Dzięki za rady!
zostaje przy DX, także myślę, że jeszcze w tym roku go będę ujeżdżał!
Pozdrawiam serdecznie!
Szukaj
Dzięki za rady!
zostaje przy DX, także myślę, że jeszcze w tym roku go będę ujeżdżał!
Pozdrawiam serdecznie!
Wejdź sobie np. na 500px. Wybierz najlepsze zdjęcia każdego modelu, który Cię interesuje. I oglądaj. Zobaczysz jak różnią się zdjęcia. Po drugie oglądając najlepsze zdjęcia z np. 7200 zobacz czy sam jesteś już w tym miejscu. Ja, jak zaczynają mnie nachodzić myśli o FX to kieruję się właśnie tym kryterium - czy wyczerpałem się już jako użytkownik DX. Patrzę na zdjęcia z 7100 (nie tylko na 500px, są w sieci osoby postrzegane jako PRO, które focą DX) i dochodzę do wniosku, że jeszcze mi trochę zostało. I przerzucam się na myślenie o ART-ach i innych szkłach do mojego body.
To wszystko dlatego, że różnica w budżecie jest spora. To nie jest tysiąc, dwa. Gdyby tak było to rynek DX sporo by się skurczył bo ja, Ty i podobni nam mieliby ten sprzęt w zasięgu ręki.
Moje zdanie - DX i pójść w kierunku obiektywów z górnej półki.
P.S. Widzę, że w trakcie mojego pisania wybór się dokonał. I dobrze...
Przemyśl sprawę dobrze i na spokojnie. Wywalisz niemałą kasę na korpus DX a zajmując się reporterką, prędzej czy później będziesz dążyć do FX... Może lepiej wstrzymać się i dozbierać do zestawu FX? Może lepiej kupić D700 + T28-75? Ten Tamron na FX da lepsze efekty niż 35/1.8 na DX...
Na pewno? Zdaje się parę razy czytałem, że jakiejś przepaści między ISO d700 a d7200 nie ma... 35/1.8 DX po początkowych zachwytach generalnie nie ma w tej chwili dobrej passy, w mojej opinii niezasłużenie, bo pod względem ostrości/rozdzielczości trudno znaleźć coś znacznie lepszego, nawet w trochę wyższej cenie. Podobnie jest z S17-50/2.8, to przyzwoity obiektyw, żeby zastąpić go na FX, trzeba sporo $$$. Przemyśl sprawę dobrze i na spokojnie
https://www.dxomark.com/Lenses/Compa...13_865_298_441
Jak chodzi o D7200 to własnie przemawia to, że nowy sprzęt w tej cenie.
Wciaż mam małe wątpliwości. Używane D700 cięzko znaleźć w jakimś w miare przyzwoitym stanie.
Ja bym nie pchał się w D700, trzeba mieć wiedzę sporą żeby nie kupić zajechanego sprzętu, ten model podobnie jak D300 jest ulubieńcem w kręceniu licznika, a ładne sztuki kosztują więcej jak D610.
Możesz tez kupić lekko używany D7200 z gwarancją papierkową, kasy by zostało na obiektywy jeszcze, a niższa cena to i mniejsza strata kiedyś przy sprzedaży, to warto też brać pod uwagę.
Kup D7200, sprzedaj co się uda i postaraj się o Sigmę Art 18-35/1.8. Też myślę co jakiś czas o przejściu na FX ale to szkło mnie wciąż trzyma przy DX. Trudno znaleźć coś podobnego do pełnej klatki - jakościowo, bo o cenie w ogóle nie ma co mówić. A ja mam D7100 który w testach przegrywa z D7200.
Nikon FX i Olympus m4/3
Dokładnie tak jak koledzy piszą, lepiej kupić tzw. Topowy obiektyw pod DX np Sigme 18-35 jak pchać się w FX i to używany. No chyba że ma to być podejście czysto zarobkowe ale i DX z dobrym szkłem także komercyjne zlecenia możesz spokojnie robić.
D7100, N35 1.8G DX, N18-105, N70-300 AF-P DX, MF 055XPROB
Dziękuję za odpowiedzi.
Może i racja, wezmę to D7200 i zobaczę co z niego wyciągne, z cashback wychodzi około 3600 z groszami za nowe body. Zdecydowałem się na AB Foto, mam niedaleko, a też wydaje mi się zaufanym punktem.
Skontaktuj się z nami