Szukaj
Masz sporo optyki wielkoformatowej, niestety nic nie widzę co by miało jakąś konkretną wartość, najciekawsze są te mosiężne obiektywu, ale pierwsze dwa bardzo ciemne f/8 ostatni wydaje się być ciekawy ale trzeba poczytać coś o nim. Poza tym masz tam plecy do średniego formatu. Kilka szkieł ma też płytki montażowe. Dziadek nie zostawił drewnianych pudełeczek? Natomiast fotka 6 i 7 wyglada jak układ optyczny od jakiegoś starego projektora. Sam na podobnym wynalazku robię zdjęcia i jakbyś miała do tego obudowę a układ miał dobre parametry to kilka stówek może być wart.
3. Standard do FED -a (raczej nic nie wart)
4. Rollkaseta do KIEV-a (chyba, jak nie to coś w tym stylu - bez wartości)
6. Kondensory do powiększalnika Krokus 3 Color (myślę, że bez większej wartości - cały powiększalnik to 50 zł)
7. Też kondensory ale nie wiem do jakiego powiększalnika
8. Wyglądają na obiektywy do powiększalnika
9. Obiektywy do Mentora (niewielkiej wartości - bo bez migawki)
10. Do jakiego drewniaka są to obiektywy ??? dolny jest nawet Rodenstocka
---------------------------------------------
Najciekawsze są pierwsze trzy pozycje
1. Jakiś obiektyw z migawką, raczej przed 1945 r. Ale stan słaby
2. Obiektyw do jakiegoś drewnianego aparatu skrzynkowego, bez oznaczeń więc chyba niewiele wart
3. Jakiś aplanat do dużego formatu (18 x 24 cm) - to może być najbardziej wartościowy przedmiot ze wszystkich
Ponieważ nie handluję takim sprzętem (ani nie kolekcjonuję) to moje uwagi co do wartości traktuj z dużym dystansem
Pozdro
Wiesiek
Na Korex.net.pl może ci coś więcej napisząci. Bo tam jest tylko fotografia tradycyjna i tęgie głowy od takiego sprzętu.
W chwili wolnego czasu wstawię jeszcze zdjęcia reszty sprzętu. Może wtedy uda się to dopasować do reszty. Bo dla mnie to czarna magia
Kobieta z Sonnarem też może
1. obiektyw do miecha średni format, ale nie na klisze tylko jeszcze na płytki .
5. Jakby dalmierzowy, ale strasznie zjedzony..
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
Pomyliły mi się numerki
5. Standard do FED -a (raczej nic nie wart)
Pozdro
Wiesiek
Lecimy dalej:
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21. (tego też nie mogę rozszyfrować - na pasku jest napisane Darling)
22.
23.
24.
+ jeszcze obiektywy, które podpinam pod D7100 - m.in. CZ Sonnar 180/2.8, Biometar 120/2.8, Flektogon.
Zdjęcia trochę poucinane, bo kadrowałam programem na telefonie. W razie czego mogę wstawić lepsze zdjęcia.
Kobieta z Sonnarem też może
13. Moskowa 5 średnioforamatowy klon bessy ,
14. 18. 19. 21 wszystko aparaty na płytki (migawka w obiektywie, celowniki kolo obiektywu) (do sprzedania na ebay tylko, mam swojego płytkowca w spadku po pradziadku )
15. dalmierz jakiś klon Siluet-Elektro (mój puszcza światło i rwie film),
17. Zorka klon Leici - ale obiektyw fajny, tylko że ten też jest zjedzony,
22. Lampa błyskowa
23. Do przeglądania slajdów jak z tyłu jest matowa przezroczysta płytka,
24. Konwerter szerokokątny, ale nie wiem do czego .
ja młody jestem ledwo komunę pamiętam , może starsi koledzy mnie poprawią i dodadzą coś od siebie
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
Starsi koledzy
Starsi koledzy już nie pamiętają bo Alzheimera mają!
Ale bardzo ładnie to opisałeś. Brawa za lampę na magnezję.
11-12. No, lampy Metz to wszyscy pamiętają - mam jeszcze taką samą jak 11 (jakoś nie mogę jej wyrzucić)
1. Już wiemy do czego jest obiektyw (18 )
@bognik
Ogólnie to masz lekki problem - wyrzucić pewnie szkoda ale na nowe 7500 nie wystarczy...
Pozdro
Wiesiek
Ostatnio edytowane przez Wujot ; 09-01-2018 o 00:30
Skontaktuj się z nami