbą *wyprzedzenia konkurencji* i wypuszczeniem niedopracowanej jeszcze konstrukcji na rynek. Ale mamy niemal gwarancję świeżości technologicznej. I to właśnie przez ten pęd ku nowościom, sprzęt bywa średnio dopracowany. A nie, że Nikon trzyma w laboratorium wypasioną matrycę, idealny korpus do niej, nową generację akumulatorów i czekają tylko, aż Canon z Sony pokażą coś co wymusi ich ruch.
    Na potwierdzenie tej tezy jest masa różnorakich dowodów. Choćby od kolejnych doniesień prasowych, mówiących o opatentowaniu nowych technologii, przez chwalenie się zespołów laboratoryjnych o działającym *prototypie* wykonanym w danej technologii. O jego parametrach. O przewidywanym czasie wdrożenia (zwykle optymistycznym) do produkcji! To nie są jakieś spiski, tajemnice, manipulacja rynkiem i klientem, aby tylko ukryć przed nim Prawdę i by mu nie dać Tajemnych i Potężnych Nowych Technologii. Przykro mi. Ale to są zwykłe firmy, robiące aparaty, podobnie jak się robi buty, parasole, monitory, samochody i inne rzeczy. Tak, pewne technologie testowane są poza sektorem komercyjnym. Tak, mają większe możliwości. I tak, kosztują wielokrotnie więcej, a tym samym nie są gotowe do masowej produkcji.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Horní Slezsko

Domyślnie

shz1z Fajnie że czytasz to forum prawie codziennie, tylko przyłóż się jeszcze do zrozumienia o czym kto pisze. mOSAD napisał "Wymienione konstrukcje powinny wystarczyć jednak na dłuuuugie lata, gdyż mają praktycznie wszystko czego potrzeba i co da się zrobić na obecnym poziomie techniki (w tej cenie). Niektórym wystarcza D40 i robią nimi foty, o jakich niektórzy mogą tylko pomarzyć. Ja mam D5100 i też musi mi wystarczyć na dłuuugie lata, tyle że mnie akurat ograniczają względy finansowe. A ja odpisałem że wszystko można poprawić, ulepszyć, bo nie wierzę że są to konstrukcje idealne. Po drugie miałem nadzieję że kolega mOSAD pisząc o możliwościach dzisiejszej techniki firmy NIKON przedstawi się jako szef działu badawczo rozwojowego tejże firmy. Zamiast tego czytam elaboraty o matizie, katastrofie smoleńskiej itp.
    Nie jestem zwolennikiem gadżetów, tylko poprawiania tego co potrzeba. Na przykład D7000 po poprawkach=D7100
    P.S.
    Jesli tak bardzo obawiasz się zaawansowanej elektroniki, to mam do Ciebie propozycję: zamienię się w ciemno twoja lustrzanka na mojego zenita xp (sprawny)
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Do niektórych trafiają proste porównania. Do innych nie. Gdybym się przedstawił jako szef R&D Nikona, to dopiero byłby właśnie problem, bo jakim cudem miałoby to uwiarygodnić cokolwiek co piszę. Przecież zwolennicy teorii spiskowych właśnie *negują* oficjalne komunikaty osób, które mają największą wiedzę w danej dziedzinie. A za to wysnuwają swoje, niczym nie poparte domysły i przedstawiają to jako prawdę. Tajne, anonimowe źródła, matryce które mogły być zastosowane już pół wieku temu itd. Technologia umożliwiająca coś nie oznacza, że jest to ani sensowne, ani praktyczne, ani prawdopodobne.
    A sam podajesz przykłady *poprawek*. Czyli czegoś co w czasie następuje później. Czyli do ich wykonania potrzeba... czasu. Właśnie o ten czas (i pieniądze, które w pewnych granicach można na niego przeliczać) się wszystko rozbija. Jak chcesz mieć coś szybko, to będzie to mniej dopracowane, niż to co powstałoby później (lub o rzędy wielkości droższe). Z tym, że w świecie dzisiejszym, gdzie mamy ogromny pośpiech, by wprowadzać na rynek *nową technologię*, nie ma czasu na dopracowywanie konstrukcji. Stąd błędy.
    D7000 i D7100 to dwie (chyba) równoległe konstrukcje, z różnymi matrycami. O jakich poprawkach mowa? Podobnie jak D800 i D800E są zdaje się sprzedawane jednocześnie (ale mogę się mylić tu - sprawdzę). No i różni je... 2,5 roku!
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 30-06-2013 o 14:47

Domyślnie

Witam-potrzebuję Waszej pomocy. Od dość dawna nie śledzę nowości sprzętowych bo od kilku lat jestem użytkowniczką D700 (póki co nie stać mnie na lepszy) i kilku obiektywów stało-ogniskowych. Dostałam zadanie od szefa-skompletować studio wraz z aparatem, obiektywem... Głównie fotografia produktu-mam już stół bezcieniowy, lampy.., statyw...no to co wokół-problem jaki aparat i obiektyw. W dodatku jestem w Chinach jeszcze przez miesiąc a tu wiele stron nie otwiera się-różne zapory... Jak już napisałam głównie fotografia produktu, ale chciałabym aby mógł służyć też do innych drobnych sesji zdjęciowych. Obiektyw niestety muszę wybrać zmienno-ogniskowy i nie mogę sobie pozwolić na jakiś z górnej półki cenowej. Aparat- lustrzanka ze średniej półki-na wysokie ceny tez nie mogę sobie pozwolić. Aparat + obiektyw do 5tys zl, raczej nie więcej. Wiem, ze to skromny budżet ale co poradzę. Doradźcie proszę, pomóżcie. Z góry dziękuję i pozdrawiam-ania
    Anna Rygielska, fotograf na portalach-annaksiazki, Flickr-rygielskaa

Domyślnie

Naciągnij szefa na nikona D7100 i tamrona 60mm f2 macro. Jak odzyska vat będzie do 5000
    Σ Art 20mm 1.4, Σ Art 35mm 1.4, Σ Art 85 1.4, T 70-200mm 2.8 G2 zakurzony D600

Domyślnie

W studio do produktu może się też nieźle sprawdzić D5200. Stosunkowo prosty model, ale ma odchylany ekranik ułatwiający wykorzystanie niskich kadrów. Oraz wygodne stosowanie LiveView i dokładne ostrzenie tym samym. Ma bardzo dobrą matrycę (24MPix) i spokojnie wystarczy do tego celu. To także poręczny sprzęt na inne okazje, choć oczywiście ergonomia w przypadku reporterki już nie ta, co w wyższych modelach.
    Co do obiektywu to rzeczywiście okolice 60 mm powinny się sprawdzić. Przy 85-90 mm potrzeba sporego odsunięcia się od przedmiotu i przy skali 1:1 maleje głębia ostrości, w porównaniu do krótszych ogniskowych, co najczęściej jest niepożądane. Z 60-ek wybór jest spory, ale ja nic nie doradzę, bo się nie interesowałem tematem dokładnie. Jeżeli chciałabyś fotografować przedmioty, które mają dużą głębię, są bardziej przestrzenne, to należałoby doprecyzować co to będzie, gdyż są zadania, do których używa się jeszcze bardziej specjalizowanego sprzętu. Jednak w tych pieniądzach raczej stanie na wymienionym powyżej.

Domyślnie

Siemka. Jakiego polecacie mi Nikona jako początkującemu fotografowi, do robienia sesji panienek w plenerze i w studio? Coś do 5000zl Z góry dzięki za pomoc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jandox Zobacz posta
    Siemka. Jakiego polecacie mi Nikona jako początkującemu fotografowi, do robienia sesji panienek w plenerze i w studio? Coś do 5000zl Z góry dzięki za pomoc
    5000zł na samo body czy z obiektywami?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jandox Zobacz posta
    Tak mi się przypomniało z dawnych lat .... : do panienek zarówno w plenerze jak i studio najlepszy był zawsze DUŻY aparat .... tzn. im większy tym lepszy idąc tym tropem dzisiaj proponuję D800 tylko mam obawy że kwota troszkę mizerna ..........
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 04-07-2013 o 23:57

Strona 151 z 292 PierwszyPierwszy ... 51101141149150151152153161201251 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów