Szukaj
Dla mnie 16-85 to lepszy obiektyw zdecydowanie od 18-105, miałem go z D7000 chwilę, jednak jest droższy bo sprzedałem chyba za 900zł, jakby nie to że ciemny to na sigme 17-50 nawet bym nie spoglądał wtedy.
No on jest zdecydowanie lepszy pod każdym względem. Wystarczy spojrzeć na to ile kosztowałTo był zdaje się kit do D300s
![]()
Hmm jak wtedy czytałem testy na optycznych/photozone.de to oba były oceniane jako zbliżone pod wzgledem optycznym, a różnice głównie były w wykończeniu i trybie M/A. No i wtedy 16-85 nie miał zaporowej ceny jak teraz.
W każdym razie chodziło mi o to, że uniwersalnym nawet dość ciemnym zoomem spokojnie można ogarnąć większość sytuacji - zwłaszcza do fotografii podróżniczej.
Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)
Nikon d5300 będzie dobrze współpracował z Sigmą 17-50 2.8?
No chyba, że by kupił wersję z mocowaniem na Canona albo Sony, to by nie była zbyt kompatybilna![]()
Witam jestem nowy na forum i nie wiem czy w dobrym miejscu zadaję moje pytanie. Na ostatnim wypadzie w góry padł mi aparat (spotkała mnie ulewa i elektronika padła). Swoje już przeżył, używałem do tej pory superzooma Olympusa 570UZ. Planowałem zakup kolejnego aparatu tego typu a konkretnie nikon P900. Ponieważ jestem amatorem postanowiłem się poradzić tym razem. Jestem typowym pieszym turystą, należę do PTTK i dość często biorę udział w rajdach pieszych nizinnych i górskich. Dlatego przydałby mi się aparat do uwieczniania zastanych krajobrazów, czasem jakiejś architektury a i jak się przytrafi fajnie by było móc sfotografować dziką zwierzynę która czasem pojawia się na szlaku. Należy się przyznać że do tej pory robiłem zdjęcia głównie z automatu. Nie mam preferencji co do firmy ale nie chciał bym na starcie wydać więcej niż 4500zł (w późniejszym czasie mogę ewentualnie dokupić coś jak by była konieczność)
Skontaktuj się z nami