Szukaj
Przeczytałem wiele opinii i recenzji i testów i już mi się w głowie pomieszało. Najbardziej chodzi mi o dobrego zooma do focenia zwierzyny, oczywiście w "rozsądnej" cenie. Wiem, że jakość to cena, ale na super sprzęt mnie niestety nie stać. Biorę pod uwagę wszystkie opcje konfiguracji w cenie j.w.
Ten tamron to jakościowe cudeńko nie jest. Sam go używam i chwalę sobie go bardzo za uniwersalność i jakość w porównaniu do podobnych zakresów a do tego VC działa super. Cena niezbyt ciekawa ale od roku prawie nic się nie ruszyła. No i zaletą jest to że masz jedno szkło w cenie niższej niż te dwa które wymieniłeś, pokrywasz te zakresy i nie zmieniasz obiektywów.
Nikon L20 + MB-D10 + SB-900 + C17-40
Nigdy nie oceniaj człowieka po kilku postach z forum bo będziesz nikim
Witam,
mam bardzo ważne pytanie. Posiadam lustrzankę NIKON D80. Pilnie poszukuję pomocy, co do tego jaki wybrać obiektyw do zdjęć sportowych ( konkretnie siatkówka ). Przede wszystkim ma mieć duże przybliżenie (300m??) no i żeby zdjęcia fajnie wychodziły (czyt. zamrożony ruch, nie za ciemne i wyraźne). Proszę o pomoc!!! Najlepiej na pv albo przez gg 6136009.
Zadając tego typu pytanie,można sądzić,że stawiasz pierwsze kroki w fotografii,dlatego wypadało by zapoznać się z podstawami foto-polecam książki np. Scotta Kellby i Bryana Petersona . Obiektyw tele lub zoom 200,300 mm lub więcej;jasny, najlepiej ze stabilizacją , wszystko zależy od zasobności portfela.Można o nich poczytać w dziale : Sprzęt i akcesoria/Optyka/Teleobiektywy od 70>.
EDIT
Np.jasny Nikkor AF-S 70-200 f/2,8 G IF ED VRII, lub tańszy i ciemniejszy Nikkor AF-S 70-300 f/4,5-5,6 G ED VRII.
Ostatnio edytowane przez JURAS12 ; 27-11-2009 o 18:35
D90 | MB-D80 | N50/1,8 | N18-105VR | N70-300VR | H58/2,0 | Metz 58 AF2 .
Tak pierwsze kroki. Chcę po prostu robić dobre zdjęcia, ucząc się tego w praktyce. Tyle, że potrzebuję dobrego obiektywu. Mam 3tys zł. Mam np chwilowo Canon EOS 1000d i obiektyw 75-300mm, to "przyblizenie" byloby okay, tyle, ze jakos zdjec w tym lustrze wychodzi kiepskawa. Stąd chcę kupic dobry obiektyw ( też jakos do 300mm, bo to ok ), ale zeby jakosciowo wychodzily lepsze foty do Nikona d80.
EDIT - bo generalnie chodzi o to, żeby fajne i wyraźne zdjęcia były ( do tego ustawienia lustra), żeby szumów nie było, jak pisałam głównie siatkówka ( dlatego żeby atak był widoczny, a nie zawodnik bez ręki, bo się rozmazała, blok etc )
Ostatnio edytowane przez aniuuula ; 27-11-2009 o 20:29
Nie wiem czy to dobra propozycja, ale całkiem ciekawym obiektywem- tylko ciemnym/ tak jak 70-300 VR, jest Tokina 80-400, co prawda nie ma ona stabilizacji, ale od czego statyw...
taka Tokina( nówka 2200, używka- na alledrogo widziałem za 1100) + Nikon d80( przy używanej Tokinie) lub d50(przy nowej Tokinie)
nie wiem czy to dobry pomysł, ale byłem blisko tej Tokiny i wydawało mi się że to dobry obiektyw.
Pozdrawiam
Dobry obiektyw sam tych dobrych zdjęć nie zrobi, nawet z najlepszym aparatem. Dobry sprzęt może pomóc/ułatwić/umożliwić osiągnięcie pewnych efektów, zrobienie pewnych zdjęć. A jakie to będą zdjęcia - to tylko od Ciebie i tego na ile wykorzystać to co masz będziesz potrafiła zależy.
Dlatego za przedmówcami, poza myśleniem "jaki sprzęt", polecam książki, poradniki (jak np ten czy wszelkie inne ogólnie o fotografii które mogą być przydatne), i dużo dużo ćwiczeń - a więc dużo dużo fotek
Żeby szumów nie było - to musisz mieć niskie ISO ustawione. A żeby móc mieć niskie iso ustawione, potrzebujesz dużo światła. Więc albo hala musi być bardzo dobrze oświetlona, albo Ty musisz mieć jak najjaśniejsze szkło (najlepiej oczywiście jak oba warunki są spełnione) - potrzebne Ci to jest żeby utrzymać niskie czasy, które dostatecznie zamrożą ruch (tak by ręka zawodnika się nie rozmazała).
A co do samego obiektywu... piszesz o siatkówce, nie wiem na jakich halach, z jakich odległości zdjęcia będziesz mogła robić itd - ale raczej potrzebujesz dłuższych ogniskowych by wyłapać szczegóły.
A więc klasyczny problem - co zrobić żeby było długo jasno i tanio?
Otóż zrobić się za wiele nie da - zawsze będą jakieś kompromisy.
Z takim budżetem, raczej na szkło systemowe nie ma co liczyć - łapie się co najwyżej Nikkor 70-300/4,5-5,6 VR, choć IMO może być przy ciemno. Najlepszym kompromisem wydaje się być Sigma 70-200/2,8, o ile nie będzie za krótka.
Czy polecam Ci to szkło? NIE.
Polecam Ci zaplanować sobie trzy dni wypełnione robieniem zdjęć w takich warunkach, a więc siatkówka, piłka ręczna, koszykówka i inne sporty halowe - nie wiem, treningi/mecze grup juniorskich - gdziekolwiek gdzie Cię wpuszcząI na te trzy dni zarezerwuj sobie ten obiektyw do wypożyczenia TUTAJ - Sigma ProCentrum Sopot i na te trzy dni go wypożycz. Kosztuje to 239zł, ale będziesz wiedziała czy nie wyrzucisz 3 tyś w coś co średnio Ci się przyda
Chyba że masz możliwość prywatnie od kogoś takie/jakieś szkło pożyczyć i w ten sposób potestować, co oczywiście najlepszym będzie rozwiązaniem![]()
Wychowany na Fuji...
Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]
Witam po roku i dwóch miesiącach nieobecnościwidzę, że troszkę się pozmieniało od tamtej pory...
Aby nie przynudzać od razu przejdę do konkretów.
Planuję powrót do nikonowej stajni. W planach zakup D90+N18-70+N35/1.8. Przeglądam ceneo i widzę, że z N18-70 niewiele ogłoszeń. Zaprzestano produkcji? Przecież to był bardzo miły kit (może troszkę się kurzył, ale cena i światełko miał zacne).
Pytanie1: czy znacie miejsce w którym można jeszcze trafić nówkę D90 z tym kitem? Najlepiej w 3mieście. Ewent. godny polecenia sklep/TIP, który przed wysyłką sprawdzi czy sprzęt nie ma BF/FF.
Pytanie2: widzę że sb800 też już chyba nie produkują. Rozumiem, że tu raczej już bez szans aby trafić w sklepie sb800-tkę? Czyli zostaje dozbierać so sb900.
z gory dzięki z wszelkie odpowiedzi
pozdr
syn marnotrawny
カメラは、いくつかのレンズと、言葉には非常に貴重な ニコン
Skontaktuj się z nami