Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Domowa stacja uzdatniania wody

Sobota, dzień porządków i znowu te wszystkie osady z kamienia na bateriach łazienkowych, zasyfione szyby od prysznica itd. Ostatnio coraz częściej zastanawiam się nad stacją do uzdatniania wody. Przerobiłem trochę artykułów na ten temat, ale to w większości sponsorowane teksty, które zachwalają jakie to dobre rozwiązanie. Niestety nie mam wśród znajomych nikogo, kto posiadałby taką stację, dlatego pytam tutaj. Może jest tu ktoś, kto używa tego rozwiązania i może trochę opisać czy warto to instalować. Teoretycznie plusy są znane, bo wiadomo, woda miękka (chociaż to nie zawsze musi być pozytywem), podobno lepiej się pierze, brak osadów itp. Ale zapewne są minusy...? Jeśli ma ktoś doświadczenie w tym zakresie proszę o rady.
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Używam 'stacji uzdatniania' do instalacji w ciemni.

Moja stacja to zestaw trzech 10 calowych filtrów montowany bezpośrednio na rurze, woda po drugiej stronie jest zdecydowanie fajniejsza niż na wejściu, chociaż w Wesołej na jakość wody w sumie nie mogę narzekać jakoś specjalnie, poza tym, że jest twarda jest bardzo ok.

Ogólnie jedyne co warto brać pod uwagę, to wydajność, 10 cali to maksymalnie jakieś 6l/min więc na cały dom zdecydowanie za mało. Druga sprawa, niestety bardzo ważna jest też sama instalacja, jeśli masz 50 letnią instalację i grzejesz wodę w 30 letnim bojlerze albo junkersie pamiętającym wojnę, to filtry na wejściu sensu nie mają żadnego.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Zastosuj filtr do zmiękczania wody tego typu, obrazek z linku: http://www.torstech.pl/piotr/torstec...upload/22A.JPG
    Tego typu filtry posiadają automatyczną głowicę do regeneracji złoża, programujesz częstotliwość płukania i reszta przebiega automatycznie.
    Do regeneracji złoża używa się soli w tabletkach, 25 kg takiej soli kosztuje około 25-30 zł.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Używam 'stacji uzdatniania' do instalacji w ciemni.

Moja stacja to zestaw trzech 10 calowych filtrów montowany bezpośrednio na rurze, woda po drugiej stronie jest zdecydowanie fajniejsza niż na wejściu, chociaż w Wesołej na jakość wody w sumie nie mogę narzekać jakoś specjalnie, poza tym, że jest twarda jest bardzo ok.

Ogólnie jedyne co warto brać pod uwagę, to wydajność, 10 cali to maksymalnie jakieś 6l/min więc na cały dom zdecydowanie za mało. Druga sprawa, niestety bardzo ważna jest też sama instalacja, jeśli masz 50 letnią instalację i grzejesz wodę w 30 letnim bojlerze albo junkersie pamiętającym wojnę, to filtry na wejściu sensu nie mają żadnego.
    Instalację mam w miarę nową, 5 lat. Dlatego jeszcze nie jest za późno, żeby coś z tym zdziałać. Jeśli chodzi o jakość wody to poza tym, że twarda i zostawia osad to jest ok.
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Ja mam filtr sznurkowy na osady węglowy na resztę i odżelazianie na koniec...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Woda u mnie jest dobra, ale bardzo twarda, dlatego mam założoną "stację uzdatniania wody" BWT Solter. Oczywiście nie można przesadzać z tą miękkością bo to też wcale nie jest zdrowe; ale ja mam ustawiony na 6 i: zacieki cię skończyły, mydło zaczęło się pienić, o praniu nie wspomnę. Ważną za to rzeczą jest ( dla tych co mają własne ogrzewanie gazowe ) aby w systemie była właśnie woda uzdatniona bo: producent udziela gwarancji na kocioł jeżeli twardość wody nie przekracza 10 jednostek, u mnie było 21 .
    Na pewno warto, moje to pełen automat poza tym, że muszę sól wsypywać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Woda u mnie jest dobra, ale bardzo twarda, dlatego mam założoną "stację uzdatniania wody" BWT Solter. Oczywiście nie można przesadzać z tą miękkością bo to też wcale nie jest zdrowe; ale ja mam ustawiony na 6 i: zacieki cię skończyły, mydło zaczęło się pienić, o praniu nie wspomnę. Ważną za to rzeczą jest ( dla tych co mają własne ogrzewanie gazowe ) aby w systemie była właśnie woda uzdatniona bo: producent udziela gwarancji na kocioł jeżeli twardość wody nie przekracza 10 jednostek, u mnie było 21 .
    Na pewno warto, moje to pełen automat poza tym, że muszę sól wsypywać.
    Jaki jest mniej więcej koszt miesięczny korzystania z urządzenia? Dużo miejsca wymaga taka stacha? Mam ma myśli nie tylko gabaryty ale też sposób podłączenia do instalacji. A i jeszcze jedno. Czy puszczenie wody przez uzdatniacz nie powoduje widocznej utraty ciśnienia w instalacji?
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barracuda Zobacz posta
    Jaki jest mniej więcej koszt miesięczny korzystania z urządzenia? Dużo miejsca wymaga taka stacha? Mam ma myśli nie tylko gabaryty ale też sposób podłączenia do instalacji. A i jeszcze jedno. Czy puszczenie wody przez uzdatniacz nie powoduje widocznej utraty ciśnienia w instalacji?
    Co do zużycia prądu to nie wiem, bo nie liczę tego ale myślę że znikome; za to worek 20kg soli u mnie wychodzi na 3 tygodnie. Co do wielkości to samo urządzenie jest nie duże, do tego przyłącze też - razem to jest około: 1200dł x 450szer x 700wysokość ( w cm ). Co do spadku ciśnienia wody - nie zauważyłem .

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barracuda Zobacz posta
    Filtr należy dobrać do przepływu wody, od tego będzie zależeć wielkość filtra i ile miejsca on zajmie.
    Na potrzeby indywidualnego budynku czy mieszkania 0,5 m2 wystarczy na filtr i dozownik na sól.
    Podłączenie filtra jest proste, filtr ma wejście i wyjście, trzeba przerwać obwód sieci wodociągowej i zasilanie wody podpiąć do wejścia filtra a wyjście filtra do sieci domowej.
    Podłączenia robi się elastycznymi wężami zbrojonymi, potrzebne jest jeszcze odprowadzenie do kratki ściekowej lub kanalizacji wody popłucznej z filtra.
    Straty ciśnienia są minimalne w przypadku takiego zmiękczacza, w praktyce nie zauważalne, koszt utrzymania po zakupie filtra to tylko sól w tabletkach, http://www.kamsol.pl/Tabletki-solne-...3,37,6%29.aspx
    22 zł za worek 25 kg. od częstotliwości płukania i wielkości filtra jest uzależnione zużycie soli.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Dzięki Panowie za pomocne informacje. Jeszcze jedna kwestia tylko mnie nurtuje. To informacja z instrukcji wymienionego przez wilka zmiękczacza: "5. Woda pitna: W przypadku gdy chcemy całkowicie zredukować twardość ogólną wody na zmiękczaczu zainstalowanym na instalacji w domu jednorodzinnym musimy przewidzieć przynajmniej jeden zawór wody niezmiękczonej jako źródło wody pitnej. W takim przypadku (całkowitego lub prawie całkowitego zmiękczenia – poniżej norm dla wody pitnej) używanie wody zmiękczonej nie jest zalecane do celów spożywczych dla osób z zalecona dieta niskosodową. "
    Należy to rozumieć w ten sposób, że żeby przygotowac kawę/herbatę muszę brać wodę z poza systemu zmiękczania? Czy chodzi tu jedynie o picie nieprzegotowanej?
    pozdrawiam
    Tomek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni