Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56
    kangur
    Gość

Domyślnie Kto z was fotografuje sluby i jakim sprzetem?prosze o porade

Kto z Was mial do czynienia z fotografia slubna,reportazem weselnym? Prosze o porade jaki do tego najlepiej nadaje sie sprzet.Mam oczywiscie na mysli lustrzanki cyfrowe.

Plus do tego jakie obiektywy najbardziej sie sprawdzaja w tej dziedzinie fotografii.

Ostatnio czytalem opinie, ze z lustrzanek cyfrowych najlepsza jest Sigma...

Co o tym myslicie?

Domyślnie

poszukaj w achiwum, zapytaj Zbyszka Kruka, on popelnil na ten temat artykul w FVD
    Nie jestem szumofobem, używam cropa i jak potrzebuje wysokiego ISO.
    Tamzooka 150-600, T 300 2.8 kenko TC 1,4 2,0

Domyślnie

Witaj

Ostatnio zrobiłem 3 śluby nikonem d70 z kitowym 18-70 i fleszem sb800. Uważam, że jest to sprzęt w pełni wystarczający. Znajomy używa natomiast analogowego manuala canona z ob. 50mm. Widzisz więc, że da się fotogafować wszytkim i zależy to od Twoich predyspozycji. Polecić mogę 2 zakresy zoomów, jakimi robiłem śluby wcześniej. Do kościoła wystarczy Ci zakres 28-70 (mówię o mm analogowych) poza tym na przyjęcie czasami przydaje się coś dłuższego. Ja miałem 70-210, ale używałem w zasadzie do 150mm. Do plenerów dokupiłbym jakąś stałą 50. Ważna rzecz to lampa błyskowa.
    Jeśli chodzi o korpusy to w analogu nie ma różnicy. Nie potrzebujesz przecież motorów robiących 100000kl/s ani ultra szybkich AF. Cyfra jest odrobinę mniej plastyczna, dlatego plener lepiej zrobić na kliszy. Poza tym sam nie widze różnicy pomiędzy odbitkami z np d70 a 20d. Cyfra po prostu średnio mi się podoba. Na Twoim miejscu nie pakowałbym się w inną firmę niż Canon, Nikon i może Minolta. Obiektywy kup najlepsze na jakie Cie stać.

Pozdrawiam
    Maciek
    Canon 30D + BG-E2 + 17-40L f4 + Sigma 100-300f4 + 580ex + Shoe Cord 2

| www.maciejkuron.pl |

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

ja robiłem na F70 oraz FG + sigma 24 + nikkor 50E + tamron 28-75 + metz 54MZ3
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Ja robilem D70 + Tamronem 28-75 i SB 800.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

robię głównie bliższym i dalszym znajomym królika, więc albo po kosztach, albo z niewielką gratyfikacją, ale pewnikiem to się zmieni w jakiejś bliżej nieokreślonej przyszłości
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

kangur
    Gość

Domyślnie

Ja zamierzam zrobic kilku przyjaciolom tez wesela zupelnie free.Po pierwsze dla tego, ze ich lubie, a po drugie dlatego, bo na razie zaczynam i jeszcze sie duzo musze nauczyc.

... a tak w ogole to da sie z tego wyzyc? Sa wsrod was tacy, ktorzy zajmuja sie tylko fotografia slubna , czy traktujecie to jako niezly sposob na dorobienie do pensji?

pozdr

Domyślnie

Ja tam wiem, że na pewno lampe trzeba mieć - bez tego troszkę kicha (co też wiem z własnego doświadczenia ).
    Pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Lampa jest do tego niezbędna chyba że kościół jest wyjatkowo jasny a ty fotografujesz przy użyciu obiektywu 50 mm 1,8 .Ja osobiscie pstrykam za pomocą d70 do tego lampa sb-600 i dwa obiektywy na zmianę wymieniona wyzej 50-tka i tokina atx pro 28-70 mm 2,8 .Do tej pory robiłem to wyłacznie w jpg a balans bieli ustawiałem na lampę i dawało to różne skutki generalnie nie jest źle ale chyba rzeczywiscie tak jak wszyscy tu radza przerzucę sie na rawy i balans będę dopieszczał w szopie .
    Fotogacek
    Matryca,szkiełka i inne bibeloty
    Fotografia ślubna Poznań Zdjęcia dzieci

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów