Sprawa jest trudna, zależy co będziesz fotografował i w jakich warunkach, wtedy dopiero można rozważać jakieś konkretne obiektywy i który będzie lepszy. To samo tyczy się body - lepsze wyższe ISO czy więcej klatek na sekundę. Musisz sprecyzować do czego będziesz wykorzystywał sprzęt i dopiero wtedy rozważać możliwości.
Jeśli chodzi o serwis to z własnego doświadczenia powiem tak, pierwsza reklamacja błyskawiczna (z przesyłką w obie strony i usługą 7 dni), druga już nie bo wszystko zajęło miesiąc czasu. Myślę, że z serwisem nie jest tak źle, jeśli potrafisz udowodnić wadliwość działania i wiesz czego chcesz to osobista wizyta ze sprawdzeniem przed odbiorem załatwi sprawę.
D90 jest ok, robi zdjęcia. Naprawdę ładne wychodzą dopiero po obróbce. Ma natomiast wadę w postaci AF - chciałbym, żeby był szybszy i pewniejszy, stąd częste spoglądania w kierunku D300s. Na wysokich ISO nie robię zdjęć więc tutaj się nie wypowiem. Gałkologia jest ok, nigdy w aparacie nie miałem drugiego wyświetlacza ale już wiem, że inaczej nie chcę. Co do komfortu z większymi obiektywami nie wypowiem się ponieważ takowych jeszcze nie posiadam.
35/1.8 mam i chwalę ale jeden obiektyw chyba nie wystarczy - wszystko zależy od potrzeb. Do portretów jest średni, do krajobrazów czy wnętrz czasem za wąski. Daje możliwość sprawdzenia możliwości jasnego szkła w dobrej cenie.
Jeśli myślisz o FF to szukaj sprzętu, który Ci już zostanie abyś nie tracił na odsprzedaży. Wybierz obiektywy, które chcesz używać na FF, dobierz body, sprawdź w obu systemach i zdecyduj.
Jeśli chodzi o wybór C vs N, nie mam zdania a raczej porównania.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami