Close

Strona 29 z 292 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

słyszałem właśnie o tym 70-300 VR
    lecz mi bardziej chodzi o zestaw do wszystkiego jeden obiektyw który poradzi sobie z odległościami i robi ładne zdjęcia z bliska
    i dlatego właśnie ten obiektyw Tamron wydawał mi się dość odpowiednią partią dla mnie ale tak jak pisałem wcześniej jestem bardzo świeży
    w temacie i nie wiem na jakie trzeba patrzeć wartości by zdjęcia wychodziły ładne
    więc postanowiłem zażyć informacji od fachowców

Domyślnie

nie nie nie jak już to tylko systemowe czyli jak ma być uniwersalny to nikkor 18-200 lecz musisz wiedzieć ,że nie ma czegoś takiego jak obiektyw do wszystkiego albo będzie słabszy na szerokim końcu albo na długim a te 2 szkiełka są ostre , fakt ciemne ale i z tym można sobie poradzić
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

ciemne masz na myśli jakość zdjęć ??
    Widzę że to nie będzie tak proste wybrać coś dobrego

P.S.
    LordRamzes:
    przy d90 standardowa lampa radzi sobie czy odrazu lepiej kupić konkretna lampe??

Domyślnie

Przyjacielu ciemne chodziło mi o jasność szkła jak najbardziej kup lampę najlepiej sb 900 lub minimum sb 600 pamiętaj obiektyw wymienisz a lampa przeważnie zostaje na lata

Domyślnie

No widzisz właśnie byłeś światkiem mojej wiedzy teoretycznej ;/
    tego tamron byś kompletnie nie polecał na start ???
    a jak ta 18-200mm ma ciemne szło to może warto by pomyśleć o jakimś jasnym

Domyślnie

zasada jest taka ,że im większa rozpiętość ogniskowych tzn od szerszego(1 kąta aż po tele(270) tym gorsza jakość przykładowo mając obiektyw 70-300 dysponujemy tzw zommem x4.. 300/70 a taki 18-270 to aż 15 krotny zoom ale jakość dużo gorsza a co ciekawe mamy jakby to pow , o mniejsze przybliżenie mimo iż zoom większy (do tego dochodzą jeszcze mnożniki dla niepełnej klatki x1,5 ale o tym nie piszę bo zrobię CI mętlik w głowie ) . W takim wypadku jeśli upierasz się przy takich ogniskowych tylko nikkor , nie masz na tyle dużej wiedzy a przy tamronach częściej zdarzają się wybrakowane sztuki FF/BF i mydło czyli nie trafia w punkt lub daje mydlany obraz , przez to na prawdę na początek bierz nikkora , sądzę ,że jeśli spodoba CI się fotografia to taki 18-200 i tak zostanie w torbie bo jest idealny na spacery sam planuje taki nabyć aby nie nosić kilku kg w góry

oczywiście ,że najlepiej było by pomyśleć o jasnych ale to już gróbe tysiące taki np nikkor 17-55 F2,8 +nikkor 70-200 F2,8 miałbyś jak marzenie ale cena...., oczywiście są zamieniki tamron 17-50 sigma 70-200 ale tutaj musiałbyś iść z kimś kto sprawdziłby CI ten egzemplarz w sklepie , istnieją też specjalne obiektywy do makro (ale takie prawdziwe które dają skale odwzorowania 1:1)

PS

Nigdy nie bój się pytać bo człowiek uczy się całe życie wstyd to udawać ,że się wie i iść w zaparte nie mając o tym pojęcia

Domyślnie

Mądre rzeczy kolego piszesz wszytko w należytym spokoju koduje
    i faktycznie musi być coś z tymi wadliwymi egzemplarzami bo jesteś druga osobą która mi o tym wspomniała
    i myślę że faktycznie na początek sobie kupię ten zestaw Nikon D-90 + AF-S DX 18 - 200 mm IF-ED VR II ,
    może nie będzie robił słabo ostrych zdjęć czy mało wyraźnych przez ten zoom tak jak pisałeś ,
    jeszcze jedno czy AF w obiektywie łączy się z makro czy to jest odmienność na zasadzie to albo to ??

Twoje Postscriptum dokładnie oddaje sposób w jaki należy postępować na starcie pewnie jeszcze nie jeden raz ci będę głowę zawracał

Domyślnie

Przyjacielu nic się nie martw każdy z Nas kiedyś zaczynał jedni się do tego nie przyznają , więc tak do makro w sumie AF nie potrzebny gdyż po pewnym czasie sam dojdziesz ,że AF się myli itd i zaczniesz ostrzyć ręcznie . co do tych tamronów sam posiadam 2 jeden 17-50 i dopiero 9 egzemplarz był ok a tak wszystkie miały jakieś skazy a 2 to właśnie marko tamron 90 i ten już jako 1 był dobry . co do 18-200 to on jest słabszy przy szerszym kącie ale w granicach rozsądku oczywiście , ja proponuję zrobić tak d90+18-200 do tego jak kiedyś finanse pozwolą lampę sb 900 lub 600 ze wskazaniem na 900 a przed lampą lupić tanią jak barszcz stałkę 50 F1,8d ok 400zł co prawda do pomieszczeń za wązka ale w plenerze przy gorszym oświetleniu zejdziesz do przysłony f1,8 i zobaczysz co to jasne szkło

Domyślnie

I tak kolego uczyniłem zamówiłem zestaw teraz czekać na realizacje akurat zdążę kupić jakaś
    mądrą literaturę dla wybitnych amatorów co jest wszystko opisane krok po kroku i będzie dobrze
    tak jak mówisz jak już się kupi na początku coś to potem już można dokupywać różności jak tak patrze
    ile tego jest jakieś filtry , ile szkieł normalnie cuda, ty długo już interesujesz się fotografią ??

Domyślnie

proponuję dokupić filtr uV Hoya super hmc tylko pod rozmiar Twojego szkła a co do literatury polecam książki petersona na poczatek ekspozycja bez tajemnic potem czas naświetlania itd na prawdę warto . Ile siedzę ?? to dobre pytanie chyba 4 rok
    Ostatnio edytowane przez LordRamzes ; 24-07-2010 o 17:54

Strona 29 z 292 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów