Close

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 121

Wątek: D750 vs D850

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    .. D850 zbiera coraz to lepsze recenzje i kusi. Chociaż na forum mało opinii mamy. ..
    Co jest takiego lepszego a zarazem przydatnego w D850 w porównaniu do D750 ? Dodam tylko że nie zależy mi aż tak dużo na tylu megapixelach z D850. Bardziej mi chodzi o Jakość obrazka, szum, AF itp. Czy faktycznie są takie duże różnice między D850 a D750 ? .
    Pisałem co sądze o tym body. Wszyscy na mnie napadli gdy pisałem o uniwersalności. Zdaje się, że teraz zaczyna się okazywać, że miałem rację ...
    Megapiksele sa tu faktycznie mniej istotną kwestią. Ważny jest AF - punkty po boku. Wreszcie się doczekałem dobrych punktów po boku kadru, szkoda, że nie jeszcze szerzej, ale i tak jest to gigantyczny postęp w stosunku do starego modułu. Chodzi o punkty krzyżowe oczywiście. fps, sRAW i mRAW, dla niektórych odchylany LCD i 4K

Cytat Zamieszczone przez abat Zobacz posta
    D850 nie ma przewagi 1EV na wysokim ISO w stosunku do D500, porównując piksel do piksela. Niektórzy recenzenci sugerują wręcz, że to D500 na wyższych czułościach jest lepszy o 1/3 EV. Nie biorę tutaj pod uwagę triku z przeskalowaniem w dół obrazka z D850 do wielkości 20 mpx.

Tak więc praca na wysokim ISO D850 nie jest najlepszym argumentem przy podejmowaniu decyzji o zastąpieniu D500, o zamianie powinny raczej decydować inne czynniki.
    Walczę z takim podejściem jakie prezentują ci recenzenci (czyli pikselomaniacy ). Zdjęcie się robi dla zdjęcia. Czyli przeskalowanie do docelowego formatu jest NAJISTOTNIEJSZE.

Cytat Zamieszczone przez nikoniarz Zobacz posta
    Patrząc na wyniki dxomark to chyba 99% obecnie produkowanej optyki jest ograniczeniem nawet dla 36-megapikselowych matryc.
    Patrz wyżej - z punktu widzenia pikselomaniaka - tak. Z puntu widzenia fotografa - nie. Więcej megapikseli da więcej informacji, więcej detalu. NIE należy oczekiwać, że jeśli D700 ma 12 Mpx a D810 ma 36 Mpx to detalu będzie 3x więcej. Bo liczy się układ obiektyw-matryca, a nie sama matryca. Ale dokładnie z tej samej przyczyny - nie liczy się sam obiektyw. Nie słyszałem by jakiś producent podawał ile megapikseli robi jego obiektyw W praktyce to obiektyw musiałby być koszmarny, by nie dawać przyrostu detalu na gęstej matrycy. Oczywiście obrazek oglądany przez pikselomaniaka (czyli crop 100%) będzie brzydki. Tylko, że zdjęcie może był ładne. I to nie jest sprzeczność, wbrew pozorom.
    Fakt, że ja choć pikselomaniakiem nie jestem to zachwycam się tym co dostaje się z Nikkora 200/2 a po prostu nie mogłem patrzeć na to co dostawało się z Tamrona 28-75 (i go sprzedałem). Ciekawe by było (szkoda, że nie spróbowałem) zrobić dwa zdjęcia do porównania w formacie załóżmy A4, czyli wystarczającym w 99% fotografii, szczególnie amatorskiej. Nie wspominając o internecie.
    Czyli: jeśli jesteś pikselomaniakiem to musisz uwzględniać to, że optykę powinieneś mieć pierwszoligową. Jeśli nim nie jesteś, to nie jest źle.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Walczę z takim podejściem jakie prezentują ci recenzenci (czyli pikselomaniacy ). Zdjęcie się robi dla zdjęcia. Czyli przeskalowanie do docelowego formatu jest NAJISTOTNIEJSZE.
    A czy robiąc resize do finalnej wielkości nie tracimy szczegółów? Pytam z czystej ciekawości. Np. porównując 24mpx z D750 do 24mpx z D850.

Domyślnie

przeskalowany do 24mpix obrazek z d850 będzie miał zdecydowanie większą ostrość i więcej detalu niż oryginalny obraz z d750
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Z punktu widzenia biznesowego to należałoby rozważać "twarde" argumenty; ustalić istotne kryteria,nadać im odpowiednie dla swoich potrzeb wagi, przyznać punkty, zliczyć i decyzja będzie prosta.
    Jeśli się podejmuje decyzję na podstawie chęci posiadania takiego albo innego aparatu to należy po prostu kupić co się chce - bo jeśli się chce to warto, nawet jeśli się nie opłaca, a wszyscy na forum napiszą że to głupota.
    i to zdanie mi się naprawdę podoba, mogę się podpisać
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Domyślnie

Szkła jakie obecnie posiadam na stałe, nie są najgorsze optycznie. Sigma 24 35 art i Tamron 85 VC.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie

przeskalowany do 24mpix obrazek z d850 będzie miał zdecydowanie większą ostrość i więcej detalu niż oryginalny obraz z d750
    Jak to będzie wyglądało z ISO i dynamiką na wysokich czułościach, np 6400-12800 po przeskalowaniu do poziomu D750? W tym przypadku chyba nie będzie aż tak dobrze.

Domyślnie

Ja jako nieuleczalny sprzętoholik radziłbym obrać nieco inną drogę. D850 to naprawdę kusząca nowość ale chłodno kalkulując za tę kasę można mieć na przykład używane d4 i d810 i jeszcze na karty zostanie. Ja już przerobiłem wiele aparatów. Moim zdaniem jednocyfrówka jest najlepszą opcją do reportażu. D750 byłby świetnym zapasem i uzupełnieniem. Na plenery d810 a d750 jako zapas. Po za tym ma się wtedy 3 aparaty i gdyby jeden padł to nadala się dwa sprawne do roboty i ten trzeci można spokojnie odesłać na serwis. Sądzę że takie rozwiązanie jest dużo bardziej praktyczne.

ksh
    Gość

Domyślnie

Z tego co testy pokazują to na tym tamronie 85 można każdy piksel wykorzystać w pełni w D810 zatem i w D850 będzie super, czyli tak jak napisał Paweł Pawlak ale czy to będzie faktycznie wykorzystane ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viking89 Zobacz posta
    Ja jako nieuleczalny sprzętoholik radziłbym obrać nieco inną drogę. D850 to naprawdę kusząca nowość ale chłodno kalkulując za tę kasę można mieć na przykład używane d4 i d810 i jeszcze na karty zostanie. Ja już przerobiłem wiele aparatów. Moim zdaniem jednocyfrówka jest najlepszą opcją do reportażu. D750 byłby świetnym zapasem i uzupełnieniem. Na plenery d810 a d750 jako zapas. Po za tym ma się wtedy 3 aparaty i gdyby jeden padł to nadala się dwa sprawne do roboty i ten trzeci można spokojnie odesłać na serwis. Sądzę że takie rozwiązanie jest dużo bardziej praktyczne.
    Ja w zastosowaniach kotletowych(czytaj ludzie z bliska na ISO 800-3200) wolę obrazek z D750 niż z D4. Różnica w detalu(szczególnie po przykadrowaniu zdjęcia jest spora), D850 będzie tu jeszcze większym krokiem na przód.

Domyślnie

Idąc dalej: szum i jego faktura też będzie inna, tzn mniej bedzie widoczny, obrazek przyjemniejszy w odbiorze, a detal na bardzo dobrym poziomie.
    Mam na mysli iso 6400-12800, o ile ładnie doświetlimy lub zwiększymy ekspozycje na +
    Dobrze kalkuluje ?
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni