Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20
    ZZTop
    Gość

Domyślnie Nikon 5700 dziwne stuki

Witam.Jestem pierwszy raz na forum.Mam problem z nowozakupionym 5700. Mianowicie przy pracy autofokusa dochodzą z aparatu ciche stuki które po chwili ustają. Gdy obiektyw skieruje się na inny obiekt te stuki pojawiają się znowu.Njgorzej prz spacerze z otwartym obiektywem bo stukanie jest ciągłe.Dzwoniłem do serwisu Nikona i powiedzieli że tak jest w tym modelu.Trochę mnie to nie przekonuje. Gdyby ktoś miał doświadczenia z tym aparatem proszę o odpowiedź.Poza tym wszystko jest ok.

Domyślnie

Serwis ma racje bo masz wlaczona opcje Vibration Reduction prawda? VR wydaje z siebie lekkie dzwieki niwelujac poruszenia zebys mial ostre zdjecia.
    Iconography fucks with me
    You look great in bloodstains

D100/50mm1.8/85mm1.8/Lensbaby

ZZTop
    Gość

Domyślnie

Niestety obawiam się że nie mam tej funkcji w aparacie.

Domyślnie

VR to nie w tym modelu.
    O stukach to nic nie wiem ale gdy chodzisz z aparatem i wydaje dzwieki to pewnie dlatego ze masz wlaczony Continuous AF i caly czas lapie ostrosc. Wylacz i zobacz jaki da efekt.
    Tomek
    ---------

Domyślnie

5700 nie ma VR - a co do stuków - jeżeli stukami nazywasz prace af to przy ustawieniu na continus tak będzie. Gdy nosisz aparat na spacerze wyłaczaj go - akumulatorek w nim nie jest jego najmocniejszą stroną.
    Pozdrawiam

Domyślnie

przepraszam bardzo.. czy ja dobrze czytam? w tych aparatach AF sam dziala? bez mojego nadzoru? w sensie mam go na szyji i on caly czasostrzy mi na buty jakide?

rooooooooooooooooooooooooootfl

Domyślnie

Aparat nigdy nie powinien działać bez nadzoru. 5700/8700/8800 to zaawansowane hybrydy z mnóstwem ustawień niewiele odbiegających DSLR. Polecam poczytanie instrukcji - rozdział o autofocusie. Moim zdaniem to właśnie ustawienie na Continuous. Pzrestaw na single i bedzie ostrzył tylko po wcisnięciu spustu migawki. Podkreślam, że tryb C szybciej wyczerpuje akumulatorek.
    Rave - prawie kazdy aparat tak może.
    Pozdrawiam

Domyślnie

no co ty nie powiesz kolego.. jakos nie zauwazylem by mi d2x ostrzyl na buty,.. d100 to samo... d70 rowniez.. baaa nawet canonc 300d i 10 d takich objawow nie przedstawial.

Domyślnie

Ponieważ jak icemaster zauważył ponieżej post wyedytowałem usuwając błędną teorię.
    Pozdrawiam

Domyślnie

irekka, aparat sledzi po wcisnieciu spustu do polowy, nie dotykasz spustu, AF nie dziala

taka to smutna ( a moze wesola ) prawda

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów