Cześć!

Mam problem z moim D610, któłrego niedawno kupiłem (używany). Mianowicie z każdym obiektywem (28/1.8G, 50/1.8G, 85/1.8G) aparat ostrzy inaczej, nigdy bez korekty (i dla każdego szkła jest ona inna). Jednakże mikrokalibracja w korpusie nie jest bardzo efektywna - w różnych odległościach i kombinacjach ustawień ostrość wypada gdzie indziej. Po prostu bardzo trudno o pewność ostrości przy zwykłym robieniu zdjęć - jak skoryguję dla jednej sceny, to dla innej już to nie działa (takie mam doświadczenie). Tak więc jest to dość dokuczliwe, a oczekiwałbym pewnej przewidywalności mojego zestawu.

28 i 85 pracowały bez zarzutu na D7100. Kupiłem teraz też używaną 50mm i tylko ona jest jeszcze na gwarancji.

Dlatego zwracam się do Was z pytaniem: czy przy różnych opiniach o serwisie Nikona warto wysłać tam cały sprzęt? Czy są inne, lepsze serwisy? Idea kalibracji body i szkieł do wzorca wydaje mi się sensowna, więc jestem w zasadzie przekonany, mimo kosztów (musiałbym też sprzęt wysłać).

Czy ktoś robił coś podobnego? Jak rezultaty? Ile to trwało? Jaki był koszt takiej operacji, mniej więcej?

Pozdrawiam serdecznie, Stanisław