Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie crop tool Ps cs2

Kurczątko od wczoraj siedzę i już mnie nerw trącoli. Popsułem coś w ustawieniach . Mój problem polega na tym, że gdy próbuję skadrować zdjęcie Ps posłusznie mi to robi tyle że zamiast robić po prostu czysty crop to ten mi wycina fragment, ale nie zostawia mi jego orginalnej rozdzielczości grrrrrrrrrrrrrr tylko zmniejsza rozdzielczość. Dzieje się to tylko wtedy gdy robię duży crop, gdy wycinam np czyjąś twarz wszystko gra. Cóż to takiego może być luduuu no . Dodam że kadruję z zachowaniem aspekt ratio(wpisuje po prostu 3 do 2 w wysokości i szerokości) i oczywiście pole resolution pozostaje puste.
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Rozmowny Awatar cahe
    Miasto
    Kielce/przebywam w stolicy

Domyślnie

wpisz zamiast samego 3 - 3cm. i zamiast 2 - 2cm. pole resolution puste.
    Look ma, no camera!

Nie zapomnij dodać swojej grupy fotograficznej do forumowej mapki!

Domyślnie

SERDECZNE DZIĘKI pomogło. Możesz wyjaśnić dlaczego, gdy wpisuję mm PS skaluje wycinek?
    Pozdrawiam Marcin

Rozmowny Awatar cahe
    Miasto

Domyślnie

nie mam zielonego pojęcia :P
    Look ma, no camera!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MzMarcin
    Możesz wyjaśnić dlaczego, gdy wpisuję mm PS skaluje wycinek?
    Jak to dlaczego? Bo podajesz mu rozmiar koncowy po cropowaniu... Przeciez to oczywiste...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Rozmowny Awatar cahe
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig
    Możesz wyjaśnić dlaczego, gdy wpisuję mm PS skaluje wycinek?
    Jak to dlaczego? Bo podajesz mu rozmiar koncowy po cropowaniu... Przeciez to oczywiste...
    no tak, ale bez podawania rozdzielczości. w takim wypadku powinien tylko zachować proporcje. co z tego że powiem że to ma mieć 3mm skoro mogą to być 3mm z rozdziałką 3000dpi?
    Look ma, no camera!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cahe
    no tak, ale bez podawania rozdzielczości. w takim wypadku powinien tylko zachować proporcje. co z tego że powiem że to ma mieć 3mm skoro mogą to być 3mm z rozdziałką 3000dpi?
    Ale do okreslenia rozdzielczosci moze przeciez przyjmowac aktualna rozdzielczosc zdjecia, prawda?! Nie bardzo moge to sprawdzic, bo u mnie sie takie cuda nie dzieja... Byc moze jakis bug zwiazany ze specyficznymi ustawieniami Shopa lub parametrami pliku i pracy nad nim...
    Osobiscie do kadrowania bez zmiany rozmiaru zdjecia wole uzywac Rectangular Marquee Tool z wlaczonym Fixed Aspect Ratio.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

stig,
    Też bym z chęcią używał właśnie Rectangular Marquee Tool tyle że wpienia mnie brak „suwaków” do rozciągania(takich jak właśnie są w cropie). Czy da się jakoś tam rozciągać zaznaczenie??
    Pozdrawiam Marcin

Rozmowny Awatar cahe
    Miasto

Domyślnie

stig,
    Też bym z chęcią używał właśnie Rectangular Marquee Tool tyle że wpienia mnie brak „suwaków” do rozciągania(takich jak właśnie są w cropie). Czy da się jakoś tam rozciągać zaznaczenie??
    prawym i transform selection. ogóle wole jednak crop tool'a ;/
    Look ma, no camera!

Domyślnie

Calkiem ciekawa sprawa... Dswiadczalnie sprawdzilem ze ps pozwala w ten sposob (za pomoca crop tool) przyciac fote tylko do 9999 dpi... wiecej nie daje rady, chociaz recznie mozna w okienku image size wpisac rozdzielczosc do 30000dpi... Stad tez przycinal zawsze fragment foty.
    Co do kadrowania, to ja zawsze uzywam crop tool z opcja chowania a nie wywalania zbednych fragmentow foty... nigdy nie wiadomo czy nie bedzie trzeba kiedys przekadrowac
    Pozdrawiam Giuppo

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów