Close

Strona 117 z 292 PierwszyPierwszy ... 1767107115116117118119127167217 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 161 do 1 170 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

A fakt - w jednym miejscu w nawiasie D80 zamiast d800. Już nie poprawię. Na szczęście z kontekstu raczej nikt inaczej niż chochlikiem klawiaturowym tego nie wytłumaczy.

Exclamation Co z tym Nikonem???

mOSAd i Desperados - dzięki za porady. Prześledziłem kilka wątków odnośnie używanych D700, a także D7000 i D600. Z tego zestawienia skreślam D7000. Wielu ludzi nie jest zadowolonych z AF w tym modelu. Stwierdziłem, że nie chcę ryzykować. Pozostaje więc FX na polu walki. Jak się ma porównanie D700 do D600 biorąc pod uwagę relację ceny do jakości? Z tego co zaobserwowałem na alledrogo to już od 3750 zeta można kupić używane D700 wylatane na 51-98k klatek. Natomiast nowe D600 można dostać za 6200 zeta. Jednak specyfikacja D600 mnie zastanawia. Z tego co udało mi się dowiedzieć, to D600 szumi na niższych ISO niż D700. Może to mieć znaczenie przy reportażu sportowym. Z kolei podobno D700 gorzej się sprawuje podobno przy szerokim kącie i przy fisheye ze względu na zakres tonalny i bodajże plastykę oraz nasycenie kolorów. Czy może to ktoś potwierdzić? Jeśli chodzi o szklarnię, to mam zamiar skompletować sobie zestaw zoomów N70-200/2,8, następnie N12-24/4 lub N14-24/2,8 i N24-70/2,8. To zestawienie obiektywów może jeszcze ulec modyfikacji, bo chyba nie będzie mi potrzebny tak jasny szeroki kąt. Do tego może zamiennik w zakresie 24-70 lub inny zakres np. 24-120/4. Myślę, że dwukrotnie większa liczba Mpx w D600 do celów amatorskich nie będzie miała żadnego znaczenia. Również chyba manualne wzmocnienie i manualne ustawienia szybkości migawki w D600 w moim przypadku nie będą miały istotnego znaczenia. Ponadto szybkość i celność AF w D700 daje tej puszce przewagę. Zastanawiam się jeszcze czy 1/8000s w D700 będzie do wykorzystania? Proszę jeszcze o weryfikacje powyższych spostrzeżeń, bo jeśli to się potwierdzi, to chyba jednak zdecyduję się na używkę D700 w okolicach 4k zeta niewylataną - do 70k klatek.
    D750, N18-35

Domyślnie

A ja trochę inaczej. A co ci szkodzi kupić używaną D700? Nie podpasuje to odsprzedasz praktycznie bez straty i tyle. Nie ma co główkować. W tym czasie D600 stanieje, D800 też. Może się pojawi coś jeszcze i tak dalej. No i dopadniesz kogoś na test w tych samych warunkach, sprawdzisz sam czy coś w D600 jest rzeczywiście na zauważalny plus. Ja w weekend obmacałem trochę D600 i kilka rzeczy, których w nim brak, by mnie denerwowało. Na przykład nie ma przycisku AF-ON, którego już nauczyłem się używać i mi bardzo ułatwia kompozycję. Wielkość korpusu i kształt oraz bliskość gripa w stosunku do bagnetu to także nie moja bajka. Grip byłby niezbędny - a cena kosmiczna. Jakości zdjęć jeszcze nie porównywałem, ale D700 daje obrazek obrabialny w tak szerokim zakresie i całkiem używalny do bardzo wysokich ISO, że do amatorskich zdjęć to i tak jest za dużo. Wydaje mi się, że pokrycie kadru czujnikami AF w D600 jest także mniejsze. Powiększania zdjęć pod centralnym klawiszem chyba też brak w D600.
    Zatem jeżeli w ogóle się wahasz, to bym zrobił jak pisałem. I tak masa pieniędzy pójdzie na obiektywy. Używkę można bezboleśnie potestować. Jeżeli się sprawdzi, to i migawkę wymienić, to też jest drobiazg. Jedyny ewentualny zgrzyt to różne gripy (i karty) - więc jeżeli dokupowałbyś do D700, to trzeba by go potem odsprzedać. Jakby co, to polecam oryginał (ale może być używany za to), gdyż przy tym ciężarze sprzętu sztywność może mieć znaczenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Podczas wystawiania na sprzedaż, sprawdzałem jak długo żyje migawka w D80 i średnio jest to 50 tysięcy zdjęć. Przy amatorskiej fotografii nawet połowa tej wartości jest w stanie wystarczyć na bardzo bardzo długo.....
    Przykładowo dla mnie na 10 lat
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Exclamation Co z tym Nikonem???

mOSAd to co piszesz jeszcze teraz ma sens. W razie "w" można sprzedać D700, które na alledrogo schodzą jak ciepłe bułeczki. Tylko przebiegi niższe niż 80k ciężko spotkać. Jeśli juz pojawia się sprzęt z małym przebiegiem to jego cena przekracza 5k zeta. Tymczaem nowy D600 (mam możliwość wzięcia na FV23%), co wyjdzie niecałe 5400 zeta. W takiej sytuacji D700 ma sens jeśli jego kwota oscyluje w granicach 4k zeta. Natomiast w kontekście premier nie wiem czy taka taktyka się sprawdzi. Dowiedziałem się, że w marcu br. na rynek zachodnioeuropejski ma wejść D7100. Podobno poprawili AF (lecz pozbawili filtra dolnoprzepustowego), więc może będzie lepiej trafiał niż D7000 (ale chyba może stracić na jakości). Jeśli jego cena będzie wynosiła około 4k zeta brutto i będzie pozbawiony wad D7000, to może być dobra alternatywa do używanego D700 dla amatora. Jednak nie wiem czy warto czekać aby się tego dowiedzieć. Myślę, że musi chyba dużo wody upłynąć, aby pojawiły się jakieś rzeczowe opinie od jego przyszłych użytkowników mając na uwadze fakt, że w Polsce sprzęt pojawi się może w maju. Jeśli wówczas okaże się, że D7100 się sprawdzi, to sprzedać używany D700 za około 4k zeta będzie ciężko. Ponadto na ten rok Nikon będzie chciał podobno wprowadzić jeszcze D4x, więc to wsystko może zakłócić rynek wtórny. Na obecną chwile mam możliwość wzięcia za 3900 zeta D700 3 letni z przebiegiem 52 k klapnięć używany przez kobietę tylko ze stałkami. Trzeba go będzie zatem przeczyścić i wymienić gumy, a to dodatkowy koszt. Korci mnie ten D700, ale zastanawiam się czy nie poczekać na D7100 lub czy nie kupić D600 na FV. Kompletnie nie mam pojęcia co zrobić, a tu trzeba podjąć męską decyzję. Niby mi się nie pali, ale już na maj/czerwiec chciałbym mieć i puchę i obiektywy. Może jakieś chłodne głowy w jakimśkierunku mniepchną? mOSAd czy w takiej sytuacji nadal radziłbyć wziąść używany D700???
    D750, N18-35

Domyślnie

D7xxx bym sobie odpuścił, jeżeli myślisz o pełnej klatce. Po co się przesiadać za dwa lata ze stratą kilku tysięcy?
    Natomiast czy D700 czy D600, to już więcej nic nie napiszę co powyżej. Obie to dobre puszki. D700 ma ciut mniej elastyczną matrycę, ciut więcej obróbki będą wymagały zdjęcia, za to ergonomia, prędkość i budowa są doskonałe. D600 za to ma plus w postaci świetnej matrycy z większą rozdzielczością. To przydaje się w pewnych sytuacjach, dodaje trochę detali przy wymagającej fotografii - ale dla wielu jest to zbędny dodatek. No i oczywiście D600 będzie nowy. Są ludzie, którzy w ogóle nie rozważają kupna używanego sprzętu. Nie zdecyduję za ciebie, przykro mi. Jeżeli spoglądasz chętniej w kierunku D600, to proponuję wybrać się do sklepu i spędzić z nim ładnych parę chwil, by się nie rozczarować na wstępie od razu po zakupie. Jeżeli pod względem ergonomii będzie dobrze, to nie widzę powodu, by go nie kupić. To udany model. Na pewno da świetne ujęcia. Oba aparaty mają trochę wad, ale da się z nimi żyć, chyba, że wykonujesz zdjęcia w specyficznych warunkach. Plusem na korzyść D600 może być także standard kart SD (dwa sloty) wygodniejszy w połączeniu z urządzeniami przenośnymi (czy eye-fi), mniejsze wymiary i masa, a także użyteczny tryb LV i kręcenie filmów. Tryb U1/U2 też bardzo fajny.
    Kupując dziś dla siebie i znając te modele wyłącznie z opisów, wybrałbym pewnie D600 ze względu na obrazek i małe potrzeby wykonywania superszybkich zdjęć akcji. Główkowałbym co zrobić z gripem. Ale mając już D700 i wiedząc na co go stać, chyba bym się nie zamienił na D600. Lubię tę wygodę i pancerną konstrukcję. Do studio wybrałbym D600. Do akcji D700. Amatorowi poleciłbym chyba D600 - stawia ciut mniejsze wymagania użytkownikowi i daje większe możliwości kadrowania chociażby.

Podsumowując - w tej samej cenie jakby były, to ja bym miał dylemat i skłaniał się ku D600 raczej, przy spokojnej hobbystycznej fotografii. Głównie ze względu na jakość zdjęć - 12 MPix to niby dużo, ale czasem nadmiar nie powoduje bólu głowy. A ja lubię kadrować ujęcia.

Domyślnie

Zdjęcia na lodowisku - jaki sprzęt w rozsądnej cenie.
    Jestem początkującym użytkownikiem. Pasjonujący się hokejem pisanie o nim od pewnego czasu robiącym też zdjęcia. Proszę doradźcie coś w rozsądnej cenie tak żeby sprawiło się podczas spotkań hokejowych zwłaszcza, że tam dużo ruchu, akcji a ze światłem różnie. Ogółem coś używanego nawet ale tak żeby współgrało. Pomóżcie skompletować jakiś sprzęt. Z góry dziękuję!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kamilos84 Zobacz posta
    Zdjęcia na lodowisku - jaki sprzęt w rozsądnej cenie.
    Jestem początkującym użytkownikiem. Pasjonujący się hokejem pisanie o nim od pewnego czasu robiącym też zdjęcia. Proszę doradźcie coś w rozsądnej cenie tak żeby sprawiło się podczas spotkań hokejowych zwłaszcza, że tam dużo ruchu, akcji a ze światłem różnie. Ogółem coś używanego nawet ale tak żeby współgrało. Pomóżcie skompletować jakiś sprzęt. Z góry dziękuję!
    Jaki budżet?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Hmmm szału nie będzie (spłacam kredyt za mieszkanie) ale ogółem chcę 2000zł uzbierać i do 2000zł wziąć coś na raty Mowa o aparat + obiektyw, Obojętnie, co na raty co za gotówkę. Wiem, że to mało, ale od czegoś trzeba zacząć...

Domyślnie

No szału nie będzie, tanio i dobrze to D300 + tamron 70-200 + potrzebne stałki
    W 2 tysiącach jednak się nie zamkniesz, bo samo body tyle będzie kosztować.

//edit
    Najtaniej będzie chyba D90 + 70-300 + stałki
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 25-02-2013 o 11:53
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Strona 117 z 292 PierwszyPierwszy ... 1767107115116117118119127167217 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów