"Nie mam zastrzeżeń do Nikona,jestem pewnien że robi świetne zdjęcia"
Sam nie![]()
Szukaj
"Nie mam zastrzeżeń do Nikona,jestem pewnien że robi świetne zdjęcia"
Sam nie![]()
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Dzisiaj bylem w fotojokerze, aparat zostal wymieniony na nowy (razem z obiektywem). Ciesze sie z tego ze juz nie mam hot piksela na lcd, bo byl czerwony i prawie na srodku. W nowym aparacie znalazlem tez jednego hota na lcd - ale jest szarawy i przy samej krawedzi lcd wiec juz olalem go.
Co do hotow na matrycy, to sprawdzalem w sklepie dlugo - nic nie znalazlem. W poprzednim body hot wylazil na czasach 1/20 - 1/30 i byl prawie w srodku ekranu. Wlasnie przegladnalem dzis zrobione zdjecia - znalazlem 1 hot'a - tym razem przy czasach 1/2s a co ciekawe - przy 2s czy 5s juz go nie ma.
Slowem - juz nic nie kombinuje bo moglbym tak wymieniac bez konca. Kiedys moze dotre do warszawy to sobie zamapuje, teraz bede robil zdjecia.
Nasuwa mi sie z tej historii tylko jeden wniosek - z jakoscia wyrobow Nikona jest cos mocno nie tak - i nie mowie tylko o jakosci matrycy bo hoty zawsze na niej beda, ale np o jakosc lcd (2 aparaty, 2 lcd z hotami).
Pozdrawiam.
Dopisano:
Po dokladniejszym sprawdzeniu wyszlo ze hot wylazi juz od iso 400 i wyzej, przy czasach nawet 1/40s - przy czym tak jak pisalem, przy dluzszym naswietlaniu 2-3s juz go nie ma. Bede sie musial z tym pogodzic, choc przyznam ze zdjecia ze swiatlem zastanym i wyzszym iso robie czesto - w koncu d40 ma bardzo male szumy wiec az sie prosi o wykozystanie iso400 czy 800.
Czy jest jakis automat do usuwania hot pikseli ze zdjec masowo? Czy rozwiazac to akcja w photoshopie - klonowanie z otaczajacych pikseli? A moze przy rawach soft jakos sam potrafi je pousuwac?
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez pablodesign ; 12-06-2007 o 08:18
http://photo.pablodesign.net | D80, D7000, N18-55, N28, N50, N85, T55-200, SB600
Skontaktuj się z nami