Close

Strona 143 z 292 PierwszyPierwszy ... 4393133141142143144145153193243 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 421 do 1 430 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nuu Zobacz posta
    Rozwiń, to dokładniej. Według teorii lepiej mieć dobre obiektywy, a słabszy aparat. W praktyce lepiej mieć i dobry aparat i dobry obiektyw. Czy kogoś stać, to już kwestia "z innej bajki". Zawsze lepiej wzorować się na radach innych, nie tylko swoich (żeby to sobie w brodę nie pluć).

Na to właściwie liczę. Chciałem usłyszeć, co "nikoniarz" powie do canoniera, który ucieka na "ciemną stronę". Na takiej opinii mi zależy najbardziej. Nie chce pustych gratulacji czy oklasków. Tylko prostego stwierdzenia, że wybieram ten system z powodów raczej technicznych.

Tak prawdę powiedziawszy, to martwi mnie bardziej serwis niżeli smar. Aparat zamierzam brać pod uwagę wyłącznie używany. Z przebiegiem nieco ponad 45000. Czy, to dużo? Oceńcie sami? <prosi>.

Zrobiłeś nim dużo zdjęć? Jeśli tak, to są aż tak straszne? Wydaje mi się, że w głównej mierze nadal decydują umiejętności i to czy Ci się zdjęcia podobają. Fakt. Czasem można stwierdzić. Mogły by być lepsze, ale czy aby na pewno tego nam potrzeba?

Tak poza tym też myślałem o d90, bo kiedyś planuje przejść na to FF. Tylko cały czas mnie męczy. Czy szukać w canonie jakiegoś aparatu do 2k i dalej żyć z 24-105. Czy kupić D7k i radować się z 35/1.8 i szukać 11-18 czy 14mm samyanga.

Bardzo cieszy mnie fakt, że w nikonie jestem w stanie sobie zbudować system, wyłącznie spoglądając na stronę producenta. W canonie kombinuje po 1000 razy i zawsze kończę z kiepskim aparatem + L-ka. Chciałbym ruszyć dalej i pogrzebać już ciężką L-kę.
    Sprawa jest trudna, zależy co będziesz fotografował i w jakich warunkach, wtedy dopiero można rozważać jakieś konkretne obiektywy i który będzie lepszy. To samo tyczy się body - lepsze wyższe ISO czy więcej klatek na sekundę. Musisz sprecyzować do czego będziesz wykorzystywał sprzęt i dopiero wtedy rozważać możliwości.

Jeśli chodzi o serwis to z własnego doświadczenia powiem tak, pierwsza reklamacja błyskawiczna (z przesyłką w obie strony i usługą 7 dni), druga już nie bo wszystko zajęło miesiąc czasu. Myślę, że z serwisem nie jest tak źle, jeśli potrafisz udowodnić wadliwość działania i wiesz czego chcesz to osobista wizyta ze sprawdzeniem przed odbiorem załatwi sprawę.

D90 jest ok, robi zdjęcia. Naprawdę ładne wychodzą dopiero po obróbce . Ma natomiast wadę w postaci AF - chciałbym, żeby był szybszy i pewniejszy, stąd częste spoglądania w kierunku D300s. Na wysokich ISO nie robię zdjęć więc tutaj się nie wypowiem. Gałkologia jest ok, nigdy w aparacie nie miałem drugiego wyświetlacza ale już wiem, że inaczej nie chcę. Co do komfortu z większymi obiektywami nie wypowiem się ponieważ takowych jeszcze nie posiadam.

35/1.8 mam i chwalę ale jeden obiektyw chyba nie wystarczy - wszystko zależy od potrzeb. Do portretów jest średni, do krajobrazów czy wnętrz czasem za wąski. Daje możliwość sprawdzenia możliwości jasnego szkła w dobrej cenie.

Jeśli myślisz o FF to szukaj sprzętu, który Ci już zostanie abyś nie tracił na odsprzedaży. Wybierz obiektywy, które chcesz używać na FF, dobierz body, sprawdź w obu systemach i zdecyduj.

Jeśli chodzi o wybór C vs N, nie mam zdania a raczej porównania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez haidi Zobacz posta
    Sprawa jest trudna, zależy co będziesz fotografował i w jakich warunkach, wtedy dopiero można rozważać jakieś konkretne obiektywy i który będzie lepszy. To samo tyczy się body - lepsze wyższe ISO czy więcej klatek na sekundę. Musisz sprecyzować do czego będziesz wykorzystywał sprzęt i dopiero wtedy rozważać możliwości.
    Największym problemem jest znalezienie tego idealnego aparatu. Gdyby nie ten przykry incydent z canonem, to pewnie nadal niecierpliwie bym przeglądał fora czy jakieś rumorsy w poszukiwaniu 7dmk2 czy 70D. Teraz stoję przed tym samym wyborem, co kiedyś i jestem w kropce. Wziąłbym canona 7d, ale cena jak i matryca są już dla mnie większym wyznacznikiem.

Od jakiegoś czasu fotografuję ludzi na ulicy. Fajnie by było mieć mały aparacik z dobra matrycą. Będąc w sklepie foto, w mojej okolicy namacałem się evilów fufu i sony i lustrzanek jak i kompaktów. Canon poszedł pod lupę z ze swoim 700d i... szkoda kasy. Nex nie ma interesujących mnie szkieł, a fufu x-e1 ma nieprzyjemny dla mnie wizjer. To są te rzeczy, które mnie poprostu odtrącają od evilów. Najlepiej wypadł sony a77 i nikon d7000, a jeszcze lepiej d7100.

Obecnie tylko odkładam fundusze, czekam na sprzedanie L-ki i biorę d7100 z kociakiem 18-105 ze sklepu i 35/1.8 od znajomego. Już nic innego w zakresie dx nie wybiorę.
    Biało & Czarno.

Domyślnie

Posiadam to co w stopce: D5100 z 18-105 i 35tką 1.8g. Mam często pożyczonego N55-300 i lampę SB-700. Jednak od pewnego czasu zamierzałem zakupić własną lampę. SB-700 znam na tyle na ile pozwala mi body, ale dla siebie i myśląc o przyszłości skłaniam się ku SB-910. Wiem, lampa wielka, ciężka, body małe itd... ale body za rok max dwa na 100% wymienię, bo już mnie zaczyna ograniczać... a wtedy 910 będzie jak znalazł i nie będę znowu sobie pluł w twarz (jak miałem przy d5100).

Mam do wydania max 1800zł i zastanawiam się czy nie lepiej w moim wypadku wziąć wymarzonego 85/1.8g lubię portrety i raczej w tym kierunku pójdę, a lepszego szkiełka chyba w tej cenie nie znajdę do takich zastosowań?
    Czasami trafia mi się porobić jakiś ślub/komunię, ale wtedy bez problemu na drugi dzień pożyczam SB-700, a 85tki ciągle brakuje

No i teraz nie wiem co lepiej kupić, SB-910 czy 85/1.8g - wiem dwie zupełnie różne rzeczy, ale mam taki dylemat a kwota dla mnie do wydania niemała... a może te 1800zł przeznaczyć na inne sprzęty foto?
    D5100, SB-910, N35 1.8G, N18-105, A500ex+BH2

Domyślnie

Jedna lampa systemowa? A nie lepiej 2 (albo nawet 3) manualne i do tego wyzwalacze radiowe? Do portretowania będziesz miał znacznie większe możliwości manewru, tak myślę.
    C5050Z i jakieś APS-C...

Domyślnie

sunnyluk ja bym się spytał co takiego ogranicza cię w D5100 przede wszystkim. I od tego wyszedł. Dodatkowo jeżeli istnieje możliwość pożyczenia lampy i jakoś dajesz sobie z tym radę, to zdecydowanie kupiłbym obiektyw. Przyda się w każdej sytuacji, a lampa tylko czasem. Co do tego która lampa to ja będę jeszcze długo polecał SB-800, choć nie ma tak wygodnego sterowania i bajerów oraz nie kupisz nowej - to lepiej się sprawdzi (wymiana palnika to chyba niewielki koszt w razie problemów). Rozważyłbym też inne pozasystemowe zamiast SB-910 - to straszny grzmot i będziesz go mieć dosyć bardzo szybko moim zdaniem. Przy portrecie, czy nawet reporterce, lampa na korpusie powinna jednak być jak najwygodniejsza i jak najlżejsza, choć mocna. SB-910 nie spełnia tych kryteriów jak dla mnie. Co innego, jeżeli jest poza korpusem, ale to już inna bajka.

Domyślnie

Nie mogę powiedzieć, że d5100 mnie jakoś bardzo ogranicza. Nie miałem nigdy do czynienia z puszką z wyższej półki, o większej ergonomii dlatego może nie wiem na 100% co na ten moment tracę. Jakość obrazka, możliwości matrycy, praca na wysokim ISO, z tego wszystkiego jestem bardzo zadowolony. Przyzwyczaiłem się do obsługi d5100 i podstawowe funkcje udaje mi się szybko zmieniać. Nawet ostatnio miałem na chwilę w rękach d300s znajomego i gdy miałem zrobić pierwsze nim zdjęcie, to chwile trwało zanim znalazłem gdzie i jak zmienić czas, przysłonę, iso, pomiar itp... Przyzwyczaiłbym się na pewno do tej lepszej ergonomii i w sumie na tę chwilę tylko tego może mi brakować w d5100.

Tego się właśnie boję, że lampa przyda się, ale jednak rzadziej niż obiektyw, docelowo będą oba, ale niestety nie od razu.
    Nigdy nie byłem za kupowaniem sprzętów z drugiej ręki, a tym bardziej lampy błyskowej więc sb-800 odpada. Czytałem, że pozasystemowe czasem mogą stwarzać problemy, a te systemowe to jednak w 100% są pewne. Z sb-700 pracuje mi się bardzo dobrze, przy gripie nie czuję jej wagi dlatego myślałem, że te ok 150g więcej w sb-910 nie odczuję aż tak.

Decyzji jeszcze nie podejmuję, znajomy, ten od d300s, ma sb-910. Po prostu ją podepnę pod swoje body i sprawdzę
    D5100, SB-910, N35 1.8G, N18-105, A500ex+BH2

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Podpięcie pod body niczego ci nie powie Podepnij pod D300 z gripem szkło 70-200 i 910, a następnie popracuj na tym zestawie choć pół godziny... wtedy pogadamy
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

no offence, ale nie pierwszy raz widzę jak narzekacie na ciężar.. co to jest K... top model że babka po 5 min sesji ryczy bo jej sukienka przeszkadza... to nie jest 20 KG którym jedziesz bicek tylko parę kilo góra z jakimś tele. Opitalam 8+ godzin airshowa bez statywu/monopoda d700+grip+200f/2 do tego robię jako wielbłąd juczny ( koc+torby itp) jestem po całym dniu zadowolony.. Panienki jesteście czy chłopy...?!

koledze proponuje jednak kupienie szkła, zapewniam że będzie jak przyspawany zwłaszcza że nic jasnego prócz krótkiej 35 nie widzę..

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Co innego airshow, a co innego pokaz mody czy koncert. 2-3 godziny z tym zestawem, to jak godzina na siłowni... tyle, że na siłowni ręce mogą się trząść, a tu nie
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Widać baby jesteśmy i po N latach fotografowania już wymiękamy na starość. Jednak nie chodzi o to, że się nie da. Da się, tylko czasem jest to zupełnie niepotrzebne i odbiera cząstkę radości z hobby, które zwykle pracą ma nie być. Dodatkowo są dziedziny, w których istotniejsza jest mobilność, możliwość łatwego kadrowania, szukania ciekawego kąta. Gdzie się kuca, wspina na palce, czy pracuje w tłumie - wówczas każda dodatkowa przeszkadzajka rozprasza uwagę. No i przykład z airshow jest kompletnie nietrafiony, dlatego że nie ma tam lampy błyskowej, oraz ujęć pionowych z nią lub poruszania się z aparatem z lampą. To zupełnie inna sytuacja niż podtrzymywanie nawet ciężkiego obiektywu ręką. Tutaj w trybie zdjęć pionowych, nawet z gripem, lampa tworzy dość dużą dźwignię i bardzo szybko męczy nadgarstek. A właściwie opuszki palców, które trzymają grip kurczowo, by całość się nie wyślizgnęła, bo zazwyczaj samej lampy się drugą ręką nie podtrzymuje. Jest ona czy to na pierścieniu ogniskowej, czy zupełnie gdzieś indziej. Można to zobrazować bardzo prostym eksperymentem, jeżeli ktoś się chce pobawić i nie wie o czym mowa. Proszę wziąć do ręki jakąś stosunkowo sztywną książkę (albo tablet czy deskę do krojenia) i chwycić ją jak aparat, z boku za krawędź. Następnie drugą ręką spróbować ją przekręcić tak, jakby to obiektyw z przodu nam ciążył. Żaden problem - nie wyślizgnie się nam książka z dłoni, gdyż wbija się w jej część. I druga sytuacja - nacisk z góry na odległy od dłoni narożnik. O ile w przypadku pierwszym potrzeba siły całej ręki by coś zrobić, tak tu wystarczy jeden palec by poczuć ogromny dyskomfort i prawie nie ma możliwości by zachować przedmiot w miejscu lub w ogóle. Całość utrzymuje praktycznie jeden palec - środkowy - na gripie. Stąd o tym wspominam. Nie demonizuję, ale po prostu uprzedzam, że po pewnym czasie może dać się to we znaki. W celu rozwiązania tego problemu, pojawiły się nawet specjalne uchwyty do lampy, by ciągle pozostawała ona w pozycji piionowej.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 19-06-2013 o 15:23 Powód: lit.

Strona 143 z 292 PierwszyPierwszy ... 4393133141142143144145153193243 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów