Close

Strona 50 z 292 PierwszyPierwszy ... 40484950515260100150 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

orientuje się ktoś ile moze kosztować wymiana obudowy w sb-800?
    bo moja juz się "rozklekotała"..
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biszat Zobacz posta
    Lampa blyskowa:
    NISSIN Di-622 Mark II
    Sigma 530 DG ST Nikon
    SUNPAK PZ42X

Body NIKON D3000. Zdjecia wykonywane amatorsko. Przeznaczenie to male pomieszczenia, czasem ew. jakis plener.

Pozdrawiam i dzieki za rade
    Pokaż zdjęcia.
    Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie

Domyślnie

Mam pytania Dodam że interesuje mnie tylko Nikon (lustrzanka).

Otwieram biznesik sprzedaży na allegro w przyszłości i będę potrzebował sprawnego sprzętu foto. Na lustrzankach się nie znam prawie nic a nic. Ale wiem że zostawiają kompakty z tyłu jeśli chodzi o jakość zdjęć (przynajmniej większość). Interesują mnie NAJTAŃSZE rozwiązania ale żeby nie było najgorsze. Nie mogę sobie pozwolić na duże koszty na początek. Zaczynamy:

1. Jaka lustrzanka do dobrych zdjęć produktów? Najważniejsze żeby była tania ale i dobra.
    2. Jaki obiektyw (koniecznie z macro bo będę robił zdjęcia szczegółowe)? Lepiej żeby był dość jasny i miał af. Może być innej marki.
    3. jaki namiot i oświetlenie do robienia zdjęć? Nie znam się na tym. Nie chodzi mi o wielkość tylko o parametry i producentów. Czy wszystkie namioty są dobre czy są polecane jakieś konkretnej grupy?
    4. A może punkt 1 i 2 nie potrzeba bo wszystko załatwi dobry kompakt (choć ja uważam że dobrej lustrzany nie zastąpi kompakt)?

Domyślnie

Dowolna lustrzanka plus dowolny obiektyw makro o ogniskowej pomiędzy 50 i 150 mm (więcej to przesada gdy nie mamy dużego pomieszczenia, a cena rośnie). Autofokus się przydaje. Większe znaczenie będzie miał stół świetlny, czy namiot oraz oświetlenie. Plus dodatki, które można samodzielnie wykonać typu czarne przysłony i białe, czy srebrne lub lustrzane blendy. Wszystko zależy co fotografujemy. Inaczej się fotografuje szkło, metal, plastik, czy jedzenie.
    Kompakt lub hybryda by się chyba nawet nadała. Wypadałoby by umiała robić zdjęcia w formacie RAW wtedy, gdy zależy nam na dokładnym odwzorowaniu barw. Gdy potrzebujemy zrobić zdjęcia szybko i w JPEGach, to ręczne ustawienie według wzorca i dostosowanie balansu bieli w aparacie to także plus. Ale takie kompakty tanie już nie są. Przydałaby się dobra optyka kosztem jakiegoś super zoomu. Zoom trzykrotny zdaje się być optymalny - zatem kompakt/hybryda/bezlusterkowiec z małym zoomem i funkcją makro (i odwzorowaniem 1:1 do 1:2).
    Będziesz musiał rozważyć bardziej oświetlenie i sposób wyzwalania go z aparatu. Jeżeli błyskiem, to można dokupić (taniej zrobić) zaślepkę na lampę błyskową, która nie przepuszcza widocznego światła, ale w podczerwieni coś tam do lamp przechodzi i je wyzwala. Prawdopodobnie sprawdzi się nawet zaklejenie lampy taśmą izolacyjną. Chodzi o to, by lampa nie świeciła na wprost na nasz przedmiot.
    Na namiotach się nie znam, ale wydaje się to na tyle prosta konstrukcja, że wątpię by jej wykonanie znacznie wpływało na jakość zdjęć. Szczególnie gdy mówimy o jakości allegro/strona firmowa. Na allegro szkoda przepustowości i są ograniczenia co do wielkości zdjęć z tego co kojarzę. Zatem nadmierny wysiłek traci sens.

Niech mnie skoryguje jakiś praktyk większy, jeżeli coś naplotłem.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 14-02-2011 o 15:44

Oszczędny w słowach Awatar parsonek
    Miasto
    okolice Szczecina

Domyślnie

Witam
    mam pytanko

fotografuję amatorsko głównie zwierzaki [ruch / statyka], trochę imprez, krajobrazu, nieco makro
    używam zwykłej cyfrówki Olympus sp-560uz, powoli jednak jej możliwości stają sie zbyt małe.

Chciałabym zakupić lustrzankę - konkretnie Nikon-a z serii D.
    tylko który będzie najlepszy ?
    fotografie głównie ruchu, zwykle na zewnątrz, ale tez w pomieszczeniach bywa
    stabilizacja obrazu - jak najbardziej

nie interesuje mnie najnowszy model prosto z fabryki, tylko dobry aparat do roboty, który będzie służył długi czas.

też pytanie nr 2 - lepiej "nówka", czy używany ?

zaznaczam też, że sprawa finansowa niestety ogranicza moje zapędy do 2-3 tyś max

pozdr
    A.

Domyślnie Witam wszystkich

Co polecacie do fotografowania rybek w akwarium. Myślałem o D90 tylko jaki wybrać obiektyw? Dziękuje za wszelką pomoc. Pozdrawiam Wojtek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez totalnylaik Zobacz posta
    Co polecacie do fotografowania rybek w akwarium. Myślałem o D90 tylko jaki wybrać obiektyw? Dziękuje za wszelką pomoc. Pozdrawiam Wojtek
    ja używałem do rybek d80 +nikkor 50 F1,8d +tamron 90 i od góry świeciłem sb 800 efekty sam zob

http://lordramzes.w.interia.pl/
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Wink

Dzięki za informację efekty niezłe też mam takie rybki ale też inne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez totalnylaik Zobacz posta
    Dzięki za informację efekty niezłe też mam takie rybki ale też inne
    hehe to Ci powiem ,że te te 2 z pomarańczową ramką były robione zwykłą 50 za ok 400zł + jakaś lampa i masz tanio i dobrze
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez parsonek Zobacz posta
    Witam
    mam pytanko
    fotografuję amatorsko głównie zwierzaki [ruch / statyka], trochę imprez, krajobrazu, nieco makro (…)
    zaznaczam też, że sprawa finansowa niestety ogranicza moje zapędy do 2-3 tyś max
    Z nowych aparatów w tym zakresie cenowym (ok. 3000 zł) wchodzą w grę 3 modele D3100, D5100 i D90. Jak zwykle w przypadku zakupu lustrzanki jest istotna sprawa wyboru obiektywów. W przypadku D3100 pozostaje na ten cel ok. 1400 zł, D5100 i D90 są droższe, więc na obiektyw(y) zostanie ok. 700 zł.
    Można więc kupić aparat w zestawie z jednym, w miarę uniwersalnym obiektywem Nikkor AF-S 18-105 VR albo zacząć od tańszego Nikkora 18-55 VR i dodatkowo dokupić jasny obiektyw stałoogniskowy, który pozwoli ładnie rozmyć tło (dobry „na zwierzaki”). Tu w przypadku droższych body pewnie trzeba będzie nieco dołożyć. Warto się przymierzyć do Nikkora AF-S 35/1.8G albo AF-S 50/1.8G lub AF 50/1.8D (uwaga - ten ostatni jest tańszy, ale nie będzie w pełni współpracował z D3100 i D5100, z D90 działają wszystkie).

Oczywiście jest jeszcze spory wybór sprzętu używanego, co daje sporo możliwych kombinacji. Np. nowe body, a obiektywy z drugiej ręki itp. itd.

Pozdrawiam.

Strona 50 z 292 PierwszyPierwszy ... 40484950515260100150 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów