Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Domyślnie

Ja swojego Nikona kupiłem w MM w Katowicach.Następnego dnia stwierdziłem że aparat ma wadę.Po sprawdzeniu w MM trzech następnych egzemplarzy okazało się że każdy z nich ma identyczna wadę.W tym miejscu pewnie niektórzy się ze mna nie zgodzą bo tą wadą była zasyfiona matryca,ale ten post można znależć na tym forum.W moim wypadku sytuacja jest trochę skomplikowana bo zakup był na raty.Suma sumarum odstapiłem od umowy (kredytu),mamy takie prawo - bez podania przyczyn możemy odstapić od umowy w ciagu 10-ciu dni.Zraziłem się do Nikona,ciagle się zastanawiam nad zakupem aparatu.
    Ostatnio edytowane przez ursusek ; 09-06-2007 o 22:43

Domyślnie

A mozna wiedziec jak motywowales odstapienie od umowy? Z tego co wiem to 10 dni (czy cos podobnego) obowiazuje tylko w przypadku umowy zawieranej na odleglosc. Ewentualnie przy zakupie na raty tez chyba moze byc. Wydaje mi sie ze w moim wypadku taka mozliwosc nie istnieje. Jesli sie myle to prosze o jakies wiadomosci w tym temacie.

Pozdrawiam.
    http://photo.pablodesign.net | D80, D7000, N18-55, N28, N50, N85, T55-200, SB600

Domyślnie

Po sprawdzeniu trzech aparatów w MM sprzedawca zaproponował że odda aparat do serwisu Nikona.Nie zgodziłem się na to bo moim zdaniem aparat za prawie 4 tyś nie po to kupiłem aby drugiego dnia oddawać go do serwisu !!.Nie motywowałem tej decyzji,takie jest nasze prawo.Od każdej umowy kredytowej możemy odstapić w ciagu 10-ciu dni,takie nasze prawo.Nie musimy podawać przyczyny.Nie wiem jak to wyglada gdy kupujesz za gotówkę,ale w MM nie ma problemu z wymianą sprzetu.Można to zrobić w ciagu 14-tu dni.Widocznie co sklep to inny obyczaj.Nie wiem w jaki sposób z nimi rozmawiałeś w Foto-Jokerze.Ja jestem człowiekiem raczej nerwowym i pewnie twardo żądał bym wymiany sprzętu na nowy,ale czy byłby jakiś efekt - NIE WIEM.Ale myślę że trzeba twardo ze sprzedawcami rozmawiać,w końcu płacimy ciężkie pieniądze za sprzęt.

Domyślnie

Jak kupowałem 9 miesięcy temu swojego D80 to nie miałem ani jednego nieprawidłowo działającego piksela matrycy, teraz mam ich 4 i się nimi nie przejmuję (czasem tylko jak któryś jest bardziej widoczny to się go w PSie usuwa).

Matryca w D80 ma ok. 24 x 16 mm i zmieszczone jest na niej ponad 10 mln pikseli, z których każdy może się z upływem czasu uszkodzić. Wiele z nich może nie działać prawidłowo od samego początku i są mapowane w trakcie produkcji aparatu. Powiem coś więcej - sądzę że na świecie istnieją matryce bez niewłaściwie działających pikseli, ale raczej nie są to matryce przeznaczone na rynek konsumencki. Wszystkie pozostałe mają zamapowane nieprawidłowo działające piksele i tyle.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Erie - zgadzam sie z toba, gdyby u mnie to wyszlo po 2-3 miesiacachh nawet to bym tez sie nie zdziwil. Ale ja dostalem martwego piksela juz drugiego dnia po zakupie, dodatkowo juz zrazony niedzialajacym pikselem na LCD. To juz troche przepelnilo moja szale goryczy i po prostu sie wkurzylem.

ursusek - tu wlasnie chyba jest problem, ze kupowalem za gotowke, wtedy takie udstepstwo od umowy nie wystepuje Ja tez jestem nerwowy, jesli mnie po weekendzie nie zadowola jakas konkretna oferta usuniecia juz dwoch wad aparatu to zrobie im w sklepie niezla jazde. Sporo czasu zbieralem na ten aparat i nie mam zamiaru sie godzic na to ze producent chce wciskac buble za pelna cene.

Pozdrawiam.

PS: Wlasnie wrocilem z dni morza w Szczecinie - zrobilem troche fotek sztucznych ogni, jak wywolam jutro nef'y to postaram sie cos zamiescic.
    http://photo.pablodesign.net | D80, D7000, N18-55, N28, N50, N85, T55-200, SB600

Domyślnie

Czytam ten wątek i nie mogę się powstrzymać od komentarza, sorry ale wychodzi na to że lepiej nie robić zdjęć, tylko przyglądać się bad, hot czy innym tam pikselom na monitorkach i matrycach. Nie ma to jak analog, można ewentualnie szkło zasyfić, matówkę ale na LCD i matrycy nic nie będzie.
    Co do innych marek aparatów, w tym sławetnego Samsunga, to pewnie tam nie ma zabrudzonych matryc u uwalonych pikseli, dlatego proponuję podniecać się wyższością innych marek nad Nikonem na odpowiednich forach.

Ja pewnie mam też w swoim aparacie jakieś tam uszkodzone piksele, mam też zabrudzoną matówkę, zrobiłem od grudnia 2006 13tyś fotek i jeszcze nie czyściłem niczego w aparacie, pewnie wszystko jest zasyfione, a tylko raz przetarłem obiektyw, bo deszcz mi się na sesji przytrafił niestety nie szanuję sprzętu co jednak nie jest przeszkodą w robieniu fotek, które niektórym się podobają.
    Jeśli jakieś braki, które nie mają wpływu na jakość fotek nie pozwalają wam zakupić aparat i cieszyć się fotografowaniem, proponuję założyć akwarium, lub hodować papugi albo coś innego, byle nie obiektywy, czy matryce bo mogą się zabrudzić, lub uszkodzić.
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

Nikt nie kwestionuje że bad piksel może z czasem sie pojawić na matrycy.Ale w nowym aparacienie ma prawa ich być i basta.Jeśli Tobie nie przeszkadza zasyfiona matryca,ani tez bad piksele to Twoja sprawa,nic nam do tego.Nikt się nie podnieca wyższością innych marek nad Nikonem,ale przyznasz że skoro SAMSUNG wymienia matrycę z powodu jednego padniętego piksela,a firma Nikon na stronie 106 instrukcji pisze że bad piksele to normalka to w tej kwestii jak dla mnie firma SAMSUNG jest LEPSZĄ i solidniejszą.
    Ostatnio edytowane przez ursusek ; 10-06-2007 o 09:12

Domyślnie

NIE, NIE, NIE

znaczy to TYLKO TO, że Samsungowi bardziej zależy na sprzedaży, opini rynku i klientach )
    niedługo dadzą 7 lat gwarancji, żeby to ktoś kupił ))
    w sumie czemu nie - konkurencja fajna rzecz

Domyślnie

W planach mam jutro pojsc do fotojokera i nie wyjsc dopoki nie wymienia aparatu. Jak mowilem o pikselu na LCD to uslyszalem 'gdyby to byl piksel na matrycy to by nie bylo problemu z wymiana' - teraz takowego mam i slysze ze nadal jest jakis problem. Cos czuje ze kombinuja i chca mnie naciagnac. Przestane komukolwiek polecac ten sklep.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Ja tam w mojej 50 mam od nowości jednego pixela, tylko nie hota a wypalonego. Jakoś mi to nie przeszkadzało i nie przeszkadza. Poza tym po co oddawać aparat do serwisu, czekać 3 tygodnie i nie wiedzieć czy coś z tym zrobią.
    D50 | S 24-70 EX | SB-800

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów