Close

Strona 121 z 292 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123131171221 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 201 do 1 210 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

Witam
    czytam Was od dawna. Przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki, przewertowałam już chyba wszystkie wątki typu "co wybrać", "lepsze x od y?". Pewnie już jesteście znudzeni tymi pytaniami, ale ja też poproszę o radę. Nadal zastanawiam się nad zakupem, a nie znam się jeszcze.
    Powiedzmy, że decyduję się na body d90, jaki obiektyw do niego wziąć? Na razie głównie zdjęcia będą mego dwulatka, chciałabym użyć go też na ślubie/weselu. Podobają mi się też zdjęcia gdzie pierwszy plan jest ostry, a tło nieostre/rozmazane. Czy obiektyw do d90 będzie pasował też później do np. d700 ?

Domyślnie

Obiektyw będzie pasował zawsze.
    Jeśli kupisz obiektyw dla fx będziesz mogła go śmiało używać z d700.
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

a co polecasz?

Domyślnie

Nikkor 35/1.8 wyciśnie max z matrycy D90 i D700, przyda się na weselu i może nadąży za dzieckiem. Elegancko rozmywa plany. Ważne też jaki masz budżet i co chcesz kupić w przyszłości.
    | D800 | D700 | 14-24 | 24-70 | 70-200vr2 | 35 | 50A | S85 | 3x SB900 |3x SB800 | Phottix Odin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoon Zobacz posta
    Nikkor 35/1.8 wyciśnie max z matrycy D90 i D700, przyda się na weselu i może nadąży za dzieckiem. Elegancko rozmywa plany. Ważne też jaki masz budżet i co chcesz kupić w przyszłości.
    a tak na prawdę napisz z własnej autopsji jak się sprawuje ta 35 dla mnie to szkło jest nijakie tym bardziej do dzieci a co do maxu też bym polemizował , w pomieszczeniach zazwyczaj jest i tak za wąskie ..... do portretu daje przerysowania ...... , i napisać też trzeba Autorowi ,że na FX to szkło da winetę bo to szkło dx , 35' to nie jest panaceum na wszystko
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    a tak na prawdę napisz z własnej autopsji jak się sprawuje ta 35 :
    (...)i napisać też trzeba Autorowi ,że na FX to szkło da winetę bo to szkło dx
    Piszę z własnej autopsji, posiadam to szkło i używam zarówno na DX jak też na FX. Jak się sprawuje? Rewelacyjnie! (Dla mnie oczywiście.) Jest to najostrzejsze szkło jakie kiedykolwiek miałem (używałem łącznie w sumie ponad 30 obiektywów, oczywiście nie jednocześnie a tą 35tke kupiłem internetowo, bez wybierania), jedno z najlepszych optycznie, bardzo dobrez pracuje pod światło, nie spadają kontrasty etc...
    Tak, daje winietę, w ciemnych pomieszczeniach większą, w jasnych o wiele mniejszą, ale nie jest to czarne koło tylko mniej lub bardziej czarne rogi. Jako że zawsze dłubię w LR, to mi to zupełnie nie prezszkadza.

dla mnie to szkło jest nijakie tym bardziej do dzieci
    Oczywiście, każdy wyraża tylko włąsną opinię, na podstawie własnych doświadczeń i potrzeb

a co do maxu też bym polemizował , w pomieszczeniach zazwyczaj jest i tak za wąskie ..... do portretu daje przerysowania ...... , , 35' to nie jest panaceum na wszystko
    Z 30 szkieł jakie miałem w życiu, 35dx jest najostrzejsze i u mnie wyciąga więcej z matrycy niż sigma 85/1,4 czy nikkor 50/1,4G. Co do drugiej kwestii, to trochę się plączesz w zeznaniach. Jeśli w pomieszczeniach jest za wąskie, to według Ciebie powinno być szersze, ale zaraz stwierdzasz, że daje przerysowania, jak dobrze rozumiem, szerszy obiektyw bardizej zniekształca..
    Każdy ma "swoją ogniskową", która mu najbardizej pasi. 35DX to nie panaceum na wszystko. Kuzynka robi mnóstwo zdjęć swoim 50tka i chętnie zamieniła ją by na 35mm, inni wolą 85mm, bo daje fajny portret i nie zniekształca, a inni zooma, a jeszcze inni będą się cieszyli zdjęciem z telefonu, Trudno dyskutować o gustach i potrzebach. Napisałem swoje zdanie i doświadczenia, każdy zdecyduje jak uważa. Jednak niezaprzeczalnym jest fakt, że 35dx to najczęścież używany obiektyw DX z FX i jest to obiektyw "standardowy" dla apsc.
    | D800 | D700 | 14-24 | 24-70 | 70-200vr2 | 35 | 50A | S85 | 3x SB900 |3x SB800 | Phottix Odin

Domyślnie

[QUOTE=fotoon;3068768
    . Co do drugiej kwestii, to trochę się plączesz w zeznaniach. Jeśli w pomieszczeniach jest za wąskie, to według Ciebie powinno być szersze, ale zaraz stwierdzasz, że daje przerysowania, jak dobrze rozumiem, szerszy obiektyw bardizej zniekształca..
    .[/QUOTE]

nie nie plączę się wiesz ja raczej robie zdjęcia na 200 mm 150 , 135 , 90 , 85 to moje ogniskowe a na dx 18,24 na szerokości bardziej mi chodziło o to ,że do portretu zniekształca a w ciasnych pomieszczeniach jak sie ratujemy szerokościa ( bo tam raczej z 200mm w bloku nie zrobie zdjecia jest i tak za wązkie zazwyczaj i na dx 18-24 bardziej sie sprawdzi , nie jest to poprawna ogniskowa ale tzw "mus"
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

wracając do tematu polećcie jakiś bardziej uniwersalny - napewno max 2tys

Domyślnie

Każdy zoom jest bardziej uniwersalny niż stałka w stosunku do kadrów, jakie można nim zrobić. Natomiast jest mniej uniwersalny w stosunku do warunków oświetleniowych panujących choćby we wnętrzach. Najlepiej mieć jasne stałki, np. na początek 35/1.8 i dopiero do tego dołożyć zoom dobrany do potrzeb. Czy to Tamron 17-50/2.8 czy coś o większym zakresie, jezcze bardziej uniwersalnego, jak np. Nikkor 18-105. Ale tańsze szkła z kolei nie zawsze można nazwać uniwersalnymi, jeżeli mowa o prędkości autofokusa i reporterskim zastosowaniu.

Domyślnie

Jak wspomniałem wcześniej-każdy ma swoje preferencje. Przez prostotę wykonania i uniwersalność ogniskowej 50tki były dawniej jedynymi obiektywami używanymi przez fotografów. Teraz, na małych matrycach 35tki w pewnym sensie udają pełnoklatkowe 50tki, ale nie tylko dla zasady, ale dla wielu zastosowań są bardzo wygodne. Fakt, obiektyw na małej matrycy wciąż jest 35tką, wraz z jej przerysowaniami. Za pół ceny można mieć 50/1.8D ale nie będzie działała w pełni z niskimi modelami korpusów i traci się też na uniwersalności, do D90można polecić jako budżetowe rozwiązanie. Znakomite jest też 50/1.8G, cenowo podobnie do 35dx. Nie chcę tworzyć OT o gustach, co mi pasuje a innym nie. Ja mam swoje doświadczenia i potrzeby, LordRamzes swoje, i każdy jest ze swoich zadowolony
    Cytat Zamieszczone przez uknak Zobacz posta
    Na razie głównie zdjęcia będą mego dwulatka, chciałabym użyć go też na ślubie/weselu. Podobają mi się też zdjęcia gdzie pierwszy plan jest ostry, a tło nieostre/rozmazane.
    Moim zdaniem, nie ma się co wypruwać na jedno wesele. Już to przerabiałem. Zdjęcia może będą niższej jakości, ale jeśli nie masz sprzętu, doświadczenia, pewnej wiedzy, to nikt nie oczekuje od Ciebie, że zdjęcia będą w stylu repo glamour w świetle zastanym Jest za mało informacji by ktoś mógł coś doradzić, bo ogólnie do ślubów każdy poleci jasne szkło, do wesela w miarę uniwersalne, ale w konkretnej sytuacji, np. bardzo jasnym kościele, a są też takie, że można spokojnie robić przy 1/100, f/4 i wtedy nawet kit będzie dobry (swoją drogą kit z VR nie jest zły). To samo dotyczy wesela i sali weselnej, i choćby nawet pogody w danym dniu..
    Na fotografii dzieci się nie znam, ale tak na zdrowy rozsądek, to dzieci chyba cały czas nie biegają w ciemnych pomieszczeniach

edit: W zasadzie mOSAd chyba napisal w tzw. międzyczasie to co chciałem napisać
    Ostatnio edytowane przez fotoon ; 04-03-2013 o 18:53

Strona 121 z 292 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123131171221 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów